حقوق کارمندان در لایحه بودجه معلوم شد | رقم پیشنهادی دولت برای حقوق کارمندان و بازنشستگان | حداقل حقوق کارمندان دولت در سال آینده چقدر است؟
در سال ۱۴۰۱ ابتدا متوسط افزایش حقوق ۱۰درصدی در بودجه گنجانده شد اما در نیمه دوم سال دولت با افزایش مجدد ۱۰درصدی حقوقها موافقت کرد و تحت لایحهای جدید اصلاحات در پرداخت حقوق کارمندان و بازنشستگان اعمال شد.
اخبار حقوق کارمندان را در خبر روز دنبال کنید. حقوق کارمندان در بودجه 1402 مشخص شده است. کف حقوق کارمندان را ۷ میلیون تومان در نظر گرفته است. افزایش حقوق کارمندان متوسط افزایش ۲۰درصدی در نظر گرفته شده است. حقوق کارمندان امسال هم افزایش می یابد.
به گزارش همشهری آنلاین، اخبار دریافتی از لایحه بودجه ۱۴۰۲ نشان میدهد دولت برای سال آینده کف حقوق کارمندان را ۷ میلیون تومان در نظر گرفته است، این درحالی است که در بودجه ۱۴۰۱ حداقل حقوق کارمندان دولت حدود ۵ میلیون تومان بوده است.
در سال ۱۴۰۱ ابتدا متوسط افزایش حقوق ۱۰درصدی در بودجه گنجانده شد اما در نیمه دوم سال دولت با افزایش مجدد ۱۰درصدی حقوقها موافقت کرد و تحت لایحهای جدید اصلاحات در پرداخت حقوق کارمندان و بازنشستگان اعمال شد.
لازم به ذکر است بر اساس برنامه دولت، برای افزایش حقوق کارکنان متوسط افزایش ۲۰درصدی در نظر گرفته شده است. پیش از این رئیس سازمان امور اداری و استخدامی با ابراز اینکه "در بودجه ۱۴۰۲ شاهد افزایش حقوق ۲۰درصدی کارمندان هستیم"، گفته بود: سه سناریو برای مدلهای مختلف این افزایش لحاظ شده است، همچنان مدل دقیق این افزایش مشخص نیست و در نهایت باید دید که در مجلس چه تصمیمی در این خصوص گرفته میشود.
حقوق کارمندان | جزئیات مهم لایحه بودجه سال ۱۴۰۲
براساس پیگیریهای انجام شده کل بودجه سال ۱۴۰۲، در مجموع به ۵۰۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است و درآمدهای مالیاتی حدود ۷۰۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده که با احتساب درآمدهای حاصل از عوارض گمرکی به ۸۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.
بودجه
به گزارش همشهری آنلاین، با توجه به اینکه لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ بعد از ظهر روز دوشنبه به مجلس ارائه شده است اما اعلام وصول آن به صورت رسمی رخ نداده است پیگیریهایی در خصوص ارقام کلان بودجه انجام شد. براین اساس گفته شده که بودجه عمومی دولت ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان و بودجه شرکتها نیز ۳۰۰۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
براین اساس کل بودجه به ۵۰۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. درآمدهای مالیاتی حدود ۷۰۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده که با احتساب درآمدهای حاصل از عوارض گمرکی به ۸۲۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.
از مجموع ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان بودجه عمومی دولت، ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان آن را هزینههای حقوق و دستمزد تشکیل میدهد. ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان دیگر نیز مربوط به سایر هزینهها و تلفیق منابع و مصارف تبصره ۱۴ است.
در بودجه نیز شاهد افزایش حقوق ۲۰ درصدی هستیم البته همچنان مدل دقیق این افزایش مشخص نیست و در نهایت باید دید که در مجلس چه تصمیمی در این خصوص گرفته میشود.
براساس شنیدهها پیشنهاد ابتدایی نرخ ارز در بودجه ۲۶ هزار تومان بوده که مورد موافق قرار نگرفته است. براین اساس به نظر میرسد که نرخ ۲۳ هزار تومان که در بودجه سال گذشته نیز قرار گرفته بود در بودجه سال آینده نیز قرار خواهد داشت.
در خصوص تبصره ۱۴ نیز باید گفت که منابع آن وارد بودجه شده است اما پیگیریها نشان میدهد این اقدام قرار نیست که تغییر به خصوصی ایجاد کند و تنها نظم بودجه را افزایش خواهد داد. در این بین منابع تبصره ۱۴ نیز نزدیک به ۷۰۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
با توجه به اینکه ۷۰۰ هزار میلیارد تومان از تبصره ۱۴ وارد بودجه عمومی شده است و رقم هزینههای حقوق و دستمزد نیز ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان تعیین شده، به نظر میرسد که حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار میلیارد تومان برای بحث بازخرید اوراق و همچنین بودجه عمرانی کشور در نظر گرفته شده است.
