آتشبس یکطرفه ویروس علیه جامعه بشری
حمید سوری در گفتوگو با ایسنا، درباره وضعیت کرونا در کشور، گفت: اگر بخواهیم فقط بر پایه بستری و مرگومیر به وضعیت اپیدمی نگاه کنیم، اپیدمی نه تنها در کشور ما، بلکه در همه جهان روند کاهشی معناداری داشته است که من نام آن را آتشبس یکطرفه ویروس علیه جامعه بشری گذاشتهام.
طی روزهای اخیر تعداد فوتیهای کرونا تک رقمی شده و حتی به صفر هم رسید. آیا میتوان این آمارها را به عنوان پایانی برای همهگیری کرونا در نظر گرفت؟
حمید سوری در گفتوگو با ایسنا، درباره وضعیت کرونا در کشور، گفت: اگر بخواهیم فقط بر پایه بستری و مرگومیر به وضعیت اپیدمی نگاه کنیم، اپیدمی نه تنها در کشور ما، بلکه در همه جهان روند کاهشی معناداری داشته است که من نام آن را آتشبس یکطرفه ویروس علیه جامعه بشری گذاشتهام.
اپیدمی کرونا تمام نشده است
وی افزود: البته معنایش این نیست که اپیدمی را تمام شده تلقی کنیم و معنایش این نیست که اپیدمی خاتمه یافته و تمام شده است. در حال حاضر ضمن ابراز امیدواری، باید برای هر سناریوی احتمالی دیگر هم هوشیار و آماده باشیم. همچنین باید رعایت پروتکلهای بهداشتی و استفاده از ماسک را ادامه دهیم که نقش محافظتی دارد.
سناریوهای مطرح شده درباره پایان پاندمی
سوری ادامه داد: درباره سرانجام اپیدمی کرونا هم سناریوهای مختلفی در سطح مجامع علمی مطرح است؛ یک سناریو این است که خوشبینانه تصور کنیم که اپیدمی خاتمه یافته و ضعیف شده و به تدریج به سمت آندمیک و فصلی شدن میرود. سناریوی دیگر این است که ویروس ضعیف شده، شدت بیماریزایی پایین آمده و دیگر شاهد اوج مرگومیر، بستری و بیماری شدید مانند قبل نخواهیم بود، اما ویروس همچنان در گردش است و بیماری به صورت خفیف یا بدون علامت در موارد محدود ادامه خواهد داشت. هرچند که آمارهای موجود جهان نشان میدهد که حتی به لحاظ مرگ، بستری و ابتلا حدود ۵۰ کشور دنیا مجددا روند خیزشی و افزایشی پیدا کردهاند که این نگرانی را تشدید میکند و بعید به نظر میرسد که سناریوی دوم یا اول حاکم باشد. در چند هفته اخیر هم در کشور ما مرگهایمان کاهش یافته، اما باید توجه کرد که ما هم فقط مرگهای تایید شده را در آمار رسمی میبیینم.
وی گفت: سناریوی دیگری هم مطرح میشود مبنی بر اینکه این اُفت بیماری را یک آتشبس موقت بدانیم. زیرا شواهد نشان میدهد که در دنیا خیزش موارد ابتلا و مرگ در حال افزایش است. آمار در برخی کشورها رو به افزایش است و اکنون روند افزایشی در حدود ۵۰ کشور دنیا آغاز شده است و هیچ تضمینی نیست که این اتفاق برای کشور ما رخ ندهد.
۲۰ تا ۳۰ میلیون نفر واکسینه نشدهاند
سوری گفت: معتقدم ضمن اینکه باید از کاهش مرگومیر، بستری و ابتلای ناشی از کرونا خوشحال باشیم، اما باید توجه کرد که این تغییرات نتیجه واکسیناسیون به عنوان مهمترین اقدام موثر در کشور بوده است. کمااینکه هنوز واکسیناسیون جمعیت انبوهی شامل حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیون در کشورمان کامل نشده و طبیعتا در برابر ابتلا به کرونا حساس هستند. در عین حال هیچ تضمینی نیست که روند تضعیف ویروس ادامه داشته باشد. کمااینکه بعد از واریانت گاما، بتا را داشتیم و بعد هم دلتا را داشتیم که نسبت به واریانت قبلیشان شدیدتر بودند. ویروس کرونا رویکرد و روند نامشخص و پنهان و غیرقابل پیشبینی دارد. بالاخره ترجیح ویروس این است که زنده بماند و برای زنده ماندن نیاز به میزبانهای حساس دارد.