حقوق بازنشستگان | حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی | حقوق بازنشستگان کشوری
واریزی میلیونی دولت از امروز برای بازنشستگان | افزایش حقوق بازنشستگان واریز شد
برابر جدولی که برای ماههای متوالی مبنای واریز مستمری کارگران بازنشسته محسوب شدهاست، سازمان تامین اجتماعی از بیستم تا پایان هرماه حقوق بازنشستگان خود را پرداخت میکند.
افزایش ۱۰ درصدی حقوق بازنشستگان باطل شده است. مبلغ حقوق بازنشستگان هنوز تغییر نکرده است. دولت برای اصلاح مصوبه افزایش حقوق بازنشستگان چندین برنامه داشت. فرمول جدید افزایش حقوق بازنشستگان به زودی ابلاغ می شود. اخبار مربوط به حقوق بازنشستگان را در خبر روز دنبال کنید.
برابر جدولی که برای ماههای متوالی مبنای واریز مستمری کارگران بازنشسته محسوب شدهاست، سازمان تامین اجتماعی از بیستم تا پایان هرماه حقوق بازنشستگان خود را پرداخت میکند.
برابر جدولی که برای ماههای متوالی مبنای واریز مستمری کارگران بازنشسته محسوب شدهاست، سازمان تامین اجتماعی از بیستم تا پایان هرماه حقوق بازنشستگان خود را پرداخت میکند.
به نظر میرسد این جدول یکبار دیگر مبنای واریز مستمریهای تامین اجمتماعی در ماه مرداد باشد.
بدین ترتیب انتظاری که میرفت در هفته جاری با تصویب مصوبه جدید دولت برآورده شود یک ماه دیگر هم به تاخیر افتاد.
افزایش حقوق بازنشستگی بازهم به تعویق افتاد
پیگیریها از نهادهای صنفی بازنشستگان تامین اجتماعی نشان میدهد که این وضعیت به رغم ابراز آمادگی است که مسئولان سازمان تامین اجتماعی و وزارت رفاه تا به امروز داشتهاند.
دو هفته پیش مهلت قانونی دولت برای پاسخ به نامه ابطالی که مجلس شورای اسلامی در رابطه با مصوبه افزایش حقوق بازنشستگان غیر حداقل بگیر صادر کرده بود، خاتمه یافت.
برابر مقررات مربوط به هیات تطبیق مقررات مجلس شورای اسلامی در چنین مواردی، سکوت دولت به منزله احراز ابطال مصوبات معیوب است و خودداری از تصویب مصوبه جایگزین میتواند برای مسببان و ممانعت کنندگان خطر پیگیرد قانونی را به دنبال داشته باشد.
در این مدت تشکلهای صنفی کارگران بازنشسته بارها و بارها با سرپرست وزارت رفاه و مدیران سازمان تامین اجتماعی جلسه داشتند و حتی بر سر نحوه اصلاح مصوبه و افزایش حقوق بازنشستگان معترض به توافقاتی رسیدند اما به رغم وعدههای دولت تا به امروز هیچکدام از این توافقات هنوز عملیاتی نشده است و مدام به تاخیر میافتد.
از قرار معلوم دلیل این تعلل، تاخیر در نحوه تامین نقدینگی عنوان شده است اما این درحالی است که هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی در همان اردیبهشت ماه با اطلاع از توان مالی سازمان پیشنهاد افزایش پلکانی مستمریهای سایر سطوح به میزان ۳۸ درصد به علاوه ۵۱۵ هزار تومان در ماه را تصویب کرده بود.
با این وضعیت در بهترین حالت اگر اتفاق نامساعدی پیش نیاد و دولت مصوبه جدید افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی را با رعایت شرایط قانونی تصویب کند، بیش از ۱٫۶ میلیون بازنشسته غیر حداقل بگیر میتوانند از شهریور ماه نسبت به افزایش حقوقشان و دریافت معوقات ماههای سپری شده، امیدوار باشند.
نایب رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی استان تهران گفت: رفتار غیرقانونی در تعیین حقوق و دستمزد کارگران و بازنشستگان میتواند زمینه برای استیضاح وزرا و حتی سوال از رئیس جمهور را باز کند.
تاخیر دولت در تعیین تکلیف بازنشستگان تامین اجتماعی این روزها مورد انتقاد نمایندگان مجلس، تشکلها و فعالان حقوق کارگری و بازنشستگی قرار گرفته است.
پرویز احمدی پنجکی (نایب رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی استان تهران) با ابراز تاسف از اینکه برخی افراد تصمیمگیر در دولت به دنبال وقت کشی هستند، گفت: انتظار داشتیم پس از اعلام نظر مجلس، دولت به قانون احترام بگذارد و افزایش ۳۸ درصدی به علاوه ۵۱۵ هزار تومان را برای سایر سطوح بازنشستگان تایید کند، اما متاسفانه برخی افراد مانع از اجرایی شدن این مصوبه میشوند.
