نهضت ملی مسکن | نهضت ملی مسکن جدید | نهضت ملی مسکن ثبت نام
آخرین جزئیات از طرح نهضت ملی مسکن | قیمت تمام شده نهضت ملی مسکن چه قدر است؟
رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی از ارائه پیشنهاد افزایش وام نهضت ملی مسکن به ۷۰۰ میلیون تومان به شورای پول و اعتبار خبر داد. وام این طرح در زمان حاضر ۴۵۰ میلیون تومان است.
نهضت ملی مسکن طرحی برای اقشار با درآمد پایین است. نهضت ملی مسکن برای کسانی است که شرایط خاصی را همچون بیوگی، اعتیاد و ... داشته باشند. نهضت ملی مسکن می تواند برای خارجیان مقیم در کشور مانند افغان ها که شرایط زندگی در کشور را ندارند نیز مناسب باشد. نهضت ملی مسکن از طرح هایی است که دولت آن را به صورت پروژه در برخی اراضی اجرا می کند. افراد زیادی در جامعه برای ثبت نام نهضت ملی مسکن اقدام کرده اند.
رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی از ارائه پیشنهاد افزایش وام نهضت ملی مسکن به ۷۰۰ میلیون تومان به شورای پول و اعتبار خبر داد. وام این طرح در زمان حاضر ۴۵۰ میلیون تومان است.
رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی با حضور در برنامه جهانآرا با یادآوری اینکه طی ۱۰ سال گذشته به دلیل عدم توجه به بخش مسکن بین عرضه و تقاضا فاصله زیادی بهوجود آمده است،اظهار کرد: در کشور ۸ میلیون مستأجر داریم، ضمن اینکه با توجه به ازدواجها، سالانه نیازمند ساخت ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار واحد مسکونی هستیم.
وی ادامه داد: برای رفع این نیازها، رئیسجهموری دستور ساخت ۴ میلیون مسکن را داد که البته اگر سالانه یک میلیون مسکن را هم بسازیم باز با کمبود مواجه خواهیم بود.
وی با اشاره به ثبتنام ۵.۴ میلیون متقاضی در نهضت ملی مسکن و پالایش ۳.۲ میلیون نفر از این تعداد، افزود: تاکنون اراضی یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد تامین شده و تا شهریور اراضی ۳.۲ میلیون واحد تعیین تکلیف خواهد شد.
وی با یادآوری اینکه همه زمینهای واگذار شده به مردم در نهضت ملی مسکن ۹۹ ساله و رایگان است، بیان کرد: در دولت نهم و دهم برای ۱.۶ میلیون مسکن زمین تامین شده اما در نهضت ملی مسکن زمین ۳.۲ میلیون واحد تامین میشود و ۸۰۰ هزار واحد نیز مسکن روستایی است.
هزینه ۷ میلیون تومانی ساخت هر مترمربع نهضت ملی مسکن
وزیر راه و شهرسازی در ادامه با بیان اینکه به دلیل تورم امکان پیش بینی قیمت تمام شده ساخت وجود ندارد، تصریح کرد: هزینه ساخت هر متر مربع ۶ تا ۷ میلیون با تورم امروز تمام می شود اگر تسهیلات نهضت ملی مسکن به ۷۰۰ میلیون تومان برسد بخشی از مشکل رفع می شود که ما این موضوع را به دولت و شورای پول و اعتبار پیشنهاد داده ایم.
قاسمی گفت: اقساط تسهیلات نهضت ملی مسکن ۲۰ ساله و پلکانی است و براساس ۵۰ درصد از هزینه های درآمدی خانواده ها پیش بینی شده است.
تحویل واحدهای نهضت ملی مسکن از شهریور
وزیر راه و شهرسازی از تحویل ۱۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تا شهریور امسال خبر داد و با اشاره به اینکه اگر مردم در سامانه ملی املاک و اسکان ثبتنام نکنند از ارائه بسیاری از خدمات محروم می شوند،گفت: اکنون اطلاعات ۷۲ میلیون نفر را در سامانه داریم و با وجود آنکه تکمیل نشده جامع ترین سامانه اطلاعات مردم است.
قاسمی با بیان اینکه برای۷۵۰ هزار واحد خانه خالی کشور به سازمان مالیاتی قبض مالیاتی داده ایم،اضافه کرد: از این رقم حدود ۶۰ هزار مالک اعتراض کرده اند. هدف از مالیات خانه خالی، درآمد برای دولت نیست بلکه می خواهیم عرضه مسکن را زیاد کنیم و اگر مالکان خانه را خالی نگه دارند مالیات می پردازند و در صورت عدم پرداخت، جریمه می شوند.
وی با تاکید بر اینکه بانکهای فعال در حوزه املاک در صورت عدم پرداخت مالیات جریمه خواهند شد، اظهار کرد: قیمت گذاری مسکن در بسیاری از کشورها وقتی با بحران مواجه می شوند گرفته می شود و این مصوبه ها در دو سال گذشته هم وجود داشت . این مصوبه سقف ۲۵ درصد در سران تصویب شد و بسیاری از مالکان واحدهای اجاره خود را تخلیه نکرد و تمدید کردند.
مشاوران املاک ساماندهی میشوند
وزیر راه و شهرسازی با یادآوری اینکه حدود ۳۰۰ هزار مشاور املاک در کشور داریم، گفت: تعداد کمی از این مشاوران املاک در سامانه کد رهگیری قرار دارند اما در اتفاق جدید تمامی بنگاه های مشاوران املاک به سامانه کد رهگیری متصل می شود و تمامی معاملات رصد و بررسی می شود و تا سال آینده این اقدام اجرایی خواهد شد.
قاسمی درباره حقالزحمه مشاوران املاک افزود: نرخ جدید متناسب با قیمت های منطقه ای است که هرساله توسط وزارت اقتصاد و دارائی تعیین خواهد شد و در کاهش قیمت ها تاثیر خواهد داشت.
وی با بیان اینکه با طراحی بسته اجاره بها آرامش بازار مسکن در این ماه نسبت به ماه گذشته بازگشته است، افزود: در بسته جدید اجاره مسکن تمدید قرارداد ها را بسیار پیگیری خواهیم کرد و دغدغه جدید رئیس جمهور است.
وزیر راه و شهرسازی همچنین از هزینه آورده ۱۰ هزار متقاضی مسکن مهر در زیرساختها خبر داد و گفت: رئیس جمهور دستور داده این مشکلات برطرف شود.
معاون مسکن وزیر راه و شهرسازی درباره آخرین جزئیات طرح مسکن ملی توضیحاتی ارائه داد.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: بیش از ۵.۶ میلیون نفر در ۷ فاز اعلام شده در طرح نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده اند که بیش از ۹۰ درصد پالایش شده اند.
محمودزاده معاون مسکن وزیر راه و شهرسازی در خصوص آخرین جزئیات طرح نهضت ملی مسکن به سوالات زیر پاسخ داد:
کار ساخت و ساز را برای چه تعداد انجام می دهید؟
بیش از ۵.۶ میلیون نفر در۷ فاز اعلام شده در طرح های حمایتی دولت ثبت نام کردند که بیش از ۹۰ درصد ثبت نام کنندگان پالایش شدند و پالایش آنها نهایی شده و توسط ادارات کل اطلاع رسانی صورت گرفته است.
عمده ۱۰ درصدی که باقی ماندهاند دو گروه هستند یعنی کسانی که از ۱۵ تیرماه ثبت نام کرده اند و افرادی که مشمول قانون حمایت از جمعیت می شوند.
هدف گذاری ما برای شهرک هایی که زیرساخت های مناسب دارند چیست؟
حدود ۵۶۷ هزار واحد در حوزه مسکن شهری در حال ساخت است که حدود پنجاه هزار واحد در بافت فرسوده و مابقی پروژه های در حال ساخت است .حدود ۱۶۰ هزار واحد مسکن روستایی در حال ساخت است. ۳۳۳ هزار واحد هم خود مالک هستند. مجموعه اینها یک و نیم میلیون واحد را شامل می شود.
