دخترانی که در سن کم بیوه می شوند
یک جمعیت شناس در رابطه کودک همسری و یکی از پیامد های آن که اعتیاد است، گفت: اغلب کودک همسر ها زود بیوه و بدون شوهر می شوند و بی سرپرست می مانند ، و چون زود ازدواج کردند و تحصیلات نداشته و مهارت شغلی کسب نکردند درگیر آسیب های جدی اجتماعی می شوند و در چرخه آسیب های دیگر ناشی فقر می افتند.
کودک همسری یکی از معضلات بزرگ اجتماعی است که در برخی نقاط ایران و کشورهای دیگر شایع است.
یک جمعیت شناس در رابطه کودک همسری و یکی از پیامد های آن که اعتیاد است، گفت: اغلب کودک همسر ها زود بیوه و بدون شوهر می شوند و بی سرپرست می مانند ، و چون زود ازدواج کردند و تحصیلات نداشته و مهارت شغلی کسب نکردند درگیر آسیب های جدی اجتماعی می شوند و در چرخه آسیب های دیگر ناشی فقر می افتند.
اعتیاد پیامد کودک همسری
نیره توکلی، جمعیت شناس و استاد مطالعات زنان در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا در رابطه کودک همسری و یکی از پیامد های آن که اعتیاد است، گفت: کودک همسری یک کودک آزاری است، حتی تماشای فیلم های مربوط به روابط جنسی پیش از بلوغ، در همه جای دنیا یک نوع خشونت است. ازدواج زودهنگام دختران و پسران نابالغ و در معرض واقعی روابط جنسی قرار گرفتن در همه جای دنیا ناپسند است و نفی می شود. حتی بعضی از کشور ها اجازه نمی دهند عکس برهنه کودک در معرض دید قرار بگیرد چون کودک موجودی است که نمی تواند از حق خود دفاع کند و این کار غیر قانونی محسوب می شود.
وی با اشاره به اینکه افراد زیادی هستند که در سنین پایین و پیش از بلوغ ازدواج کرده و اگر پای صحبت آن ها بنشینید از تجربه های بسیار ناگوار خود می گویند، گفت: بچه هایی که در معرض ازدواج قبل از سن بلوغ قرار می گیرند، به خواست خودشان این کار را انجام نداده و به زور ازدواج می کنند، به خاطر همین این ازدواج یک نوع تجاوز محسوب می شود. هر رابطه ای که با رضایت طرفین و توام با رشد عقلی نباشد خشونت است.
توکلی گفت: کودکی که به سن بلوغ نرسیده است نمی تواند رضایت و یا عدم رضایت خود را در زمینه ازدواج بیان کند و اگر هم رضایت دهد این رضایت به لحاظ حقوقی اعتباری ندارد.
وی با اشاره به اینکه بیشتر آمار کودک همسری در طبقاتی از جامعه و خانواده صورت می گیرد که آسیب های اجتماعی شدید وجود دارد، افزود: در خانوداه های سالم و مرفه کودک همسری انگشت شمار است. اگر کودک همسری شکل می گیرد، پشت آن حتما خانواده از هم پاشیده وجود دارد، مانند؛ خانواده های معتاد، بدون سرپرست و یا بدسرپرست و به شدت فقیر و بزهکار. برخی خانوده ها هم کودکان خود را برای ازدواج می فروشند که این هم آسیب دیدگی خانواده ها را نشان می دهد. همچنین کودک همسری در جوامعی که خانواده ها بسیار بسته هستند هم شکل می گیرد.
اعتیاد کودک همسران
توکلی با اشاره به مهم ترین علت شکل گیری ازدواج های زودهنگام در خانواده ها بیان کرد: کودک همسری بیشتر در خانواده هایی صورت می گیرد که پدر و مادر و اعضای خانوده اعتیاد دارند که این اعتیاد دیر یا زود فرد کودک همسر را هم گریبانگر خواهد کرد و او هم به جمع آن ها خواهد پیوست.
وی با اشاره به پیامد ها و آسیب های ناشی از ازدواج زودهنگام و کودک همسری بیان کرد: هر تجربه دردناکی که بچه ها در دوران کودکی خود داشته باشند بر روی آینده آنها تاثیر داشته باشد. تحقیقات نشان داده وقتی کودک در سن کم با روابط جنسی و خشونت مواجه شود، در آینده زنان هستند که به دوستی گری های متعدد روی می آورند.
این جمعیت شناس با اشاره به اینکه اکثر ازدواج های زودهنگام، ازدواج های سالم و بر پایه درستی نیست، اظهار کرد: کودک همسران معمولا به مردانی که سن زیادی دارند فروخته می شوند، که این مرد ممکن است خودش زود بمیرد یا اینکه درگیر چرخه فقر و اعتیاد و بزهکاری باشد. معمولا این زن ها در سنین نوجوانی بیوه و بدون شوهر شده و بدون سرپرست خواهند شد. از طرفی چون زود ازدواج کردند و تحصیلات نداشته و مهارت شغلی کسب نکرند درگیر آسیب های شدید اجتماعی می شوند و در چرخه دوستی گری و فقر و اعتیاد... کشیده می شود.