وی با اعلام اینکه از ابتدای سال و مصوبه دستمزد شورای عالی کار پنج ماه میگذرد، اما هنوز تکلیف افزایش حقوق سایر سطوح بازنشستگان معلوم نیست، گفت: تاکنون با برخی رفتارهای سلیقهای، بی توجهی به قانون و جلوگیری از افزایش حقوق بازنشستگان، اثبات شده که برخی به دنبال حاشیهسازی هستند.
وی با یادآوری اینکه پس از نادیده گرفتن مصوبه شورای عالی کار از سوی هیات وزیران، هیئت تطبیق بررسی قوانین مجلس شورای اسلامی بر غیرقانونی بودن تصمیم دولت صحه گذاشت، گفت: با وجود تاکید هیات تطبیق قوانین مجلس، دولت همچنان افزایش حقوق بازنشستگان متوسط بگیر را مطابق مصوبه شورای عالی کار اجرایی نکرد.
رییس کانون بازنشستگان شمیرانات با اعلام اینکه انتظار داشتیم رئیس مجلس در موعد قانونی مصوبه هیئت تطبیق قوانین مجلس شورای اسلامی را به دولت ابلاغ کند، گفت: آقای قالیباف نیز در ابلاغ مصوبه هیئت مشورتی تطبیق قوانین با تأخیر عمل کرد، اما انتظار میرفت که پس از ابلاغ رئیس مجلس یازدهم، دولت به مصوبه قانونی شورای عالی کار بازگردد.
وی افزود: از آنجا که رئیس مجلس عملکرد هیئت وزیران را خلاف قانون دانست و بازگشت دولت بر قانون را خواستار شد، اما ملاحظه میکنیم که دولت بررسی افزایش حقوق سایر سطوح بازنشستگان را به وزرای هیئت امنای سازمان تامین اجتماعی سپرد؛ اتفاقی که تاکنون سابقه نداشته و هیچ جایگاه قانونی ندارد.
حمدی پنجکی از سکوت و بیتفاوتی مجلس در خصوص این تصمیم انتقاد کرد و گفت: مجلس میبایست مقابل قانون گریزیها و بدعتها ایستادگی کند.
نایب رئیس کانون بازنشستگان استان تهران گفت: انتظار این است که قوای سهگانه در کنار هم در مسیر قانونگذاری حرکت کنند، به نفع مستضعفان گام بردارند، معیشت دهکهای پایین را تامین کنند، تورم را پایان دهند، سیاست خارجی را ساماندهی کنند و در یک حرکت هماهنگ، قوای سه گانه تمامی مشکلات کشور را حل کنند.
وی با ابراز تاسف از اینکه شاهد نادیده گرفتن برخی اشتباهات و تصمیمات غلط قوه مجریه هستیم، گفت: در دورههای قبل که بعضا قوای حاکمیتی یک نبوند، آنها گاها در مقابل عملکرد اشتباه یکدیگر واکنش نشان میدادند. همچنین اگر اتفاقی که اکنون در دولت بابت قانونشکنی رخ داده در دولتهای دیگر رخ میداد، مجلس واکنش نشان میدادند، حتی ممکن بود کار به استیضاح وزیران کشانده شود.
وی در پایان افزود: این رفتار غیرقانونی در تعیین حقوق و دستمزد کارگران و بازنشستگان میتواند زمینه برای استیضاح وزرا و حتی سوال از رئیس جمهور را باز کند. اما متاسفانه مجلس سیاست سکوت در پیش گرفته است.
جزییات تازه درباره افزایش حقوق بازنشستگان
فعالان کارگری معتقدند که دولت مخالف افزایش حقوق بازنشستگان است و به همین دلیل، برای اینکه این موضوع را مشمول مرور زمان کند، آن را بین بخشهای مختلف پاسکاری میکند.
مریم فکری: ۱۳ روز دیگر که بگذرد، پنجمین ماه سال ۱۴۰۱ به پایان میرسد و هنوز افزایش ۳۸ درصدی حقوق بازنشستگان تعیینتکلیف نشده است.
هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی برای سال ۱۴۰۱ مستمری بازنشستگان این سازمان را مطابق با مصوبه دستمزدهای شورای عالی کار افزایش داد. بر این اساس، میبایست از ابتدای سال ۱۴۰۱ حداقل مستمریها به میزان ۵۷ درصد و مستمریهای سایر سطوح نیز به صورت پلکانی به میزان ۳۸ درصد زیاد میشد.
با این وجود، دولت بر خلاف مصوبه شورای عالی کار و همچنین نظر هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی، میزان مستمری بازنشستگان را کمتر از مقدار مصوب و در حدود ۱۰ درصد ابلاغ کرد که این موضوع منجر به شکایت از دولت در دیوان عدالت اداری شد؛ تا اینکه در نهایت ۲۹ تیرماه امسال محمدباقر قالیباف، رییس مجلس طی نامهای رسمی، از ابطال مصوبات اخیر هیات دولت در این رابطه خبر داد. این در حالی است که تا یکی دو هفته دولت نسبت به این موضوع هیچگونه واکنشی نشان نداد و در نهایت ۱۳ روز بعد علی بهادریجهرمی، سخنگوی دولت اعلام کرد: پیرو دستور رییسجمهور برای پیگیری بهبود وضعیت معیشتی بازنشستگان و پس از برگزاری نشستهای مکرر معاون اول با نمایندگان بازنشستگان، هیات دولت برای تعیین تکلیف افزایش حقوق بازنشستگان، اختیارات خود را به وزرای عضو هیات امنای سازمان بازنشستگی تامین اجتماعی تفویض کرد.
سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز دوازدهم مردادماه اعلام کرد: براساس بررسیهای کارشناسی صورت گرفته و در پی پیشنهاد سازمان تامین اجتماعی مقرر شد در چارچوب پایداری منابع و اعتبارات این سازمان، مستمری سایر سطوح اصلاح شود.
محمدهادی زاهدیوفا با بیان اینکه رییسجمهور بر اصلاح میزان افزایش سنواتی مستمری سایر سطوح بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی، تاکید دارند، متذکر شد: بر این اساس هیات وزیران، تصمیمگیری در این خصوص را به وزرای عضو هیات امنای سازمان تامین اجتماعی تفویض کرد.
وی با اشاره به جلسات متعدد با نمایندگان بازنشستگان و مسولان مربوط، به منظور اجرای دستور رییس جمهور تصریح کرد: برابر تفویض انجام شده و بررسیهای کارشناسی صورت گرفته و در پی پیشنهاد سازمان تامین اجتماعی مقرر شد در چارچوب پایداری منابع و اعتبارات این سازمان، مستمری سایر سطوح اصلاح شود.
دولت عجلهای برای افزایش حقوق بازنشستگان ندارد
کارشناسان بازار کار اعتقاد دارند؛ دولت تمایلی به حل و فصل سریع، شفاف و قانونی مساله افزایش مستمری بازنشستگان ندارد، بنابراین برای حل موضوع هم هیچ تعجیل و برنامه دقیقی نشان نمیدهد.
حمید حاجاسماعیلی در این خصوص گفت: این به نظر من نگرانکننده است؛ اینکه دولت خود را بینیاز از مذاکره، همکاری و همفکری میبیند و به صورت خودرای برای خیلی از مسائلی که بخش عظیمی از جمعیت کشور در آن دخیل هستند، تصمیمگیری میکند.
به باور او، دولت علاقهمند است که افزایش حقوق بازنشستگان مشمول مرور زمان شود و آن را بین بخشهای مختلف به صورت پاسکاری حواله کند تا زمان بگذرد.
علی دهقانکیا، رییس کانون بازنشستگی استان تهران گفت: هیات امنای سازمان تامین اجتماعی باید روی مصوبه قبلی خود پافشاری کند؛ غیر از این باشد، در جامعه این برداشت میشود که هر تصمیمی که آقایان میگیرند، ممکن است غلط از آب در بیاید.
فیش حقوق مرداد بازنشستگان بدون افزایش صادر شد؟
در این میان، در حال حاضر موضوع افزایش حقوق بازنشستگان با واکنشهای کاربران خبرآنلاین مواجه شده است. یکی از کاربران خبرآنلاین در این خصوص نوشت: از بین هیات امنا تامین اجتماعی چند نفر وزیر هستند. اگر بخواهند خلاف مصوبه شورای عالی کار و یا خلاف ابلاغیه ریاست مجلس مصوبه جدید دیگری در خصوص میزان افزایش حقوق سایر سطوح داشته باشند، این بار مجلس چند وزیر را میتواند به مجلس بکشاند و زمینه استیضاح انها را فراهم بکند.
کاربر دیگری عنوان کرد: پایداری منابع یعنی چی؟ دولت به تامیناجتماعی بدهی دارد. خیلی هم بدهیاش زیاد است و نمیخواهد بدهیاش را بدهد و دائما پاسکاری میکند.
قاسم، کاربر خبرآنلاین متذکر شد: از اول هم معلوم بود که دولت واقعا قصد و نیت اصلاح مصوبه خود و احقاق حق بازنشستگان را ندارد. وزرایی که در هیات امنا سازمان تامین جتماعی هستند، همان وزرایی هستند که هیات دولت پیشنهاد افزایش ۱۰ درصدی را داده بودند. آنها همانهایی هستند که دولتها وقتی بخواهند از صندوق بازنشستگان برداشت کنند، به دولتها لبیک گفته و هرچی بخواهند از این صندوق برمیدارند.
یکی از کاربران خبرآنلاین که نام خود را بازنشسته عنوان کرده، نوشت: خواسته بازنشستگان سایر سطوح تامین اجتماعی، افزایش ۳۸ درصد به اضافه ۵۱۵ هزار تومان و افزایش مزایای جانبی ۶۵۰ هزار تومان مطابق تصویب شورای عالی کار است.
کاربر دیگری عنوان کرد: شما خوابید، فیش این ماه مرداد بازنشسته تامین اجتماعی با همون مبلغ قبلی صادر شد؛ تا شما سرتان گرم بود. ساعت خواب رفت تا ماه شهریور.