از چهار میلیون واحدی که مورد تعهد است ۳.۲ میلیون مسکن شهری و مابقی روستایی است. از این میزان زمین یک میلیون و ۵۸۰ هزار واحد مسکونی کاملا مشخص و تامین شده است .
یک میلیون و ۳۸۰ هزار واحد اراضی است که برای الحاق به محدوده و یا شهرک در مراحل بررسی کاربری در استان ها است.
مجموعه اینها ۲.۹ میلیون استرداد تامین واحد دارد. به صورت فرض بیش از ۹۰ درصد اراضی ۴ ساله تا به الان تامین شده است.
مهمترین مسئله در تولید مسکن چیست؟
گام اول تولید مسکن که بحث تامین زمین است با قدرت برداشته شده و میتوان گفت که به طور عام مشکلی به اسم زمین نداریم.
مگر در برخی از شهرها که طبیعتاً مانند استان کردستان و امثال آن دچار کمبود زمین هستیم که دستورالعمل های برای تامین زمین داده شده است.
ظرفیت دو سال اول یعنی دو تا ۸۰۰ هزار واحد را که باید شروع می شد به صورت صد در صد تامین زمین انجام شده است.
یکی از سیاستها این است که گاهی اوقات الحاق یا توسعه فیزیک شهرها نامناسب نیست، بحث ایجاد شهرکهای جدید مطرح است با دستورالعملی که در شورای شهرسازی و معماری ایران تصویب شد ، بستر جدیدی در تسهیل و ایجاد شهرک های جدیدی ایجاد شده است.
مطالعات اولیه بیش از ۴۰ شهرک تاکنون در سطح استان های مختلف انجام شده است. حدود هشت یا نه شهرک مصوبات نهایی شورای عالی را گرفته اندکه به عنوان فرصت های جدید توسعه شهری در طرح نهضت ملی مسکن محسوب می شوند.
کدام شهر ها ظرفیت جدید و باقی مانده دارند؟
رئیس جمهور دستور دادند تا کل نیاز زمین برای ۴ میلیون واحد تا مردادماه تامین شود یعنی تمام استانداران به عنوان رئیس شورای عالی مسکن استان مکلف شدند تعدادی که اشاره شده که قریب به یک میلیون و سیصد و هشتاد هزار واحد است علاوه بر یک میلیون و پانصد هزار واحدی که اشاره شد را تا انتهای مرداد ماه تعیین تکلیف کنند. اگر اینگونه شود طبیعتا ثبت نام جدید هم خواهیم داشت.
کیفیت در ساخت و ساز و نظارت ها چگونه است ؟
وزارت راه و شهرسازی تلاش کرده است با استفاده از تجارب طرح های قبلی بتواند بلوغ بیشتری را در طرحهای جدید ایجاد کند. اتفاقی که الان حادث شده این است که در حقیقت علاوه بر نظارت عادی که مهندسین سازمان نظام مهندسی به پروژه ها دارند ،یک لایه بالاتر به اسم مشاورینی که وزارت راه و شهرسازی برای کنترل نظارت دارد این کار را انجام دهند.
برای اولین بار در صنعت ساختمان کشور تفاهمنامه کلی با یک شرکت بیمه منعقد شده تا تمام ساختمان هایی که تحویل مردم داده می شود ضمانت کیفیت داشته باشد یعنی برای ۱۰ سال اجزای مختلف ساختمان هر کدام برای مقاطعی که در نظر گرفته شده بیمه کیفیت می شود و متقاضی می تواند مطمئن شود که وقتی واحد اش را تحویل میگیرد کیفیت لازم را دارد.
چه برنامه ای برای واحدهای ویلایی در استان ها دارید؟
به تمام همکاران سطح کشور این موضوع ابلاغ شده است که در شهرهایی که زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارند ، اولویت با واگذاری زمین به صورت گروهی و یا حتی در برخی از موارد به صورت فردی است و این اتفاق انجام شده است.
در شهر طبس و یزد واحدهای ما در حال نازک کاری هستند. در خیلی از شهرهای کشور به صورت ویلایی واگذار شد. در هر شهری که زمین موجود باشد ما صرفاً زمین با حمایت های قانونی واگذار میکنیم.
در چهار الی پنج استان همکاران ما نیاز ۴ سال را تامین کردند مانند سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی. برخی از استان ها دچار مشکل زمین هستند مانند استانهای شمالی و استانهای غربی که معمولاً کوهستانی هستند.
آنها در شرایط فعلی بیشتر از نیاز و بیشتر از کسانی که تاکنون ثبت نام کردند زمین را تامین کردهایم.
در حال تلاش هستیم با دستوری که رئیسجمهور داده اند در مردادماه کل نیاز به ۴ میلیون تامین شود که دیگر دغدغه ای برای تامین زمین وجود نداشته باشد.
تا چه حد به اصول معماری ایرانی و اسلامی توجه می شود؟
در قانون جهش تولید مسکن با توجه به اهمیت توجه به اصول معماری ایرانی و اسلامی، وزارت راه و شهرسازی مکلف شده است تا کارگروهی با مراجع مربوطه تشکیل دهد.
ما در هر شهر و در هر استانی باید بتوانیم مبتنی بر معماری بومی آن منطقه عمل کنیم نه اینکه از تهران الگوهای از پیش طراحی شده را ابلاغ کنیم.
در هر استان کارگروهی ابلاغ شده علاوه بر بررسی هایی که شهرداری انجام می دهند، کارگروهی متشکل از نهادهای دولتی، نهادهای دانشگاهی و صاحبنظران تشکیل شود تا تمام طرح های معماری و تفکیک های پروژه را کنترل و تصویب کنند.
با توجه به اشراف محلی باید کار را انجام دهند. وزارت راه و شهرسازی صرفا نظارت میکند و این مسئولیت نهایتاً بر عهده شورای مسکن استان است ولی این اختیار در نزد تمام استان ها است و مبتنی بر معماری بومی طرح ها باید مصوب شوند و لذا هیچکدام توسط ستاد انجام نمیشود لذا این بستر وجود دارد و طبیعتاً یک رقابتی که هر استانی که بهتر عمل کند میتواند این کیفیت را بهتر انجام دهد.
اولین تحویلی های واحدهای طرح نهضت ملی مسکن چه زمانی است ؟
تلاش ما این است که پایان شهریورماه بتوانیم بخشی از پروژه ها را تحویل دهیم.
پیشبینی اولیه حدود ۱۰۰ هزار واحد است که تلاش شده تا بتوانیم به عنوان اولین بخش از این پروژه را تحویل دهیم
کدام استان ها بیشترین پیشرفت فیزیکی را داشتند؟
در آذربایجان غربی حتی برخی از مردم مستقر شدهاند. در خراسان جنوبی ، یزد و در بخش هایی از سیستان و بلوچستان پیشرفت داشتیم.
تا انتهای شهریور پیش بینی بر این است که حدود ۱۰۰ هزار واحد را تحویل دهیم، انشالله اگر نهادهای خدماتی بتوانند انشعابات را برساند کار را به جلو پیش خواهیم برد.
مبلغ تمام شده هر واحد چقدر است؟
آورده برای دهه های مختلف متفاوت است، طراحی صورت گرفته است تا برای دهک های اول تا سوم حدود ۸۰ درصد قیمت ساخت را از طریق تسهیلات پر کنیم .
تحت پوششین کمیته امداد و بهزیستی شامل این دهکها می شوند یعنی حدود ۸۰۰ هزار خانوار در این پروژه قرار می گیرند.
دهکهای متوسط حداقل حدود ۵۵ درصد قیمت تمام شده را با تسهیلات انجام میدهیم و به لحاظ اهمیت این موضوع برای دولت، اخیراً با دستور رئیس جمهور ،معاون اول محترم کار گروهی را تشکیل دادند تا برای تامین مالی موضوعات بپردازیم تا فاصله بین توان مالی خانوار و قیمت تمام شده را پر کنیم .
نکتهای که باید در نظر گرفت این است که قیمت تمام شده ساختمان به خیلی از موضوعات مرتبط است، آنچه که دولت کمک می کند زمین، سود تسهیلات و یارانه هایی است که در انشعابات و امثال آن متقبل میشود و قیمت بازار قیمت مخصوص خود است.