یکی از نکاتی که در خصوص لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ مطرح شده این است که در حقیقت تغییر قابل توجهی در آن رخ نداده و بخش قابل توجهی از رشد درآمدها و هزینهها مربوط به تورم سال جاری است.
افزایش حقوق کارمندان با روش جدید
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، «عبدالله میرزایی» در خصوص لایحه متناسب سازی حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان، اظهار داشت: این لایحه بخشهای مختلفی دارد و یکی از بخشها افزایش پلکانی حقوق است.
وی افزود: اگر قرار بود افزایش حقوقطبق روال گذشته باشد، افراد دارای حقوق بالا مشمول افزایش حقوق بیشتری میشدند، اما در این لایحه بحث افزایش حقوق بر اساس امتیاز مطرح است.
رییس امور جبران خدمت سازمان اداری و استخدامی گفت: بر اساس لایحه دولت افرادی که حقوق پایینتری دارند، از میزان درصد افزایش حقوق بیشتری برخوردار خواهند شد.
اساس جزء یک لایحه، افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان افرادی که پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان حقوق دریافت میکنند، ۱۸ درصد و افراد با حقوق ۳۰ میلیون تومان تنها سه درصد افزایش خواهد یافت.
وی توضیح داد: اگر قرار بود طبق روال گذشته افزایش حقوق ۱۰ درصدی داشته باشیم، حقوقبگیران ۳۰ میلیون تومان سه میلیون تومان و حقوق بگیران پنج میلیون و ۶۰۰ هزار تومان، ۵۶۰ هزار تومان افزایش حقوق شاملشان میشد.
رییس امور جبران خدمت سازمان اداری و استخدامی تاکید کرد: برای کاهش فاصله حقوق کارمندان و رعایت عدالت در دریافت حقوق و ترمیم حقوق کارکنان بحث افزایش پلکانی حقوق کارکنان مطرح شده است.
میرزایی ادامه داد: حق عائلهمندی و حق اولاد نیز تکلیف قانونی بوده و در قانون جوانی جمعیت مطرح شده است و رقم آن به ترتیب برابر ۵۰ درصد و ۱۰۰ درصد برای کلیه مشمولان ماده ۲۹ قانون برنامه ششم توسعه اضافه شد.
این مقام مسوول گفت: فوقالعاده ویژه برای کارکنان مشمول قانون مدیریت خدمات کشور است و برای کارکنان مشمول این قانون و تعدادی از دستگاههای اجرایی است. میزان افزایش فوقالعاده ویژه به طور میانگین ۲۱ درصد بوده و بر اساس پیشنهاد ارایه شده تا سقف ۳۵ درصد پس از تایید شورای حقوق و دستمزد و بر اساس اعتبارات ابلاغی که با تایید سازمان برنامه بودجه انجام میشود، افزایش مییابد.
وی اضافه کرد: در بند دیگر لایحه متناسب سازی حقوق، افزایش مستمری مددجویان ۱۰ درصد است و برای دهکهای درآمدی یک، دو و سه این میزان به ۱۵ درصد میرسد.
میرزایی اظهار داشت: چون بازنشستگان کسورات بیمهای ندارند، رقم ثابت برای افزایش دریافتی آنها لحاظ شده است که مبلغ ۹۰۰ هزار تومان به حقوق این افراد اضافه میشود.
رییس امور جبران خدمت سازمان اداری و استخدامی ادامه داد: کارمندان دولت که سه هزار امتیاز را داشته باشند، یک میلیون و پنج هزار و ۹۰۰ تومان افزایش خواهند داشت و برای کارکنانی که مشمول فوقالعاده ویژه هستند تا دو میلیون تومان هم افزایش حقوق اعمال خواهد شد.
وی گفت: تاریخ اجرای لایحه متناسب سازی حقوق کارکنان دولت از شهریورماه ۱۴۰۱ است و پس از تصویب از شهریورماه محاسبه و اجرایی میشود.
جزئیات افزایش حقوق کارمندان
افزایش حقوق کارمندان دولت در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور، مطابق سالهای گذشته لحاظ شده بود اما از همان ابتدای سال ۱۴۰۱، زمزمههایی از افزایش مجدد حقوق کارمندان به گوش میرسید که پیگیری اخبار این رخداد، مورد توجه بسیاری از کارمندان و کارکنان دولت و خبرنگاران قرار گرفت. بر اساس متن نهایی قانون، میزان افزایش حقوق کارمندان حداقل ۹ میلیون ریال خواهد بود که از ابتدای مهر ماه لازمالاجرا است.
