علت کند شدن سرعت اینترنت چیست؟
عیسی زارعپور تاکید کرده که قیمتها به گونهای افزایش نیابد که فشار بر مردم آورند. با این حال قیمت بستههای اینترنتی در اپراتورها افزایش صد درصدی داشته است. کاربران شبکههای اجتماعی میگویند قیمت اینترنت خانگی دوبرابر شده و گفته میشود که این اقدام اجرای «چراغ خاموش» طرح ضد اینترنتی مجلس موسوم به «صیانت از کاربران فضای مجازی» است.
وضعیت اینترنت در کشور پس از شرط وزیر ارتباطات مبنی گرانی یا کاهش کیفیت وارد فاز تازهای شد.
به نقل از روزنامه اعتماد، عیسی زارعپور تاکید کرده که قیمتها به گونهای افزایش نیابد که فشار بر مردم آورند. با این حال قیمت بستههای اینترنتی در اپراتورها افزایش صد درصدی داشته است. کاربران شبکههای اجتماعی میگویند قیمت اینترنت خانگی دوبرابر شده و گفته میشود که این اقدام اجرای «چراغ خاموش» طرح ضد اینترنتی مجلس موسوم به «صیانت از کاربران فضای مجازی» است.
واکنش کاربران در فضای مجازی به افزایش قیمت اینترنت و دوراهی کیفیت و قیمت اینگونه بود که «مگر اینترنت کیفیت دارد که حالا قرار است در صورت عدم افزایش قیمتها از کیفیت آن کم شود؟»
پیش از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری، ابراهیم رییسی یکی از منتقدین وضعیت اینترنت بود و آن را در شأن ایران نمیدانست. حال با گذشت حدود ۸ ماه از روی کار آمدن دولت جدید، انتقادها به وضعیت اینترنت در سایه احتمال اجرایی شدن مخفیانه طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی به مرحله جدیدی وارد شده است.
دولت رییسی در حالی مسیر دولتهای قبلی در محدودیت بیشتر اینترنت را ادامه داده که گفته بود: «… باید استفاده از اینترنت برای دهکهای پایین رایگان شود.» بدتر شدن وضعیت اینترنت را میتوان در گزارشهای بینالمللی نیز مشاهده کرد.
رتبه ایران در این بخش نیز با ۴ پله سقوط به ۱۴۵ جهان رسید و متوسط سرعت اینترنت در این بخش نیز ۹٫۷۸ بود؛ این رتبه و سرعت نشان میدهد که ایران از کل ۱۸۰ کشور جهان که در بخش اینترنت ثابت رتبهبندی شدهاند، در یکسوم آخر قرار گرفته و تنها ۳۵ پله با افغانستان، به عنوان کشوری با بستهترین اینترنت فاصله دارد.
ردپای نهاد وابسته به صدا و سیما در گرانی اینترنت
بنا به قانون بودجه سال جاری، قرار است دولت دو درصد حق السهم و حق الامتیاز بیشتر از اپراتورهای اینترنت بگیرد تا ۱۱ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان در اختیار «سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) » بگذارد. این مبلغ قرار است برای حمایت از تولید محتوا در فضای مجازی، توسعه اقتصاد دیجیتال و سرمایهگذاری در آن و توسعه هوش مصنوعی و امثال آن صرف شود.
در زمان تصویب این بند از قانون بودجه امسال، برخی کارشناسان و حتی وزیر وقت ارتباطات نسبت به افزایش شدید قیمت اینترنت هشدار داده بودند. این در حالی است که نهادها و استارتآپهای زیرنظر صدا و سیما پیشتر سابقه اجرای طرحهایی چون پیامرسان «سروش» را نیز داشتهاند که به شدت شکست خورده و رها شدهاند.
از طرف دیگر یکی از بندهای طرح صیانت اولویت دادن ترافیک اینترنت ملی به ترافیک خارجی است. در سالهای اخیر برای تشویق کاربران به استفاده از ترافیک شبکه ملی اطلاعات استفاده از آن در مقایسه با ترافیک خارجی نیم بها شده است.
در واقع کاربران همین الان هم برای استفاده از ترافیک بینالمللی باید دوبرابر استفاده از ترافیک داخلی پول بپردازند. از آنجا که فضای فیلترینگ اینترنت حتی به شبکههای اجتماعی نیز کشیده شده، کاربران چارهای جز خرید فیلترشکن ندارند. با استفاده از فیلترشکن نیز از سرورهای خارجی استفاده میشود که بهای اینترنت را دوبرابر بالا میبرد.