معاون مسکن وزیر راه و شهرسازی درباره آخرین جزئیات طرح مسکن ملی توضیحاتی ارائه داد.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: بیش از ۵.۶ میلیون نفر در ۷ فاز اعلام شده در طرح نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده اند که بیش از ۹۰ درصد پالایش شده اند.
محمودزاده معاون مسکن وزیر راه و شهرسازی در خصوص آخرین جزئیات طرح نهضت ملی مسکن به سوالات زیر پاسخ داد:
کار ساخت و ساز را برای چه تعداد انجام می دهید؟
بیش از ۵.۶ میلیون نفر در۷ فاز اعلام شده در طرح های حمایتی دولت ثبت نام کردند که بیش از ۹۰ درصد ثبت نام کنندگان پالایش شدند و پالایش آنها نهایی شده و توسط ادارات کل اطلاع رسانی صورت گرفته است.
عمده ۱۰ درصدی که باقی ماندهاند دو گروه هستند یعنی کسانی که از ۱۵ تیرماه ثبت نام کرده اند و افرادی که مشمول قانون حمایت از جمعیت می شوند.
هدف گذاری ما برای شهرک هایی که زیرساخت های مناسب دارند چیست؟
حدود ۵۶۷ هزار واحد در حوزه مسکن شهری در حال ساخت است که حدود پنجاه هزار واحد در بافت فرسوده و مابقی پروژه های در حال ساخت است .حدود ۱۶۰ هزار واحد مسکن روستایی در حال ساخت است. ۳۳۳ هزار واحد هم خود مالک هستند. مجموعه اینها یک و نیم میلیون واحد را شامل می شود.
از چهار میلیون واحدی که مورد تعهد است ۳.۲ میلیون مسکن شهری و مابقی روستایی است. از این میزان زمین یک میلیون و ۵۸۰ هزار واحد مسکونی کاملا مشخص و تامین شده است .
یک میلیون و ۳۸۰ هزار واحد اراضی است که برای الحاق به محدوده و یا شهرک در مراحل بررسی کاربری در استان ها است.
مجموعه اینها ۲.۹ میلیون استرداد تامین واحد دارد. به صورت فرض بیش از ۹۰ درصد اراضی ۴ ساله تا به الان تامین شده است.
مهمترین مسئله در تولید مسکن چیست؟
گام اول تولید مسکن که بحث تامین زمین است با قدرت برداشته شده و میتوان گفت که به طور عام مشکلی به اسم زمین نداریم.
مگر در برخی از شهرها که طبیعتاً مانند استان کردستان و امثال آن دچار کمبود زمین هستیم که دستورالعمل های برای تامین زمین داده شده است.
ظرفیت دو سال اول یعنی دو تا ۸۰۰ هزار واحد را که باید شروع می شد به صورت صد در صد تامین زمین انجام شده است.
یکی از سیاستها این است که گاهی اوقات الحاق یا توسعه فیزیک شهرها نامناسب نیست، بحث ایجاد شهرکهای جدید مطرح است با دستورالعملی که در شورای شهرسازی و معماری ایران تصویب شد ، بستر جدیدی در تسهیل و ایجاد شهرک های جدیدی ایجاد شده است.
مطالعات اولیه بیش از ۴۰ شهرک تاکنون در سطح استان های مختلف انجام شده است. حدود هشت یا نه شهرک مصوبات نهایی شورای عالی را گرفته اندکه به عنوان فرصت های جدید توسعه شهری در طرح نهضت ملی مسکن محسوب می شوند.
کدام شهر ها ظرفیت جدید و باقی مانده دارند؟
رئیس جمهور دستور دادند تا کل نیاز زمین برای ۴ میلیون واحد تا مردادماه تامین شود یعنی تمام استانداران به عنوان رئیس شورای عالی مسکن استان مکلف شدند تعدادی که اشاره شده که قریب به یک میلیون و سیصد و هشتاد هزار واحد است علاوه بر یک میلیون و پانصد هزار واحدی که اشاره شد را تا انتهای مرداد ماه تعیین تکلیف کنند. اگر اینگونه شود طبیعتا ثبت نام جدید هم خواهیم داشت.
کیفیت در ساخت و ساز و نظارت ها چگونه است ؟
وزارت راه و شهرسازی تلاش کرده است با استفاده از تجارب طرح های قبلی بتواند بلوغ بیشتری را در طرحهای جدید ایجاد کند. اتفاقی که الان حادث شده این است که در حقیقت علاوه بر نظارت عادی که مهندسین سازمان نظام مهندسی به پروژه ها دارند ،یک لایه بالاتر به اسم مشاورینی که وزارت راه و شهرسازی برای کنترل نظارت دارد این کار را انجام دهند.
برای اولین بار در صنعت ساختمان کشور تفاهمنامه کلی با یک شرکت بیمه منعقد شده تا تمام ساختمان هایی که تحویل مردم داده می شود ضمانت کیفیت داشته باشد یعنی برای ۱۰ سال اجزای مختلف ساختمان هر کدام برای مقاطعی که در نظر گرفته شده بیمه کیفیت می شود و متقاضی می تواند مطمئن شود که وقتی واحد اش را تحویل میگیرد کیفیت لازم را دارد.
چه برنامه ای برای واحدهای ویلایی در استان ها دارید؟
به تمام همکاران سطح کشور این موضوع ابلاغ شده است که در شهرهایی که زیر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت دارند ، اولویت با واگذاری زمین به صورت گروهی و یا حتی در برخی از موارد به صورت فردی است و این اتفاق انجام شده است.
در شهر طبس و یزد واحدهای ما در حال نازک کاری هستند. در خیلی از شهرهای کشور به صورت ویلایی واگذار شد. در هر شهری که زمین موجود باشد ما صرفاً زمین با حمایت های قانونی واگذار میکنیم.
در چهار الی پنج استان همکاران ما نیاز ۴ سال را تامین کردند مانند سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی. برخی از استان ها دچار مشکل زمین هستند مانند استانهای شمالی و استانهای غربی که معمولاً کوهستانی هستند.
آنها در شرایط فعلی بیشتر از نیاز و بیشتر از کسانی که تاکنون ثبت نام کردند زمین را تامین کردهایم.
در حال تلاش هستیم با دستوری که رئیسجمهور داده اند در مردادماه کل نیاز به ۴ میلیون تامین شود که دیگر دغدغه ای برای تامین زمین وجود نداشته باشد.
تا چه حد به اصول معماری ایرانی و اسلامی توجه می شود؟
در قانون جهش تولید مسکن با توجه به اهمیت توجه به اصول معماری ایرانی و اسلامی، وزارت راه و شهرسازی مکلف شده است تا کارگروهی با مراجع مربوطه تشکیل دهد.
ما در هر شهر و در هر استانی باید بتوانیم مبتنی بر معماری بومی آن منطقه عمل کنیم نه اینکه از تهران الگوهای از پیش طراحی شده را ابلاغ کنیم.
در هر استان کارگروهی ابلاغ شده علاوه بر بررسی هایی که شهرداری انجام می دهند، کارگروهی متشکل از نهادهای دولتی، نهادهای دانشگاهی و صاحبنظران تشکیل شود تا تمام طرح های معماری و تفکیک های پروژه را کنترل و تصویب کنند.
با توجه به اشراف محلی باید کار را انجام دهند. وزارت راه و شهرسازی صرفا نظارت میکند و این مسئولیت نهایتاً بر عهده شورای مسکن استان است ولی این اختیار در نزد تمام استان ها است و مبتنی بر معماری بومی طرح ها باید مصوب شوند و لذا هیچکدام توسط ستاد انجام نمیشود لذا این بستر وجود دارد و طبیعتاً یک رقابتی که هر استانی که بهتر عمل کند میتواند این کیفیت را بهتر انجام دهد.
اولین تحویلی های واحدهای طرح نهضت ملی مسکن چه زمانی است ؟
تلاش ما این است که پایان شهریورماه بتوانیم بخشی از پروژه ها را تحویل دهیم.
پیشبینی اولیه حدود ۱۰۰ هزار واحد است که تلاش شده تا بتوانیم به عنوان اولین بخش از این پروژه را تحویل دهیم .
