کد خبر : 26835 / /
/

سهام عدالت | سود سهام عدالت | سهام عدالت متوفیان

سازمان خصوصی‌سازی در مورد سهام عدالت جاماندگان اطلاعیه‌ای صادر کرد. از سوی دیگر، سال گذشته سامانه (هوشمند ستاره) راه‌اندازی شد تا سهامداران بتوانند با ارزش سهام عدالت خود وام دریافت کنند. اما این سوال پیش می‌آید که این وام به چه کسانی تعلیق می‌گیرد و شرایط دریافت این وام چیست؟

سهام عدالت یک برنامه در ایران است که در دهه 1980 توسط دولت شروع شد. هدف اصلی این برنامه، توزیع عادلانه‌تر ثروت و منابع کشور به هموطنان بود که در دوران جنگ تحمیلی با خطرات جسمی و مالی روبرو بودند. سهام عدالت بر پایه اختلافات نسلی و جنگ ایران و عراق برای افرادی که در این دوران خدمت کرده بودند، تاسیس شد.

به طور خلاصه، سهام عدالت به این صورت عمل می‌کند که به افرادی که در جبهه جنگ به خدمت پرداخته بودند و یا خدمات خاصی در حمایت از جبهه جنگ ایران و عراق ارائه داده بودند، سهامی از شرکت‌ها و مؤسسات دولتی بخشوده می‌شود. این سهام‌ها به صورت سهام عدالت به افراد اهدا شده و قابلیت خرید و فروش در بورس را دارند.

سهام عدالت به عنوان یک ابزار توزیع عادلانه‌تر ثروت و منابع کشور شناخته شده است. اما در طول سال‌ها، این برنامه با مشکلات و نقایصی روبرو شده است. یکی از چالش‌های اصلی سهام عدالت عدم تطابق بین تعداد سهام‌های اهدا شده و توانایی افراد در خرید و فروش آنها در بازار سرمایه بوده است.با گذشت زمان، دسترسی به سهام عدالت برای برخی از افراد محدود شده است و نمی‌توانند از این سهام‌ها بهره‌برداری کنند. همچنین، برخی افراد که سهام عدالت دریافت کرده‌اند، به دلیل نیاز مالی یا عدم آشنایی با مکانیزم بازار سهام، قادر به بهره‌برداری از ارزش واقعی این سهام نبوده‌اند.اخیراً تلاش‌هایی برای بهبود عملکرد سهام عدالت و رفع مشکلات آن انجام شده است. این تلاش‌ها شامل توسعه بازار فروش و خرید سهام عدالت، افزایش آگاهی عمومی درباره نحوه استفاده از سهام عدالت و بهبود سیستم انتقال و واگذاری سهام است.برخی افراد معتقدند که سهام عدالت باید به شکلی باشد که همه افراد مستحق بتوانند از آن بهره‌برداری کنند و موجب ایجاد توزیع عاد

ارزش سود سهام عدالت یکسان نیست و تحت تاثیر نوسانات بازار افزایشی یا کاهشی می‌شود.برای مثال ارزش واقعی سهام عدالت با ارزش اولیه یک میلیون تومانی در ۲۰ اسفندماه سال گذشته ۱۸ میلیون و ۷۸۰ هزار تومان قیمت داشت، در حالی که قیمت این سهام در ۱۶ تیرماه سال جاری تا ۱۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان کاهش یافته بود.سهامی که در روزهای نخستین آزاد سازی سهام عدالت یعنی اردیبهشت‌ماه و خردادماه سال 1400 بیش از ۲۰ میلیون تومان قیمت داشت. سهام عدالت در ابتدا سهم 1000000 میلیون تومانی بود که با گذشت زمان تبدیل به 500 واحد سهم شد.

سازمان خصوصی سازی با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد: با عنایت به مصوبه شورای عالی بورس مبنی بر واریز باقیمانده سود سهام عدالت نزد این سازمان به حساب شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، بدین وسیله به آگاهی کلیه سهامداران محترم می رساند، «سود عملکرد شرکتهای غیربورسی مربوط به سالهای ۱۳۹۸، ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ » و همچنین «باقیمانده سود تخصیص داده نشده مربوط به سنوات قبل از آزادسازی(قبل از ۱۳۹۹)» جهت واریز به حساب سهامداران محترم سهام عدالت به حساب شرکت مذکور واریز شده است.

بنابراین شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه همزمان با واریز مرحله دوم سود سهام مربوط به عملکرد سال ۱۴۰۰ شرکتهای بورسی سهام عدالت، سود سهام نزد این سازمان را نیز به حساب سهامداران محترم واریز خواهد نمود.

بر این اساس از کل مبلغ واریز شده توسط شرکت مذکور، مبلغ ۲۵۵ هزار تومان برای سهامداران یک میلیون تومانی و مبلغ ۱۳۵ هزار تومان برای سهامداران ۵۳۲ هزار تومانی، مربوط به سود واریز شده توسط سازمان خصوصی سازی است.

مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار گفت: سهام عدالت به عنوان توثیق استفاده می‌شود و در حال حاضر افراد با توثیق سهام عدالت از بانک‌ها وام می‌گیرند. دو بانک ملی و تجارت با توثیق سهام عدالت تسهیلات ارائه می‌دهند.

سهامداران می‌توانند با ارزش سهام خود تسهیلات دریافت کنند

مرداد ماه سال گذشته سامانه توثیق الکترونیک (هوشمند ستاره) راه‌اندازی شد و قرار بر این شد که سهامداران بتوانند با ارزش سهام خود تسهیلات دریافت کنند و در واقع سهام آنها، وثیقه وام بانکی شود و حتی فراتر از آن، امکان صدور قرار وثیقه سهام برای دستگاه‌های قضایی فراهم شود اما با گذشت یک سال از راه‌اندازی این سامانه اما همچنان بانک‌ها تمایلی برای توثیق سهام ندارند در حالی که قرار بود سهام عدالت هم نقش وثیقه را داشته باشند تا دارندگان آن از وام بانکی استفاده کنند.

«محمد باغستانی» مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) درباره همکاری بانک‌ها با سامانه ستاره برای وثیقه قرار دادن سهام و پرداخت تسهیلات با این وثیقه اظهار داشت: در حال حاضر بسیاری از بانک‌ها در حال مذاکره برای استفاده از این سامانه هستند و برخی از بانک‌ها هم از این توثیق استفاده می‌کنند.

وی با بیان اینکه حتی بانک‌های خصوصی هم برای به کارگیری سامانه ستاره و استفاده از این امکان در حال مذاکره هستند، گفت: برخی از بانک‌ها در حال پیاده سازی این سرویس در سامانه‌های خود هستند. اما اینکه از لحاظ کسب و کار این امکان چقدر ارزنده و جذاب است و بانک‌ها با چه مدلی این سرویس و خدمات را پیاده سازی کنند، به سیاست‌های خود آن بانک مربوطه برمی‌گردد.

مدیر عامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی ادامه داد: در حال حاضر جمعیت قابل توجهی از مشتریان حقیقی و حقوقی البته به ویژه حقوقی‌ها خواستار استفاده از این سرویس هستند و این می‌تواند ابزار خوبی برای بانک‌ها محسوب شود.

باغستانی در پاسخ به این سوال که برای وثیه گذاشتن سهام، ارزش این سهام باید چقدر باشد و کف ارزشی چقدر در نظر گرفته شده، تاکید کرد: برای ارزش سهام در سامانه توثیق کفی در نظر گرفته نشده و حداقل ارزش با توجه به استراتژی بانک‌ها تعیین می‌شود که بر اساس آن برای رقم مشخصی از تسهیلات چه میزان سهام برای وثیقه در نظر بگیرد و قاعدتا رقم برای هر ۳۰ بانک متفاوت از یکدیگرخواهد بود و هر بانک برای هر وامی، عددی خاصی از ارزش سهام در نظر می‌گیرد.

مدیر عامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی همچنین درباره امکان استقاده از توثیق سهام عدالت هرچند که ارزش آن عدد قابل توجهی نیست، گفت: سهام عدالت به عنوان توثیق استفاده می‌شود و در حال حاضر افراد با توثیق سهام عدالت از بانک‌ها وام می‌گیرند. دو بانک ملی و تجارت با توثیق سهام عدالت تسهیلات ارائه می‌دهند که البته از منظر سیاست‌های اقتصادی که وزارت اقتصاد تکلیف می‌کند، وام‌های تکلیفی با توثیق سهام عدالت به دارندگان این سهام از سوی این دو بانک داده می‌شود.

شرایط دریافت وام سهام عدالت

همه دارندگان سهام عدالت می‌توانند این وام را دریافت کنند. چه آنها که روش مستقیم را برای فروش سهام خود انتخاب کرده‌اند و چه آنها که روش غیرمستقیم را انتخاب کرده‌اند.

-اولین شرط دریافت این وام، داشتن حساب در بانک ملی است. پس از آن متقاضیان می‌توانند از طریق اپلیکیشن‌های بانک درخواست وام خود را ثبت‌ کنند.

-دومین شرط این است که متقاضی باید کارت ملی هوشمند داشته باشد.

-ثبت‌نام در سامانه سجام و احراز هویت یکی دیگر از شروط مهم است.

-همچنین تنها افرای می‌توانند وام سهام عدالت بانک ملی را دریافت کنند که هیچ سهمی از سبد سهام عدالت خود را نفروخته باشند. اگر مشمولان حتی یک سهم از پرتفوی خود را فروخته باشند، نمی‌توانند وام را دریافت کنند.

-افرادی که سهام عدالت آنها توقیف شده هم امکان دریافت وام را ندارند.

ارسال نظر

خبرگزاری نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند. لطفا از نوشتن نظرات خود به لاتین (فینگیلیش ) خودداری نمایید توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت و منفی استفاده کنید.
  • سمین کیه /

    من سهام عدالت ندارم چیکار کنم

  • جمیله عبیسی حشچه ای /

    سهام عدالت نگرفتم

  • رقیه شکرزاده /

    من سهام عدالت ندارم مدد جو بهزیستی هستم