وضعیت قیمت مسکن تا پایان سال چگونه خواهد بود؟
اصلیترین بازیگر بازار مسکن در سال ۱۴۰۲ رکود بود؛ وضعیتی که البته باعث شد، روند افسارگسیخته افزایش قیمت نیز آرام بگیرد. اما با توجه به این شرایط و افت شدید تعداد معاملات، بازار مسکن چه مسیری را تا پایان سال در پیش دارد؟
قیمت مسکن چند سالی است به شدت گران شده. قیمت مسکن دیگر ارزان نمی شود. قیمت مسکن به قدری گران شده که مردم قادر خرید مسکن نیستند. قیمت مسکن در چند سال اخیر نجومی شده. برای اطلاع از قیمت مسکن سایت خبر روز را دنبال کنید.
ماههاست رکود اصلیترین مشخصه بازار مسکن محسوب میشود. بر اساس گفته مشاوران املاک و فعالان بازار، معاملات مصرفی و سرمایهای به شدت در بازار رنگ باخته است.
این وضعیت در حالیست که دولت کاهش قیمت ناشی از رکود و آرامش بازار را یکی از دستاوردهای خود به حساب میآورد و آنطور که از سرتیتر اخبار مشخص است گلهای از عملکرد فعلی خود ندارد.
سیاستهای غیرعملیاتی در حوزه مسکن
منصور غیبی، کارشناس حوزه مسکن در مورد رکود حاکم بر بازار مسکن گفت: «نگاه به حوزه مسکن بهعنوان پیشران نظام اقتصادی باید نگاهی توامان از رونق و گردش سرمایه و به تبع آن، غنای ثروت در اقتصاد ملی باشد؛ در غیر این صورت هر برنامهای که در حوزه اقتصاد مسکن اجرا شود محصول و نتیجه آن یکطرفه خواهد بود.»
او ادامه داد: «در حال حاضر آنچه بهعنوان سیاستهای خرد و غیرعملیاتی پیادهسازی میشود باعث رکود عمیق در حوزه ملک و مسکن شده است. نگاه این است که با کاهش نسبی قیمتها و آرامش در بازار، مردم بیشتر به خرید و فروش متمایل میشوند، اما در حقیقت معامله مفیدی در بازار صورت نمیگیرد.»
نقش دولت در رکود بازار مسکن
این کارشناس حوزه مسکن همچنین درباره نقش دولت در این کورد توضیح داد: «دولت با دست خود این غنا را از لحاظ گردش سرمایه در حوزه اقتصاد مسکن قفل کرده است و آماری بر اساس ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ معامله در تهران منطقی نیست و به ضرر اقتصاد تمام میشود.»
وی افزود: «دولت اکنون تصور میکند قیمتها را کنترل کرده است، در صورتیکه این نوع کنترل قیمت هیچ کمکی به بازار نمیکند. این فنری است که دارد فشرده میشود و با بهانهای که در آینده ممکن است از برنامه دولت نیز خارج باشد، نهتنها دچار افزایش قیمت میشود بلکه تعداد معاملات را نیز به صورت هیجانی بالا میبرد.»
غیبی بیان کرد: «در نتیجه سیاستگذار باید تعادلی را از میزان گردش و رونق در حوزه مسکن طراحی کند و اجازه دهد سرمایهها بچرخند.»
پیشبینی وضعیت بازار مسکن
این کارشناس و پژوهشگر حوزه مسکن در مورد آینده بازار مسکن توضیح داد: «با وضعیت فعلی که دولت شدیدا در حال کنترل حوزه مسکن است تا اتفاقی هیجانی در آن صورت نگیرد (با وجود آنکه بازارهای موازی نیز کنترل میشوند) طبیعتا اگر با همین نبض تا پایان سال پیش رود اتفاق خاصی نمیافتد. مگر اینکه اتفاق ویژهای بیفتد که از طرح و برنامه دولت خارج باشد؛ با توجه به اینکه در سال جاری دو انتخابات نیز وجود دارد.»
او ادامه داد: «البته دولت مایل نیست که فضا را ملتهب نشان دهد و ترجیح میدهد مردم خرید عید خود را در فضایی بدون التهاب انجام دهند، در نتیجه به احتمال زیاد فضای بازار تا پایان سال در همین شرایط باقی خواهد ماند، اما با ورود به سال جدید ممکن است نقل و انتقالاتی جهت تبدیل به احسن از سوی مصرفکنندگان وجود داشته باشد که رونقی نسبی محسوب میشود.»