کدام استان ها بیشترین پیشرفت فیزیکی را داشتند؟
در آذربایجان غربی حتی برخی از مردم مستقر شدهاند. در خراسان جنوبی ، یزد و در بخش هایی از سیستان و بلوچستان پیشرفت داشتیم.
تا انتهای شهریور پیش بینی بر این است که حدود ۱۰۰ هزار واحد را تحویل دهیم، انشالله اگر نهادهای خدماتی بتوانند انشعابات را برساند کار را به جلو پیش خواهیم برد.
مبلغ تمام شده هر واحد چقدر است؟
آورده برای دهه های مختلف متفاوت است، طراحی صورت گرفته است تا برای دهک های اول تا سوم حدود ۸۰ درصد قیمت ساخت را از طریق تسهیلات پر کنیم .
تحت پوششین کمیته امداد و بهزیستی شامل این دهکها می شوند یعنی حدود ۸۰۰ هزار خانوار در این پروژه قرار می گیرند.
دهکهای متوسط حداقل حدود ۵۵ درصد قیمت تمام شده را با تسهیلات انجام میدهیم و به لحاظ اهمیت این موضوع برای دولت، اخیراً با دستور رئیس جمهور ،معاون اول محترم کار گروهی را تشکیل دادند تا برای تامین مالی موضوعات بپردازیم تا فاصله بین توان مالی خانوار و قیمت تمام شده را پر کنیم .
نکتهای که باید در نظر گرفت این است که قیمت تمام شده ساختمان به خیلی از موضوعات مرتبط است، آنچه که دولت کمک می کند زمین، سود تسهیلات و یارانه هایی است که در انشعابات و امثال آن متقبل میشود و قیمت بازار قیمت مخصوص خود است.
وزیر راه وشهرسازی، گفت: طی ۴ ماهه امسال در پایتخت ۴۸ هزار واحد دارای پروانه ساخت در سامانه وزارت راه درخواست وام داده اند که ۱۰ برابر سنوات گذشته است.
رستم قاسمی امروز در خبر ۱۴ به سوالاتی در رابطه با آخرین وضعیت تولید مسکن پاسخ داد:
سوال: آخرین وضعیت تولید مسکن را اعلام کنید.
آقای قاسمی: اخیرا اعلام شده بود پروانه ساخت نسبت به ۱۸ سال گذشته بی سابقه است، اما باید اعلام کنیم که مرجع ارائه آمار تنها شهرداری تهران است و طبق این آمار که توسط شهرداری ارائه شده در اوج صدور پروانه ساخت در پایتخت از سالهای ۹۰ تا ۹۳ تعداد ۶۰ هزار تا ۷۰ هزار پروانه صادر شده است که تعداد زیادی از این خانهها هم ساخته نشده است.
با استناد به همین آمار در سال ۹۶ تعداد ۱۴ هزار و ۳۰۰ پروانه ساخت، در سال ۹۷ تعداد ۱۸ هزار پروانه ساخت و در سال ۹۸ تعداد ۱۹ هزار پروانه ساخت صادر شده است.
سوال: آمارهای ساخت مسکن در تهران چه میزان است؟
آقای قاسمی: در ۴ ماهه امسال ساخت ۳۳۴ هزار واحد خود مالکی در کل کشور را شروع کرده ایم که زمین دارند و تنها تسهیلات ساخت ۴۵۰ میلیون تومانی دریافت می کنند.
در چهار ماه گذشته در پایتخت ۴۸ هزار واحد مسکونی دارای پروانه ساخت در سامانه وزارت راه درخواست وام کردند. این رقم با توجه به تعداد پروانه ساخت صادر شده در چهار ماه نخست امسال و تعمیم آن در طول سال است. پیشبینی ما این است که این آمار ۱۰ برابر سنوات گذشته باشد.
۱۸۰ هزار واحد مسکونی هم با شهرداری تهران قرارداد داریم که در قالب بافت فرسوده در حال ساخت است.
مردم تنها باید به آمارهای رسمی در این بخش توجه کنند.
سوال: آخرین وضعیت نهضت ملی مسکن را توضیح بفرمایید.
آقای قاسمی: تعهد دولت سه میلیون و ۲۰۰ هزار واحد شهری و ۸۰۰ هزار واحد شهری است. یک میلیون و ۳۵۸ هزار واحد امروز در کل کشور از عملیات فونداسیون تا نازک کاری در دست کار داریم و مسکن مهر که کار بزرگی بود نیمی از این پروژه بود، اما در اقدام ملی ۷۰ هزار واحد فونداسیون به بالا شروع شده و در اختیار قرار گرفتیم و براساس گزارشات رسمی ۸.۸ پیشرفت داشته است که این پروژهها هم وارد نهضت ملی مسکن شدند.
سوال: آیا ثبت نام در شهرهای دیگر آغاز میشود؟
آقای قاسمی: در استانهای کشور زمین داریم متقاضی کمتر ثبت نام کنند و سامانه باز شده و به محض تامین زمین ثبت نام دوباره آغاز میشود.
ما ساخت یکمیلیون و ۳۸۵ هزار واحد مسکن را شروع کردهایم و در چند ماه آینده به ۲ میلیون واحد میرسانیم. ما به این چهار میلیون واحد تعهد دولت هم اکتفا نمیکنیم و به طور قطع اگر نیاز باشد تولید خواهیم کرد.
سوال: وضعیت تولید مسکنهای روستایی به چه شکلی است؟
آقای قاسمی: ۸۰۰ هزار واحد مسکونی روستایی ساخته خواهد شد که عملیات ۲۰۰ هزار واحد آغاز شده است و هفته آینده ۳۰۰ هزار واحد با بنیاد مسکن توافق خواهیم کرد که ساخت آنها شروع میشود
معاونت امور مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی جزئیاتی از زمانبندی فاز هفتم ثبتنام نهضت ملی مسکن را اعلام کرد.
بر اساس اطلاعیه صادر شده، فاز هفتم ثبتنام نهضت ملی مسکن از تاریخ ۱۵ تیر ماه سال جاری و بر اساس میزان واحدپذیری اراضی شناسایی شده در شهرهای کشور آغاز شده است به نحوی که در این مرحله، صرفاً امکان ثبتنام در شهرهای دارای اراضی مازاد بر تعداد متقاضیان حائز شرایط مراحل قبل وجود دارد.
بر این اساس پایان مهلت ثبتنام منوط به اتمام ظرفیت اراضی هر شهر است. خاطرنشان میشود پس از پالایش و احراز شرایط این متقاضیان و در صورت وجود ظرفیت مازاد، مجدداً ثبتنام برای ظرفیت مازاد اراضی انجام میشود.
لیست استانها و شهرهای دارای ظرفیت ثبتنام در فاز هفتم طرح نهضت ملی مسکن
۷ هزار هکتار از زمینهای شهری برای ساخت نهضت ملی مسکن به دلیل احتکار از سوی دستگاههای دولتی، هنوز برای ساخت مسکن اختصاص نیافته و وزارت راه و شهرسازی بهتنهایی و از محل منابع خود تاکنون ۷۰ درصد زمین نهضت ملی مسکن را تامین کرده است.
۷۰ درصد اراضی زمین برای ساخت نهضت ملی مسکن تامین شده است، اما نه از محل انتقال زمینهای مازاد دستگاهها و سازمانها، بلکه همه از محل اراضی وزارت راه و شهرسازی است که نشان میدهد بخش مهمی از vجهش تولید مسکن با کمتوجهی سایر دستگاهها در حال خاک خوردن است.
تکلیف قانونی تامین زمین ساخت مسکن برای دستگاهها چیست؟
سال گذشته بود که با ورود مجلس برای حمایت از دولت در نهضت خانهسازی، قانون جدیدی مصوب شد که به غیر از وزارت راه و شهرسازی سایر دستگاهها را به تامین زمین ساخت مسکن اجبار میکرد.
مطابق ماده ۱۰ قانون جهش تولید و تامین مسکن که مردادماه ۱۴۰۰ تصویب و مهرماه همان سال به دستگاههای دولتی ابلاغ شد، تمامی وزارتخانهها، موسسات و دستگاههای دولتی مکلف شدند نسبت به واگذاری و تحویل رایگان اراضی در اختیار خود ظرف دو ماه از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون بنا به درخواست وزارت راه و شهرسازی اقدام کنند.
