روشی که از طریق آن می توان علائم وسواس را از بین برد
پژوهشگران آمریکایی تحقیق جدیدی را انجام داده اند که در آن مشخص شده است تحریک عمیق مغزی می تواند علائم اختلال فکری-رفتاری وسواس را تا حد زیادی کاهش داده و به نصف برساند.
شواهدی قوی در حمایت از استفاده از تحریک عمیق مغز برای درمان OCD شدید و افسردگی مرتبط با آن وجود دارد.
پژوهشگران آمریکایی تحقیق جدیدی را انجام داده اند که در آن مشخص شده است تحریک عمیق مغزی می تواند علائم اختلال فکری-رفتاری وسواس را تا حد زیادی کاهش داده و به نصف برساند.
در یک تحقیق جدید بین المللی که با تجزیه و تحلیل داده های تلفیقی مربوط به شواهد موجود علمی انجام شده است، نشان داده شده که تحریک عمیق مغز می تواند علائم اختلال وسواس فکری-اجباری شدید یا OCD را به نصف کاهش دهد. این تحلیل نشان میدهد که دو سوم افرادی که تحت تأثیر چنین مداخله ای قرار گرفتهاند، طی دو سال بهبود قابلتوجهی را تجربه کردهاند.
بیماری وسواس یا OCD با افکار وسواسی مزاحم و مداوم همراه با رفتارهای تکرارشونده و تشریفاتی مشخص می شود و تصور می شود که تا 3 درصد از افراد را تحت تاثیر قرار دهد.
این اختلال روان شناختی اغلب در اوایل زندگی شروع می شود و معمولا با افسردگی و اضطراب شدید همراه است. افراد مبتلا به این اختلال بسیار آزاردهنده اغلب برای رفتن به مدرسه یا کار با مشکلات متعددی مواجه می شوند.
برای رفع یا کاستن از بار این اختلال، داروها و درمان شناختی رفتاری موسوم به CBT می توانند بسیار موثر باشند، اما حدودا برای 1 مورد از هر 10 مورد این بیماری، رویکردهای فوق کارساز نیستند.
حالا محققان کالج پزشکی بیلور در آمریکا برای کم کردن مشکل این بیماری، تحریک عمیق مغز را پیشنهاد داده اند. این نوع تحریک مغزی شامل کاشت الکترودها در نواحی خاصی از مغز برای تنظیم تکانه های الکتریکی غیرطبیعی است.
این روش البته در چند دهه گذشته به عنوان یک درمان بالقوه برای کسانی که علائم شدید وسواس داشته اند، استفاده می شده است و برخی مطالعات نیز از اثربخشی آن حکایت داشته اند، اما تأثیر عوامل بالقوه اثربخش در آن تعیین نشده بود.
محققان آمریکایی در تلاشی برای توضیح این موضوع و به روز رسانی مجموعه شواهد موجود، نتایج 34 کارآزمایی بالینی منتشر شده بین سالهای 2005 تا 2021 را به طور سیستماتیک مورد بررسی قرار دادند.
تجزیه و تحلیل دادههای تلفیقی نهایی، که شامل 31 مطالعه و 345 شرکتکننده بود، نشان داد که تحریک عمیق مغز، علائم وسواس را تا 47 درصد کاهش داد و دو سوم شرکتکنندگان بهبود قابلتوجهی را در دوره نظارت تجربه کردند.
تجزیه و تحلیل ثانویه نیز کاهش علائم افسردگی گزارش شده را نشان داد که تقریباً در نیمی از شرکتکنندگان برطرف شد و در 16 درصد دیگر نیز پاسخ نسبی داشت.
این یافته ها محققان را به این نتیجه می رساند که شواهدی قوی در حمایت از استفاده از تحریک عمیق مغز برای درمان OCD شدید و افسردگی مرتبط با آن وجود دارد.
این نتایج علمی پژوهشی در نشریه معتبر حوزه علوم اعصاب و روان شناسی، Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry منتشر شده اند.