دولت برای اجرای افزایش حقوق چه کرد؟
از اعضای هیات دولت، احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و سیدمسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور به طور جداگانه با خبرنگاران گفتوگو کردند و تاکید داشتند موضوع افزایش حقوق از ماههای گذشته در جلسات دولت مطرح و اجرای آن منوط به ایجاد منابع پایدار مالی برای تامین این اضافه پرداختها شده بود. خاندوزی در جمع خبرنگاران گفته بود که مساله ترمیم حقوق و دستمزد نباید باعث ایجاد کسری بودجه شود. از اینرو در اواخر مرداد ماه کمیتهای با مسولیت معاون اول رئیس جمهور تشکیل شد تا دستگاهها را موظف به شناسایی و واگذاری اموال مازاد خود کنند. سرانجام، مجموعه این اقدامات باعث شد تا در جلسه هیات دولت مورخ ۶ مهر ۱۴۰۱، به پیشنهاد سازمانهای اداری و استخدامی و برنامه و بودجه کشور، لایحهای از سوی دولت با عنوان «مناسبسازی حقوق کارمندان دولت و بازنشستگان کشوری و لشگری» تصویب و به مجلس شورای اسلامی فرستاده شود. دولت در این لایحه،; مشمولان و میزان افزایش حقوق آنان را معرفی و تعیین کرد.
افزایش حقوق شامل چه کسانی میشود؟
لایحه مصوب به دولت اجازه میداد افزون بر افزایشهای حقوق و دستمزد ناشی از قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور از تاریخ اول شهریور افزایشهای برای ذینفعان در نظر بگیرد. در این لایحه عنوان شده است کارمندان مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری، کارمندان مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت، اعضای هیات علمی و قضات، کارمندان نیروهای مسلح، بازنشستگان، وظیفه بگیران و مشترکان صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشگری و سایر صندوقهای بازنشستگی وابسته به دستگاههای اجرایی، افرادی که تا پایان شش ماهه دوم سال ۱۴۰۱ بازنشسته میشوند در صورتی که در محاسبه حقوق بازنشستگی آنان، میزان ریالی افزایش مذکور در بند یک لایحه، کمتر از نهصد هزار تومان شود و همچنین مستمری بگیران تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی کشور همگی مشمول این لایحه دولت میشوند. هر چند بعدتر تغییراتی در متن این لایحه توسط مجلس شورای اسلامی ایجاد شد.
در مجلس شورای اسلامی چه گذشت؟
لایحهای که دولت با قید دو فوریت به مجلس شورای اسلامی فرستاد ابتدا در مجلس، دو فوریت آن تصویب و سپس مقرر شد کمیسیون برنامه و بودجه تا ۲۴ مهر ماه گزارشی درباره این لایحه ارائه دهد و سپس در صحن علنی مجلس مورد بررسی قرار گیرد. بررسی لایحه دولت توسط نمایندگان منجر به تغییر برخی از مفاد این لایحه شد. از جمله آنکه نمایندگان مجلس در متن لایحه حداکثر پانزده درصد به عنوان «فوقالعاده جهش علمی بر مبنای عملکرد» به حقوق و مزایای مستمر اعضای هیات علمی غیر بالینی دانشگاهها و موسسات آموزشی و پژوهشی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سایر دستگاههای اجرایی گنجاندند. یا مثلا دولت در متن لایحه خود برای مددجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی کشور به میزان پنج تا ده درصد افزایش حقوق در نظر گرفته بود که نمایندگان مجلس آن را به میزان سی درصد افزایش دادند. کمک معیشت ایثارگران، رزمندگان و جانبازان معسر و فاقد شغل از جمله مواردی بود که به لایحه دولت افزوده شدند. اما نمایندگان مجلس زمان اجرای این قانون را که دولت از ۱۴۰۱/۰۶/۰۱ در نظر گرفته بود به ۱۴۰۱/۰۷/۰۱ تغییر دادند.
زمان اجرای قانون ترمیم حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۱ از تاریخ یکم مهر ماه ۱۴۰۱ است که متن نهایی آن در جلسه علنی یکشنبه ۸ آبان ۱۴۰۱ مجلس تصویب و در تاریخ ۱۱ آبان ۱۴۰۱ به تایید شورای نگهبان قانون اساسی رسید.
آنان متن نهایی را در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ ۸ آبان ۱۴۰۱ تصویب و برای شورای نگهبان ارسال کردند. سرانجام، شورای نگهبان «قانون اصلاح بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور و ترمیم حقوق کارکنان و بازنشستگان کشوری و لشگری» را در تاریخ ۱۱ آبان ۱۴۰۱ تصویب کرد.