ادارات ثبت اسناد و املاک نیز مکلفاند پس از اعلام وزارتخانه یاد شده ظرف یک ماه نسبت به تفکیک و ثبت انتقال ملک در دفتر املاک و صدور سند مالکیت به نام دولت با نمایندگی وزارت راه و شهرسازی اقدام کنند؛ با این حال از وزارت راه و شهرسازی خبر رسیده است که دستگاههای دولتی نمیخواهند زمینهایشان را به طرح نهضت ملی مسکن اهدا کنند.
نقطه قوت «زمینهای» ساخت نهضت ملی در چیست؟
دولت سیزدهم از ابتدا مطرح کرد که نمیخواهد خارج از محدوده شهری و در جایی که زیرساخت کافی وجود ندارد، خانهسازی کند، برای همین قرار شد دستگاهها «زمینهای شهری» خود را که در مکان مناسب است برای ساخت مسکن به پروژه بزرگ نهضت ملی مسکن اهدا کنند. با این حال این زمینها که حالا قیمت خیلی مناسبی هم دارد جزو علاقهمندی و داراییهای سازمانها است و در انتقال آن مقاومت زیادی انجام میشود.
زمین برای ساخت ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکونی تامین شد
حدود ۹۸۰ هزار واحد زمین با کاربری مسکونی طی شش ماه دوم سال ۱۴۰۰ تامین قطعی شده؛ علاوه بر آن معادل یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد، زمین در بهار امسال شناسایی شده است که نیازمند تعیین کاربری یا الحاق به محدوده و یا بررسی فنی در سطح شوراهای برنامهریزی استانها و شورای عالی معماری و شهرسازی بود. با تعیین تکلیف نهایی، زمین برای ساخت ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکونی تامین شده است.
براساس این گزارش، از کل ۴ میلیون واحدی که قرار است طی ۴ سال توسط دولت ساخته شود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد شهری و ۸۰۰ هزار واحد روستایی است.
بنابراین با احتساب تعیین تکلیف نهایی زمین برای ساخت دو میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکونی، ۷۰ درصد اراضی زمین برای ساخت مسکن تامین شده است و از آن جهت که تامین همه ۷۰ درصد اراضی مسکن سازی از محل اراضی وزارت راه و شهرسازی است کار بزرگی انجام شده است، اما سوال این است که سازمانها به پشتوانه کدام قانون، زمینها را احتکار کردهاند؟.
سازمانها به پشتوانه کدام قانون، زمینها را احتکار کردهاند؟
«محمود محمودزاده» معاون وزیر راه و شهرسازی در گفتوگویی در پاسخ به این سوال میگوید: در بودجه سالانه، حکمی تحت عنوان مولدسازی آمده است که به دستگاهها اجازه میدهد اراضی در اختیار خود را برای تامین اعتبار بفروشند و برای همین دستگاهها زمینها را خرج کسری اعتبارات خود میکنند.
وی درباره اینکه چه موانعی موجب امتناع سازمانها از واگذاری زمینهای خود به وزارت راه برای شهرکسازی شده است، گفت: دو قانون موازی وجود دارد، قانون نخست جهش تولید مسکن است که بر آزادسازی زمین برای ساخت مسکن تاکید دارد، دیگری قانونی است که در بودجه سالانه تحت عنوان مولدسازی آمده است که به دستگاهها اجازه میدهد اراضی در اختیار خود را برای تامین اعتبار بفروشند و برای همین دستگاهها زمینها را خرج کسری اعتبارات خود میکنند.
شناسایی ۷ هزار هکتار زمین و مقاومت دستگاهها برای انتقال آن
آنطور که عضو هیات مدیره سازمان ملی زمین و مسکن نیز اخیرا گفته است تاکنون ۷۰۰۰ هکتار از اراضی دولتی شناسایی و درخواست انتقال سند آنها مطرح شده اما تنها ۴ درصد از این زمینها در اختیار طرح نهضت ملی مسکن قرار گرفته که این، عدد بسیار کمی است.
«ارسلان مالکی» میگوید که با مقاومت دستگاهها در این موضوع مواجه شدهایم.
عضو هیات مدیره سازمان ملی زمین و مسکن درباره استفاده از ظرفیتهای قانونی برای تامین زمین نهضت ملی مسکن اظهار کرد: بر اساس ماده ۱۰ قانون جهش ملی مسکن، دستگاههای دولتی مکلف به در اختیار قرار دادن زمینهای مازاد خود برای طرح نهضت ملی مسکن شدهاند که البته با مقاومت دستگاهها در این موضوع مواجه شدهایم. درحالیکه این اراضی عمدتاً در داخل محدوده شهر قرار گرفته و از لحاظ زیرساختی و هزینهها برای طرح نهضت ملی مسکن بسیار بهصرفه و مفید است.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید با تأکید بر اینکه حذف متقاضیان طرح نهضت ملی بدون دلیل موجه در هیچ یک از شرکتهای تابعه قابل قبول نخواهد بود، گفت: در صورت وقوع این امر و اثبات اشتباه آن در هر یک از شرکتها قطعا با کارگزار مربوطه برخورد خواهد شد.
وزارت راه و شهرسازی، علیرضا جعفری روز پنجشنبه در نشست شرکت عمران شهرهای جدید قرارگاه نهضت ملی مسکن در شهرهای جدید با تأکید بر اهمیت فعالیت دفاتر توسعه فرهنگی و اجتماعی در شهرها به ویژه در ایام مناسبتی تصریح کرد: تمام شرکت های تابعه طی یک ماه آینده راه اندازی دفاتر توسعه خدمات اشتغال و کارآفرینی را در دستور کار قرار داده و به نتیجه برسانند.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به تعیین بسته سرمایه گذاری ۵۰ هزار میلیارد تومانی برای پروژههای مشارکتی در شهرهای جدید گفت: تمامی شرکتها موظفند با قوت این حوزه را دنبال کرده و به ارزش افزوده شهرهای خود بیافزایند.
جعفری همچنین با تأکید بر اهمیت بحث مولدسازی در شهرهای جدید نیز خاطرنشان کرد: در این راستا همه شهرها باید زمینهایی را که قابلیت تأسیس شهرک دارند شناسایی و با انتخاب مشاور و اخذ مصوبه شورای برنامهریزی استان این مساله را در دستور کار خود قرار دهند.
وی در این خصوص اضافه کرد: شهرها باید برای جذب سرمایه گذار جذابیت ایجاد کرده و با تکمیل بانک اطلاعات این حوزه از ظرفیت سرمایه گذاران داوطلب بهره ببرند. ما باید بتوانیم عقب ماندگیهای گذشته را جبران کرده و با تهیه بستههای سرمایهگذاری حداکثر تا پایان تابستان سال جاری در این مرحله تا حد قابل قبولی پیشروی کنیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین افزود: مدیران عامل در شهرهای جدید سراسر کشور استانداران را از پروژههای مشارکتی و توجیه اقتصادی آن با خبر کرده و از این طریق ارتباط با سرمایهگذاران کلان استانها را تسریع بخشند.
جعفری بر اهمیت مدیریت تهاتر در شهرهای جدید تأکید کرد و افزود: مهمترین اقدامات در بخش پیشبرد طرح نهضت ملی مسکن اعم از پالایش متقاضیان، تعریف پروژه و زمین، انتخاب پیمانکار و آغاز عملیات اجرایی است که باید در تمامی شهرها با توجه به برنامه زمانبندی پیش رفته و در دستور کار قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید در ادامه سخنان خود با تأکید براینکه بدون شک حذف متقاضیان بدون دلیل موجه در هیچ یک از شرکتهای تابعه قابل قبول نخواهد بود، گفت: در صورت وقوع این امر و اثبات اشتباه آن در هر یک از شرکتها قطعا با کارگزار مربوطه برخورد خواهد شد.
جعفری همچنین با تأکید بر پیشبرد پروژههای نهضت ملی در حوزه مسکن و آماده سازی به صورت همزمان در شهرها بیان کرد: شهرها در این مسیر از ظرفیت پیمانکاران و انبوه سازان بهره برده و صدور پروانه برای ساخت شهرکها را نیز با توجه به ضوابط و قوانین موجود در دستور کار قرار دهند.