منبع: تجارت نیوز
بازار آپارتمان نقلی ۴۰ تا ۵۰ متر در تهران نسبت به واحدهای بزرگ متراژ از مزیت همخوانی بیشتر با توان اقتصادی اقشار پایین و متوسط برخوردار است؛ زیرا خانوارها این امیدواری را دارند که از طریق نقدینگی خود، وام اوراق و مبلغ رهن، صاحب مسکن شوند.
مناطق ۹ تا ۱۲ در امتداد جنوب غربی تا مرکز شهر تهران قرار دارند که طی سالهای اخیر بازار مسکن این محدوده مورد توجه اقشار متوسط و پایین جامعه قرار گرفته است. در حال حاضر با نقدینگی بسیار کمتر از مناطق شمالی تهران میتوان در مرکز و جنوب غربی پایتخت، آپارتمان خریداری کرد.
البته بررسی آگهیها نشان میدهد که بعضا اختلافات معناداری بین نرخهای پیشنهادی وجود دارد. به این دلیل که بعضا قیمتهای نامتعارفی توسط برخی مالکان تعیین میشود که خریداران باید با جستوجوی کافی و آگاهی کامل از بازار مسکن اقدام به خرید کنند.
در مواردی اختلاف قیمت پیشنهادی یک آپارتمان با آپارتمان مشابه در محلههای جنوبی تهران بسیار زیاد است که از تعیین نرخهای دلخواه و در مواردی نجومی توسط بعضی مالکان حکایت دارد.
بررسی آخرین وضعیت بازار مسکن گویای آن است که نرخها به ثبات نسبی رسیده که به گفتهی واسطههای ملکی، ثبات بازار ارز، افت معاملات مسکن و کاهش انتظارات تورمی میتواند از عوامل این موضوع باشد.
در این گزارش نرخ پیشنهادی آپارتمانهای ۴۰ تا ۵۰ متری در جنوب غرب و مرکز تهران را مشاهده میکنید:
هماکنون میتوان با شرایطی در جنوب پایتخت صاحب مسکن شد. اگر کسی حدود ۶۰ درصد نقدینگی لازم برای خرید آپارتمان در جنوب تهران را داشته باشد میتواند با استفاده از وام ۴۸۰ میلیون تومانی اوراق و پول پیش اجاره آن واحد، صاحب خانه شود.
به طور مثال در صورتی که قیمت یک آپارتمان دو میلیارد تومان باشد میتوان با ۱.۲ میلیارد تومان نقدینگی به همراه ۳۲۰ میلیون تومان نرخ رهن و ۴۸۰ میلیون تومان وام اوراق، پول خانه مدنظر را فراهم کرد. البته زوجین برای خرید وام اوراق باید حدود ۹۵ میلیون تومان هزینه کنند.
بر اساس برخی برآوردها توسط فعالان بازار مسکن، حدود ۸۰ درصد معاملات از نوع سفتهبازی و سرمایهگذاری است که اغلب در شمال تهران انجام میشود؛ به طوری که ۳۸ درصد معاملات در چهار منطقه واقع در نیمه شمالی شهر تهران صورت میگیرد. از بین پنج منطقه پایتخت که حدود نیمی از معاملات را به خود اختصاص میدهند تنها یک منطقه (منطقه ۱۰) در جنوب تهران قرار دارد.
زوجهای تهرانی میتوانند تا سقف ۴۸۰ میلیون تومان شامل ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات خرید مسکن برای هر نفر و ۸۰ میلیون تومان وام جعاله دریافت کنند؛ بنابراین زوجین باید ۸۰۰ برگه تسهیلات مسکن خریداری کنند که طبق نرخهای اوایل امسال هزینه آن ۷۸ میلیون و ۷۲۰ هزار تومان میشود که همراه با هزینه ۱۵ میلیون و ۷۴۴ هزار تومانی وام جعاله که برای آن باید ۱۶۰ ورق تسهیلات مسکن خریداری کنند، در مجموع باید ۹۴ میلیون و ۴۶۴هزار تومان پرداخت کنند./ایسنا