هشدار برای افزایش فوتیهای کرونا | جا کم آمد بیماران به کانکس رفتند!
کرونا پس از چند ماه فروکش، دوباره به میان آمده است؛ این بار با زیرسویه BA5. زیرسویهای که متخصصان میگویند قدرت سرایت بسیار بالایی دارد و حدود ۴۰ درصد از ویروس در گردش از همین نوع است.
افزایش مبتلایان به کرونا در روزهای اخیر به پر شدن بخشهای کرونایی برخی از بیمارستانها کشید. در بیمارستان امام خمینی تهران، بیماران را در کانکس بستری میکنند تا جای خالی در بخش برای آنها پیدا شود. حسین کرمانپور، رئیس بخش اورژانس بیمارستان سینا هم میگوید بستریهای روزانه کرونا در بخش آی سی یو، ۳۰۰ نفر است که نسبت به هفته گذشته ۱۰۰ نفر افزایش داشته است.
کرونا پس از چند ماه فروکش، دوباره به میان آمده است؛ این بار با زیرسویه BA5. زیرسویهای که متخصصان میگویند قدرت سرایت بسیار بالایی دارد و حدود ۴۰ درصد از ویروس در گردش از همین نوع است.
۲ هفته از روزی که وزیر بهداشت از برداشتن الزام ماسک در مکانهای باز گفت، میگذرد؛ حدود شش ماه هم از زمانی که ایرانیان در اوج واکسیناسیون بودند. حالا کووید۱۹ با زیرسویه جدید به سرعت در حال انتشار است.
برخی از بیمارستانها بار دیگر، بخشهای کرونایی و ICUهای کرونایی را راه انداختهاند. در برخی از بیمارستانهای پایتخت اما بخشهای کرونایی پر شده است.
پر شدن بخشهای کرونایی بیمارستانها
یکی از کارکنان بخش ICU بیمارستان فیروزگر تهران میگوید: «ماهها بود که دیگر بخش مجزای کرونایی ICU نداشتیم. اما از هفته قبل یک بخش مجزا برای بیماران کرونایی در ICU راه اندازی کردیم.»
او میگوید همه تختهای این بخش مجزا، پر است. البته کسانی که اینجا بستری هستند، اغلب بیماری زمینهای دارند.
در بیمارستان مسیح دانشوری نیز وضعیت چندان مطلوب نیست. یکی از کارکنان بخش کرونایی این بیمارستان میگوید: «تا هفته قبل حدود ۲۰ نفر بیمار کرونایی داشتیم، اما حالا روزی ۱۰۰ نفر هم پذیرش داریم.»
او میگوید: «در یک هفته گذشته، چند بار ظرفیت پذیرش در بخش کرونایی نداشتیم. بیماران را به بیمارستاهای امام خمینی، امام حسین و شهدای تجریش فرستادیم.»
یکی از کارکنان بخش آی سی یوی بیماران کرونایی این بیمارستان میگوید تختهای این بخش نیز پر است.
با پر شدن بخش کرونایی بیمارستان امام خمینی، بیماران را در کانکس به صورت موقت بستری میکنند.
بستری بیماران کرونایی در کانکس
اپراتور بیمارستان امام خمینی اما میگوید: «بخش کرونایی بیمارستان و ICU مخصوص بیماران کرونایی پر است. بیماران جدید را فعلا در کانکس مخصوص بیماران کرونایی بستری میکنیم، تا روزهای بعد که تخت خالی شود.»
کانکسی هشت تخته که تعدادی از تختهای آن پر است. البته بیماران یک مرحله دیگر را هم قبل از کانکس میگذرانند. یک بخش نیز با نام درمانگاه کرونایی، نزدیک ساختمان اورژانس مجتمع بیمارستان امام خمینی به این بیماران اختصاص دارد. اینجا هم چند بیمار کووید۱۹ بستری هستند. اینجا البته هنوز تختهای خالی پیدا میشود.