نشست شرکت عمران شهرهای جدید قرارگاه نهضت ملی مسکن در شهرهای جدید با حضور «علیرضا جعفری» معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید و مدیران عامل شرکتهای تابعه از طریق ویدئو کنفرانس با هدف بررسی آخرین وضعیت پروژههای نهضت ملی مسکن در مرحله اول، اقدامات شهرها برای مقدمات آغاز مرحله دوم، امور مربوط به پالایش متقاضیان و تأمین زمین و شهرکها برگزار شد.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه وشهرسازی گفت: ثبت نام در نهضت ملی مسکن تا ۳۱ تیر ادامه دارد و متقاضیان در شهرهای اعلام شده میتوانند ثبت نام کنند.
خانم پروانه اصلانی گفت: برای نهضت ملی مسکن دوره جدیدی از ثبت نام را از ۱۵ تیر آغاز کرده ا یم، تاکنون در ۱۷ استان با توجه به اراضی ظرفیت ثبت نام ایجاد شده است.
تاکنون در ۱۷ استان کشور اراضی برای نهضت ملی مسکن تامین شده و در شهر تهران تنها شهر ایوانکی در نظر گرفته شده است. پیش از این سایت نهضت ملی مسکن با مشکل مواجه شده بود وامکان ثبت نام در آن فراهم نشده بود.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید گفت: طی سه مرحله به متقاضیان نهضت ملی مسکن پیامک واریز آورده ارسال میکنیم و اگر پس از مرحلهی سوم وجهی پرداخت نکنند افرادی از لیست ذخیره را جایگزین آنها میکنیم، البته بنا به دستور وزیر فعلا پروژهها با استفاده از وام بانکی پیش میرود تا اعتماد متقاضیان جلب شود.
علیرضا جعفری اظهار کرد: تعداد ۱۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن در شهرهای جدید در حال اجراست و امیدواریم تا اوایل مردادماه این تعداد را به ۲۰۰ هزار برسانیم. نکتهی مهم بحث آورده متقاضیان است که باید این حوزه مقداری جدیتر دنبال شود. از افرادی که ثبت نام کرده و تایید شدهاند درخواست میکنیم موضوع واریز نقدینگی را مقداری تسریع کنند تا بتوانیم پروژهها را به شکل مطلوب پیش ببریم.
ایشان افزود: برای پرداخت آورده سه بار به متقاضیان پیامک میفرستیم تا نسبت به واریز آورده اقدام کنند. در صورتی که پس از بار سوم این اقدام صورت نگیرد قاعدتا متقاضیان غیرموثر حذف و افرادی از لیست ذخیره جایگزین آنها میشوند.
واریز نکردن وجه توسط برخی متقاضیان چالش ایجاد کرده است
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه تاخیرهایی که در تامین آورده از سوی متقاضیان صورت گرفته منجر به چالشی برای پروژه نهضت ملی مسکن شده است گفت: طبق دستور وزیر راه و شهرسازی فعلا پروژهها با استفاده از تسهیلات بانکی پیش میرود تا اعتمادسازی بین مردم ایجاد شود و بدانند که پروژهها در حال پیشرفت است. اما امیدوارم در مراحل بعدی متقاضیان، جدیتر پای کار بیایند.
۱۰ شهر جدید در مرحله هفتم ثبت نام قرار دارد
جعفری درباره چگونگی اجرای ۱۰۰ هزار واحد مرحله دوم تاکید کرد: با توجه به اینکه در بعضی شهرها متقاضی محدود است و کمتر ثبت نام کردهاند سامانه برای نامنویسی مجدد باز شده است. از ۱۶۳ شهری که در مرحله هفتم ثبت نام قرار دارد ۱۰ مورد آن شهرهای جدید هستند. اگر متقاضیان در این مرحله استقبال بیشتری داشته باشند به محض ثبت نام اولیه، پروژهها را شروع خواهیم کرد.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید گفت: حدود۳ ماه طول میکشد تا به آن نقطه برسیم که متقاضیان برای واریز وجه دعوت شوند. مشکلی نیز درخصوص تامین زمین شهرهای این مرحله از ثبت نام وجود ندارد.
مرحله هفتم ثبت نام نهضت ملی مسکن در ۱۷ استان
بنا بر این گزارش، دولت سیزدهم بر اساس قانون جهش تولید و تامین مسکن مصوب ۱۷ مرداد سال ۱۴۰۰ ساخت چهار میلیون واحد مسکونی طی چهار سال را در برنامه خود گنجانده است. حدود ۵.۴ میلیون نفر برای این طرح نام نویسی کرده اند که ۳.۶ میلیون نفر تایید شدهاند. ثبت نام مرحلهی هفتم از روز ۱۵ تیرماه ۱۴۰۱ در ۱۷ استان و ۱۶۳ شهر آغاز شده است. نامنویسی در سامانه طرحهای جامع حمایتی مسکن به نشانی saman.mrud.ir انجام خواهد شد.
تاکنون ۵۰۷ هزار نفر در بانک مسکن برای واحدهای نهضت ملی مسکن افتتاح حساب کرده و ۲۹۰ هزار نفر برای انعقاد قرارداد و دریافت تسهیلات به بانک مسکن معرفی شدهاند. با ۹۱ هزار نفر نیز عقد قرارداد شده و در واقع قسطهای اول تسهیلات را دریافت کردهاند. طبق آخرین برآوردها قیمت هر متر مربع واحدهای نهضت ملی مسکن ۴ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان خواهد بود و زمان ساخت پروژه ۱۸ تا ۲۴ ماه تعیین شده است
خلیل محبتخواه گفت: از روز چهارشنبه ۱۵ تیرماه برای متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن در استان تهران، شرایط ثبتنام یا ویرایش اطلاعات در شهر جدید ایوانکی فراهم شده و تا ۳۱ تیرماه ادامه دارد.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران با بیان اینکه در شهر جدید ایوانکی امکان ثبت نام مجدد برای متقاضیان نهضت ملی مسکن فراهم شده و تا ۳۱ تیرماه ادامه دارد گفت: در تمامی شهرهای استان، تامین زمین صورت گرفته، پیمانکار انتخاب شده و به محض کلنگزنی، متقاضیان به پروژهها معرفی میشوند.
خلیل محبتخواه اظهار کرد: از روز چهارشنبه ۱۵ تیرماه برای متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن در استان تهران، شرایط ثبتنام یا ویرایش اطلاعات در شهر جدید ایوانکی فراهم شده و تا ۳۱ تیرماه ادامه دارد.
وی افزود: در این مرحله از ثبتنام در شهرهای دارای ظرفیت در برخی استانها نامنویسی میشود که در استان تهران شهر جدید ایوانکی دارای ظرفیت خالی است. متقاضیان برای نامنویسی به سامانه طرحهای حمایتی مسکن به نشانی saman.mrud.ir مراجعه کنند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران با بیان اینکه در ایوانکی زمین به صورت خودمالکی واگذار میشود گفت: به متقاضیان در قالب گروههای دو نفره زمین واگذار میشود که می توانند اقدام به ویلاسازی کنند. در واقع ساخت به عهده خود متقاضیان است که این نوعی مزیت محسوب میشود. در ایوانکی نوع واحدهای مسکونی به صورت ویلایی است.
به گفته محبتخواه، برای متقاضیان نهضت ملی مسکن در شهر تهران صرفا شهرهای جدید پرند، هشتگرد، ایوانکی و شهرهای پاکدشت، رباط کریم در نظر گرفته شده که در چهار شهر مذکور ظرفیت تکمیل شده و در این مرحله فقط امکان ثبت نام در ایوانکی وجود دارد.
وی درباره تعیین تکلیف متقاضیانی که هنوز پیامک برای آنها واریز نشده است گفت: زمین در تمامی شهرهای استان تهران شامل پیشوا، قرچک، دماوند، فیروزکوه، پاکدشت و رباط کریم تامین شده است. پروسه الحاق به محدوده به اتمام رسیده مشاور انتخاب شده است. در حال حاضر با پیمانکاران و انبوهسازان قرارداد بستهایم تا پروژهها را شروع کنند. به محض کلنگزنی، نفراتی که ثبت نام کردهاند به پروژهها معرفی میشوند.
