آنچه درباره کرونا باید بدانید + جزئیات مهم
پاسخ به سوالات پر تکرار کرونایی که بهتر است بدانید
۱- ویروس کرونا چیست؟
پاسخ : ویروس های کرونا خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که می توانند حیوانات و انسان ها را بیمار کنند . تعداد زیادی از ویروس های کرونا که تاکنون ساخته شده اند ، موجب ابتلا به طیفی از عفونت های دستگاه تنفسی در انسانها می شوند . که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماری های شدیدتری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه ( مرس - MIERS ) و سندروم تفسی حاد سارس - SARS ) متغیر هستند ، ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است عامل ابتلا به بیماری کروید -۱۹ است.
۲- اولین و مهمترین علامت ابتلا به بیماری کرونا چیست ؟
پاسخ : این بیماری عمدتا با لرز، بدن درد ، گلودرد و سرفه ی خشک با یا بدون تب بروز می یابد . تعدادی از بیماران نیز علائمی مانند اسهال ، درد شکم ، سردرد ، تعریق ، گرفتگی بینی و ابریزش بینی دارند . همچنین در برخی از بیماران فقط تب و خستگی خفیف ( غیره ) بروز پیدا می کند . بیمارانی که این بیماری در آنها شدت می یابند ، دچار مشکل تنفسی و تنگی نفس می شوند . لازم به ذکر است در برخی از بیماران ممکن است از دست دادن حس بویایی و چشایی اتفاق افتاده که پس از یک تا دو هفته بهبود یابد.
۳- هنگام بروز علائم ، مراجعه زود رس به پزشک چه اهمیتی دارد؟
پاسخ : تشخیص سریعتر بیماری باعث می شود که هر فرد مبتلا کمتر باعث انتقال آن در جامعه شود و همچنین توجه بیشتر به علائم هشدار و شروع سریعتر درمان شانس بهبودی را افزایش دهد . باید توجه داشت که در شرایط همه گیری یک ویروس ، میبایست اولین شک ابتلا به همان ویروس باشند.
۴- چه علائمی را در ارتباط با بیماری کووید ۱۹ باید جدی گرفت ؟
هنگام بروز هر نوع علائم تنفسی حتی علائم مشابه حساسیت فصلی و سرماخوردگی ساده مانند آبریزش بینی ، گلودرد ، عطسه ، سرفه و ... تا زمان تمام شدن همه گیری ، اولین شک باید کووید ۱۹ باشد .
۵- اگر تب نداشته باشیم کرونا نداریم ؟
تب یکی از اصلی ترین علائم کروید -۱۹ است اما همان طور که بارها محققان هشدار دادند امکان درگیری با این بیماری به شکل بدون علامت وجود دارد ، پس افراد می توانند تب نداشته باشند اما به کروناویروس مبتلا شوند .
۶- علائم بالینی کرونا در پوست چیست ؟
مهمترین علائم کرونا در پوست ضایعاتی شبیه به کهیر ، بیماری های ویروسی و آبله مرغان است . وجود تب در افراد مهم است ؛ یعنی اگر فردی به مراکز درمانی مراجعه کند و دارای تب باشد و علائم پوستی داشته باشد ، باید به کرونا فکر کند . اگر فرد تب نداشته باشد اما علائم پوستی داشته باشد شاید خیلی مهم نبوده و مربوط به کرونا نیست.
۷. درچه افرادی باید احتیاطات ( فاصله ، ماسک و .. ) را در نظر گرفت؟
پاسخ : با توجه به وجود دوره کمون ۲ تا ۱۴ روزه و قابلیت انتقال ویروس در این دوران و حتی پس از آن می بایست مراودات اجتماعی کاهش یافته و نسبت به همه افراد استفاده از ماسک و سایر توصیه های احتیاطی و بهداشتی در نظر گرفته شود
۸. کرونا در چه شرایطی خطر آسیب جدی و مرگ دارد؟
پاسخ : با توجه به شرایط بدنی متفاوت در افراد مختلف ، می تواند از علایم یک سرماخوردگی ساده تا علائم شدید و خطر مرگ را برای همه افراد و طیف های سنی در بر داشته باشد. این علائم معمولا خفیف هستند و شروع آن ها تدریجی است . همچنین میزان ورود اولیه ویروس به بدن تاثیر بسزایی در شدت علائم دارد . همین امر اهمیت زدن ماسک و رعایت اصول پیشگیرانه را در جهت کاهش مرگ و میر می رساند.
برخی از افراد مبتلا ممکن است هیچ یک از علائم بیماری را تجربه نکرده و احساس ناخوشی نکند . به هر حال در سالمندان ، افرادی که بیماری های زمینه ای مثل فشار خون بالا ، دیابت ، بیماریهای قلبی ، نقص ایمنی ، سابقه بدخیمی ، BMI بالا و ... دارند . احتمال وخامت بیماری بیشتر است.
۹. چه کسانی به کرونا مبتلا نمی شوند؟
پاسخ : هیچ فردی از پیش در برابر بیماری کرونا (کووید_ ۱۹ ) مصون نیست . بر خلاف تصور عموم ، احتمال ابتلا به این بیماری در کودکان نیز وجود دارد اما در اغلب موارد علائم بیماری در کودکان خفیف است عوارض جدی این بیماری عمدتا در افراد مسن و یا افراد با سابقه بیماری های زمینه ای می تواند بروزکند.
۱۰. کووید -۱۹ چگونه منتقل می شود؟
پاسخ : این بیماری می تواند از طریق قطره هایی که با سرفه یا بازدم از دهان و بینی فرد مبتلا به کووید -۱۹ به اطراف پخش می شود ، به دیگران نیز سرایت کند .