درمانگاه کرونایی بیمارستان امام خمینی که برخی از بیماران کرونایی را اینجا پذیرش میکنند.
فوتیهای کرونا به ۶۰ نفر در روز میرسد
حسین کرمانپور، رئیس بخش اورژانس بیمارستان سینا به تجارتنیوز میگوید: «اگر با همین روند پیش برویم، به احتمال زیاد تا ۲۰ مرداد پیک موج هفتم را داریم. از اواخر مرداد نیز روند کاهشی میشود.»
کرمانپور میگوید: «همانطور که تعداد مبتلایان در یک هفته اخیر چند برابر شد، احتمالا فوتیهای کرونا نیز همینطور باشد. اگر وضعیت اینگونه پیش برود، فوتیها تا ۵۰ یا ۶۰ نفر در روز هم میرسد.»
افزایش ۱۰۰ نفری بستریهای روزانه ICU
رئیس بخش اورژانس بیمارستان سینا میگوید: «با توجه به رفتاری که تاکنون ویروسها در موجهای قبلی از خود نشان دادهاند، احتمالا حدود ۴۰ روز درگیر اوج و نزول ویروس هستیم.»
او میگوید: «در اوج شیوع دلتا، میزان بستری در ICU تا حدود چهار هزار نفر در روز هم رسید. با واکسیناسیون و رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم، حالا به ۳۰۰ نفر در روز رسیده است. البته در یک هفته گذشته میزان بستری روزانه در بخش ICU در کشور ۱۰۰ نفر افزایش داشت.»
کرمانپور ادامه میدهد: «این شاخص رابطه مستقیم با مرگومیر دارد. چون بخش ICU یعنی بیمار به اوج امکانات درمانی نیازمند است و ما باید تلاش کنیم که آنها را برگردانیم. اما تلاشها برای بسیاری از بیماران جوابگو نیست.»
سقوط ایمنی بدن ایرانیان در برابر کووید۱۹
سویههای BA4 و BA5 بیشتر سرایتپذیری دارند تا بیماریزایی. کرمانپور هم میگوید اگر مردم دز یادآور را بزنند و ماسک زدن را هم رعایت کنند، شاهد برگشت وضعیت موجهای قبلی کووید۱۹ نخواهیم بود. او توصیه میکند که افراد حتی قبل از گذشتن شش ماه از آخرین دز واکسنی که دریافت کردهاند، دز یادآور را بزنند.
آنطور که دادههای وزارت بهداشت نشان میدهد، بیش از شش میلیون و ۶۰۰ هزار نفر دز دوم واکسن کرونا را دریافت نکردهاند. با احتساب کسانی که دز دوم واکسن را نزدهاند، بیش از ۳۶ میلیون نفر هم دز سوم واکسن را دریافت نکردهاند.
کرمانپور میگوید: «استقبال از دز اول و دوم در کشور خیلی خوب بود. نکته مهم این است که ظرفیت ایمنیزایی واکسنها نهایت شش ماه است. به همین دلیل است که دز یادآور واکسن باید دریافت شود.»
او ادامه میدهد: «متاسفانه ما حالا در وضعیت آسیبزا هستیم. دی و بهمن سال گذشته در اوج واکسیناسیون بودیم. اگر پنج و شش ماه برای ظرفیت ایمنیزایی واکسن حساب کنیم حالا در مرحله سقوط ایمنی بدن ایرانیان در برابر کووید۱۹ قرار داریم. اگر برای واکسیناسیون دیر اقدام کنیم ممکن است آسیب جدی ببینیم. به طور کلی فعالیت این ویروس در ایران و سایر کشورها نشان میدهد که نمیشود به فروکش کردن آن اعتماد کرد. ممکن است برود و با سویه جدیدی برگردد.»
حالا بیم آن میرود که بار دیگر با بیاهمیت پنداشتن این ویروس، وضعیت موجهای قبلی کرونا تکرار شود. روزهایی که بیماران برای یک تخت خالی در بیمارستانها ساعتها در صف انتظار میماندند.