بنا بر این گزارش، دولت سیزدهم بر اساس قانون جهش تولید و تامین مسکن مصوب ۱۷ مرداد سال ۱۴۰۰ ساخت چهار میلیون واحد مسکونی طی چهار سال را در برنامه خود گنجانده است. حدود ۵.۴ میلیون نفر برای این طرح نام نویسی کرده اند که ۳.۶ میلیون نفر تایید شدهاند. از روز ۱۵ تیرماه ۱۴۰۱ ثبت نام مجدد در ۴۰ شهرستان از چهار استان گیلان، هرمزگان، بوشهر و سمنان آغاز شده و تا ۳۱ تیرماه ادامه دارد. نامنویسی در سامانه طرحهای جامع حمایتی مسکن به نشانی saman.mrud.ir انجام خواهد شد.
تا روز ۱۵ تیرماه ۱۴۰۱ کل واحدهای پروژهی مذکور یک میلیون و ۳۸۳ هزار و ۵۱۳ واحد است. از این تعداد ۹۵۴ هزار و ۲۳۸ واحد در مراحل اجرایی ساخت قرار دارد و تعداد ۴۲۹ هزار و ۲۷۵ واحد کلنگزنی شده است. برای ساخت یک میلیون و ۵۳۵ هزار و ۲۷۶ واحد تامین زمین صورت گرفته است. تعداد ۵۰۷ هزار نفر در بانک مسکن برای واحدهای نهضت ملی مسکن افتتاح حساب کرده و ۲۹۰ هزار نفر برای انعقاد قرارداد و دریافت تسهیلات به بانک مسکن معرفی شدهاند. با ۹۱ هزار نفر نیز عقد قرارداد شده و در واقع قسطهای اول تسهیلات را دریافت کردهاند. طبق آخرین برآوردها قیمت هر متر مربع واحدهای نهضت ملی مسکن ۴ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان خواهد بود و زمان ساخت پروژه ۱۸ تا ۲۴ ماه تعیین شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران گفت: آن دسته از متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن که واجد شرایط هستند و برای آنها پیامک واریز وجه ارسال شده اگر نسبت به تامین آورده اولیه اقدام نکنند نفراتی از اولویتهای بعدی جایگزین آنها خواهند شد.
خلیل محبتخواه اظهار کرد: سهمیه استان تهران در طرح نهضت ملی مسکن، سالیانه ۱۵۵ هزار واحد است که هیچ مشکلی در بخش زمین نداریم. زمین برای دو سال آینده تامین شده و تا چهار سال آینده هم تامین خواهد شد.
وی افزود: تا حدود ۴۵ روز قبل در حال بررسی مسائل مربوط به زمین در کارگروه و کمیسیون بودیم که این مرحله به اتمام رسیده است. هماکنون مشغول تهیه طرحها و مشاور هستیم. در بعضی مناطق پیمانکاران وارد فعالیت شدهاند. در برخی نقاط هم زمین در اختیار پیمانکاران قرار گرفته که به زودی کارهای اجرایی شروع میشود.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران درباره آن دسته از متقاضیان نهضت ملی مسکن در استان تهران که تکلیفشان مشخص نشده است، گفت: به تمام کسانی که واجد شرایط شناخته شدهاند پیامک دادهایم تا نسبت به واریز وجه اولیه اقدام کنند. اگر آورده را بهموقع واریز نکنند نفراتی از اولویتهای بعدی جایگزین آنها میشوند.
محبتخواه تصریح کرد: اگر کسی واجد شرایط است و برای او پیامک ارسال نشده موضوع را از طریق سایت پیگیری کند. چنانچه نتیجه نگرفت به اداره راه و شهرسازی شهرستان مربوطه برود.
بیش از ۴۰ هزار واحد به مرحله اجرا رسیده است
وی درخصوص آخرین وضعیت پروژههای نهضت ملی مسکن در استان تهران گفت: پروژهها خوب پیش میرود. بیش از ۴۰ هزار واحد به مرحله اجرا رسیده که به زودی چندین پروژه دیگر به این رقم افزوده میشود.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران اضافه کرد: در استان تهران به هر تعداد که متقاضی داشته باشیم واحدهای نهضت ملی مسکن احداث میکنیم. تا کنون ۹۰۰ هزار نفر ثبت نام کردهاند که پالایش آنها تقریبا در حال اتمام است. ثبت نام جدید هم به زودی انجام میگیرد.
بنا بر این گزارش، دولت سیزدهم بر اساس قانون جهش تولید و تامین مسکن مصوب ۱۷ مرداد سال ۱۴۰۰ ساخت چهار میلیون واحد مسکونی طی چهار سال را در برنامه خود گنجانده است. حدود ۵.۴ میلیون نفر برای این طرح نام نویسی کرده اند که ۳.۶ میلیون نفر تایید شدهاند. طبق اعلام وزیر راه و شهرسازی از روز ۱۵ تیرماه ۱۴۰۱ ثبت نام مجدد آغاز میشود. نامنویسی در سامانه طرحهای جامع حمایتی مسکن به نشانی saman.mrud.ir انجام خواهد شد.
تاکنون ۵۰۷ هزار نفر در بانک مسکن برای واحدهای نهضت ملی مسکن افتتاح حساب کرده و ۲۹۰ هزار نفر برای انعقاد قرارداد و دریافت تسهیلات به بانک مسکن معرفی شدهاند. با ۹۱ هزار نفر نیز عقد قرارداد شده و در واقع قسط های اول تسهیلات را دریافت کردهاند. طبق آخرین برآوردها قیمت هر متر مربع واحدهای نهضت ملی مسکن ۴ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان خواهد بود و زمان ساخت پروژه ۱۸ تا ۲۴ ماه تعیین شده است.
وزیر راه و شهرسازی از آغاز مجدد ثبتنام طرح نهضت ملی مسکن از ۱۵ تیرماه خبر داد و گفت: هیچ محدودیتی برای بهرهمندی از توان انبوهسازان خوشنام نداریم.
رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه پالایش نهایی متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن تا ۱۵ تیرماه تمدید شده است، اظهار کرد: استانها باید توجه داشته باشند متقاضیانی که با مکاتبه نسبت به تعیین تکلیف مدارک خود اقدامی نکنند با هماهنگی شورای استان از ادامه طرح کنار گذاشته شوند تا متقاضیان بیشتری امکان حضور در اجرای طرح را پیدا کنند.
وی افزود: بعد از ۱۵ تیرماه سامانه طرحهای حمایتی مسکن برای متقاضیان جدید به مدت ۱۵ روز باز میشود تا همزمان با اجرای طرح نهضت ملی مسکن برای متقاضیان پالایش شده امکان ثبتنام از افراد جدید نیز فراهم باشد.
وی درباره افتتاح حساب متقاضیان پالایش و تایید شده که به بانک معرفی شدند نیز توضیح داد: مدیران کل راه و شهرسازی دقت کنند که حداکثر زمان لازم برای افتتاح حساب متقاضیان معرفی شده به بانکها دو هفته است که باید این زمان رعایت شود تا اجرای طرح نهضت ملی مسکن سرعت لازم را پیدا کند.
وی با بیان اینکه با برنامهریزی در صددیم تا پایان شهریورماه اجرای فونداسیون واحدهای طرح نهضت ملی مسکن از دو میلیون واحد عبور کند، گفت: طبق ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن بانک ها باید ۲۰ درصد سهم تسهیلات را به بخش مسکن اختصاص بدهند که در این خصوص ضرورت دارد تا بانکها نهایت همکاری را داشته باشند. همچنین در بند ۵ ماده قانون جهش تولید مسکن نیز تاکید شده که برای تامین زمین از اراضی دولتی برای اجرای پروژههای قانون جهش تولید مسکن وزارت راه و شهرسازی در اجرای ماده ۱۰ قانون مذکور اقدام لازم را بهعمل آورند.
وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه هیچ محدودیتی برای بهرهمندی از توان پیمانکاران و انبوهسازان خوشنام در اجرای طرح نهضت ملی مسکن وجود ندارد اعلام کرد: در بیشتر استانها پالایشها در مرحله نهایی شدن است که باید اینکار سرعت بیشتری یابد.
مدیرعامل شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک گفت: در تعدادی از استان ها، بررسی خاک زمین اجرای پروژه های نهضت ملی مسکن به این آزمایشگاه ارجاع شده تا کیفیت آن مورد بررسی قرار گیرد.
به گزارش خبرنگار مهر مجید کیانپور مدیرعامل آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک در جمع خبرنگاران اظهار کرد: با توجه به روشهای نوین بررسی رویه آسفالت جادهها، هزینههای نگهداری بعضاً تا ۵۰ درصد کاهش مییابد به خصوص که منابع مالی ما محدود است و باید در جاهایی که ضرورت دارد، برای بهسازی معابر و شریانهای اصلی هزینه شود.
وی افزود: آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک کلیه محورهای مورد نظر را پیمایش مسیر کرده و توسط دستگاههای اسکنر برداشت مسیر میشود؛ سپس روی دادهها تحلیل انجام میشود تا نقاطی که بسته به نوع و درجه خرابی در کیلومترهای مورد نظر برای بهسازی به کارفرما اعلام میشود. این کارفرما هم میتواند دستگاههای تابعه وزارت راه باشد و هم شهرداریها که به آزمایشگاه مکانیک خاک سفارش بررسی رویه راهها را داده اند. در آزادراهها نیز این موضوع هم شامل شرکتهای سرمایه گذار و بهره بردار آزادراههای خصوصی و هم آزادراههای دولتی میشود.
کیانپور درباره بررسی کیفیت خاک پروژههای نهضت ملی مسکن ادامه داد: در پروژههای عمرانی که به آزمایشگاه مکانیک ارجاع میشود مشاور این پروژهها، مواردی را به ما ارجاع داده و شرح خدمات مهندسی برای آن طرح تعریف میشود؛ ما هم شرایط خاک پروژه را به کارفرما اطلاع میدهیم.
به گفته این مقام مسئول، در برخی استانها بررسی خاک پروژههای ساخت مسکن در راستای اجرای طرح نهضت ملی مسکن، به آزمایشگاه مکانیک خاک ارجاع شده است در این استانها، تیمهای کارشناسی ما بر اساس پروژههای فنی اقدام به ارائه خدمات میکنند. مثلاً در استانهای مرکزی، زنجان و البرز بررسی خاک محل اجرای پروژه به آزمایشگاه مکانیک خاک ارجاع شده است.
وی درباره ارجاع ریزش ترانشه ها در آزادراه تهران-شمال به آزمایشگاه مکانیک خاک یادآور شد: آزمایشگاه مکانیک خاک صرفاً به بررسی رویه آسفالت راهها میپردازد و ریزش ترانشه ها در حوزه اجرای مشاور پروژه است؛ ممکن است در یک پروژه در یک قطعه حضور داشته باشیم و در قطعه دیگری نباشیم.
کیانپور درباره ورود آزمایشگاه مکانیک خاک به بررسی خاک پروژههای ریلی و فرودگاهی اظهار کرد: آزمایشگاه مکانیک خاک با توجه به قدمت حدوداً ۷ دههای آن، در اکثر پروژههای زیرساختی حضور داشته است خصوصاً پروژههای مربوط به وزارت راه و شهرسازی؛ ما در حال حاضر در پروژههای مرتبط با وزارت نیرو نیز حضور داریم که ۵ طرح آبی و سد سازی از جمله آنهاست؛ همچنین در ۱۹ فاز پارس از ۲۳ فاز آن حضور داشته ایم.
وی خاطرنشان کرد: این شرکت بیش از ۶۰۰ نوع آزمایش مربوط به مکانیک خاک را انجام میدهد.
مدیرعامل آزمایشگاه فنی و مکانیک درباره خصوصی سازی آن گفت: قرار بود از طرق اصل ۴۴ برای آن تصمیم گیری شود اما در حال حاضر تا کنون خبری از واگذاری آن نیست؛ ما معتقدیم این شرکت میتواند نقش حاکمیتی داشته باشد و فعالیتهای اجرایی آن واگذار شود؛ مثلاً در تهیه دستورالعملهای قیر و آسفالت به عنوان همکار با مؤسسه استاندارد و نظام فنی اجرایی کشور در حال فعالیت هستیم به طوری که در بخش بررسی کیفیت قیر و آسفالت خدمات منحصر به فردی ارائه میدهیم.
وی تأکید کرد: ما ۵۰۰ میلیارد تومان مطالبات از دیگر دستگاهها داریم که به دنبال تسویه مطالباتمان هستیم.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن با بیان اینکه سه دهک اول درآمدی هیچ آوردهای در نهضت ملی مسکن ندارند، گفت: آورده سایر دهک ها ۳۵۰ میلیون تومان است.
پروانه اصلانی با یادآوری اینکه قبل از اجرای طرح نهضت ملی مسکن سایر طرحهای حمایتی یک الگو را دنبال میکرد و همه اقشار جامعه در همه دهکها یک جور و با یک حمایت دیده میشدند، اظهار کرد: در صورتیکه در طرح نهضت ملی مسکن تفاوت بین دهکهای مختلف درآمدی دیده شده است. این تفاوتها از نظر سقف تسهیلات، آورده و نرخ سود تسهیلات و از نظر کمکهای بلاعوضی است که به متقاضیان میشود و اینها همه قانونی شده است.
وی ادامه داد: برای دهکهای یک تا سه (اقشار کمدرآمدی) فرآیندهایی دیده شده است. نخست آنکه با تفاهمنامههایی که امضا کردیم دستگاهها و نهادهای حمایتی به کمک وزارت راه و شهرسازی برای کمک به احداث مسکن اقشار کمدرآمدی آمدند. به عنوان نمونه قرارگاه امام حسن مجتبی، بنیاد مستضعفان در این طرح حضور دارند. بدین معنا آنها واحدهای مسکونی را میسازند تا به این طریق به آورده متقاضیان کمک کنند.
اصلانی افزود: در شورای عالی مسکن مصوب شد تا برای دهکهای یک تا سه که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند، اساسا در آورده نیاورند و با حمایت هایی که در خصوص آن اقشار در وزارت راه و شهرسازی در خصوص آماده سازی زمین انجام میشود، کار احداث سرعت بگیرد. همچنین در خصوص تسهیلات این اقشار نیز مصوب کردیم که در ابتدای انجام کار ۲۰ درصد تسهیلات بانکی پرداخت شود.
وی گفت: برای سایر حمایتها برای دهکهای پایین درآمدی، وزارت راه و شهرسازی کمکهای بلاعوض در صندوق ملی مسکن برای این دهکها و سایر دهکها دیده است. زیرا هم اکنون تا دهکهای پنجم و ششم نیازمند حمایت هستن
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی در خصوص روند احداث طرح نهضت ملی مسکن و شرایط اجرای واحدهای این اقشار اعلام کرد: روال به این ترتیب است که دهکهای اول تا سوم درآمدی در طرح نهضت ملی مسکن آورده اولیه را پرداخت نمیکنند و بقیه مردم باید ۴۰ میلیون آورده داشته باشند و در طول دوره ساخت که بین ۲ تا ۳ سال است متقاضیان باید آورده خود را تکمیل کنن
اصلانی تاکید کرد: هر چه قیمت تمام شده باشد منهای تسهیلات باید از محل آورده متقاضیان تامین شود که می تواند بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون تومان در طی سه سال دوره ساخت توسط متقاضیان تامین شود. نمیتوان در حال حاضر پیشبینی کرد که قیمت تمام شده مسکن دقیقا به چه میزان می شود.
وی با تاکید بر اینکه هیچ ابهامی در خصوص قیمت تمام شده و آورده متقاضیان وجود ندارد گفت: هم اکنون آورده متقاضیان بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون تومان بوده است و در ابتدای اجرای طرح در سال گذشته قیمت تمام شده طرح نهضت ملی مسکن بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان برآورده شده بود.