این قطره ها بر وسایل و سطوح اطراف فرد بیمار پخش می شود سپس سایر افراد با دست زدن به این وسایل با سطوح آلوده و لمس چشم ها، دهان و بینی ، به کووید - ۱۹ مبتلا می شوند . به همین دلیل ، مهم است که همه افراد فاصله یک تا یک و نیم متر را با دیگران حفظ نمایند.
۱۱. آیا ویروسی که عامل ابتلا به کووید ۱۹ است از طریق هوا منتقل می شود؟
پاسخ: تا امروز مطالعات نشان داده اند که روش اصلی انتقال ویروس عامل کووید ۱۹ ، از طریق تماس با قطره های تنفسی است و نه از طریق هوا
۱۲. آیا کووید ۱۹ از فرد فاقد علائم بیماری ، به دیگران منتقل می شود؟
پاسخ : راه اصلی انتشار این بیماری ، از طریق قطره های تنفسی است که با سرفه های فرد مبتلا در محیط پخش می شود احتمال ابتلا به کووید۱۹ از طریق تماس با فردی که هیچ علائمی ندارد ، کم است ، البته بسیاری از مبتلایان به کووید -۱۹ ، به ویژه در مراحل ابتدایی بیماری ، علائم خفیف دارند . به هر حال توصیه به رعایت نکات بهداشتی در برخورد با همه افراد جامعه توصیه می گردد .
۱۳- آیا ممکن است از طریق مدفوع فرد بیمار ، به کووید -۱۹ مبتلا بشویم؟
به نظر می رسد که احتمال انتقال کو وید -۱۹ از طریق مدفوع افراد مبتلا ، کم است . اگرچه تحقیقات اولیه نشان می دهد که در برخی موارد ویروس ممکن است در مدفوع وجود داشته باشد ولی با این حال انتشار ویروس از طریق مدفوع ویژگی اصلی شیوع این بیماری نیست به هر حال ، وجود خطر انتقال از طریق مدفوع ، دلیل مضاعفی است تا دست ها را مرتبا بعد از استفاده از توالت و قبل از غذا خوردن بشوییم ، این مورد برای صنف های خاص مانند آشپز خانه و رستوران ها اهمیت بیشتری دارد.
۱۴- آیا آنتی بیوتیک ها در جلوگیری یا درمان این بیماری موثر هستند ؟ خیر . آنتی بیوتیک ها هیچ تأثیری در جلوگیری از ابتلا به بیماری های ویروسی ندارند و فقط در درمان عفونتهای باکتریایی مؤثر هستند . بیماری کووید -۱۹ نیز عامل ویروسی دارد ، بنابراین آنتی بیوتیک بر آن بی تأثیر است آنتی بیوتیک ها فقط باید با تجویز پزشک برای درمان عفونت های باکتریایی استفاده شوند.
۱۵- آیا شدت بیماری در افراد مختلف مبتلا مانند همدیگر است؟
خیر شدت بیماری در افراد مختلف با همدیگر متفاوت می باشد . این بیماری معمولا به صورت یک سرما خوردگی ساده تا یک بیماری تنفسی حاد و کشنده بروز می کند . هر چند تعدادی از مبتلایان بهبود یافته و بر بیماری غلبه می کنند ، با این وجود ، برخی افراد به شدت بیمار می شوند و حتی ممکن است به دلیل عفونت ، مشکلات تنفسی جانشان به خطر بیفتد .
۱۶- آیا ویروس از مادر به جنین منتقل می شود؟
هنوز شواهد کافی مبنی بر انتقال ویروس در دوران بارداری از مادر به چنین یا تأثیر بالقوه این بیماری بر روی کودک وجود ندارد . این موضوع در حال حاضر در دست بررسی است . زنان باردار بایستی موارد احتیاطی لازم برای محافظت از خود در برابر این ویروس را به عمل بیاورند و چنانچه علائمی مانند تب ، سرفه یا تنگی نفس در خود مشاهده کردند ، سریعا به پزشک مراجعه کنند.
۱۷- در صورت وجود علائم در مادر دارای کودک شیرخوار چه کنیم؟
با توجه به مزایای تغذیه با شیر مادر و همچنین نقش کمرنگ شیر مادر در انتقال ویروس های تنفسی ، می توانند شیردهی را ادامه دهنده مشروط بر این که به هنگام در آغوش گرفتن و نزدیک بودن به کودک ( از جمله هنگام شیردهی ) ماسک بزنند، دست ها را قبل و بعد تماس با کودک بشویند و سطوح آلوده را تمیز و ضدعفونی کنند. اگر مادر به شدت بیمار باشد ، بایستی وی را به دوشیدن شیر تشویق کرد که در تمامی این مراحل نیز همان روش های جلوگیری از عفونت فوق الذکر را می بایست رعایت نماید.
۱۸- ویروس کرونا چگونه تشخیص داده می شود؟
در غالب بیماران ممکن است نمونه گیری لازم نباشد اما برای برخی بیماران ، از نمونه مخاط گلو و بینی فرد مشکوک به ابتلا نمونه برداشته شده و به آزمایشگاه فرستاده می شود . نمونه معمولا از کسانی گرفته می شود که طبق نظر پزشک علائم کووید ۱۹ را داشته باشند . همچنین آزمایش PCR و بررسی سلول های خون و سی تی اسکن ریه می تواند در ادامه تشخیص این بیماری کمک کننده باشد.