تغییر نظام ارزی دارو| بیماران چه قدر از جیب میپردازند؟
مدیرکل مرکز بودجه و پایش عملکرد وزارت بهداشت گفت: طرحی داده شد تا یارانهای که به ارز دارو داده میشود، مستقیما به مصرفکننده داده شود که شامل بیماران و افرادی هستند که از کالاهای اساسی ارزبر دارو و تجهیزات پزشکی استفاده میکنند.
به گفته مدیرکل مرکز بودجه و پایش عملکرد وزارت بهداشت زمان اجرای طرح تغییر نظام ارزی دارو هنوز مشخص نیست.
مدیرکل مرکز بودجه و پایش عملکرد وزارت بهداشت گفت: طرحی داده شد تا یارانهای که به ارز دارو داده میشود، مستقیما به مصرفکننده داده شود که شامل بیماران و افرادی هستند که از کالاهای اساسی ارزبر دارو و تجهیزات پزشکی استفاده میکنند.
ایسنا گزارش داد، جواد طبائیان افزود: بر این اساس مطرح شد که ارز تکنرخی شده و ارز ۴۲۰۰ تومانی در دارو هم حذف شود. به طوری که مابهالتفاوت ارز ۴۲۰۰ تومانی تا ارز نیمایی بهصورت ریالی به بیمهها پرداخت شود و بیمه سطح پوشش دارو یا تجهیزات پزشکی را افزایش دهد تا جایی که پرداختی مردم تغییری نکند.
به طوری که سال گذشته اگر بیماری دارویی را ۱۰ هزار تومان میخرید، امسال هم آن را ۱۰ هزار تومان بخرد، اما مابهالتفاوت این پول را بیمهها به داروخانه یا شرکت واردکنندهای که آن دارو را با ارز آزاد وارد کرده، پرداخت کند.
وی توضیح داد: در این صورت دیگر نرخ واقعی دارو ۱۰ هزار تومان نیست، بلکه ممکن است ۵۰ یا ۶۰ هزار تومان شود و این نرخ با نرخ تمام دنیا و کشورهای همسایه ما برابر شده و دیگر حالت قاچاق معکوس وجود نخواهد داشت.
در عین حال یکی دیگر از مزایای تغییر نظام ارزی دارو، حمایت از تولید داخلی و توسعه صنعت داروسازی کشور است. وقتی ارز ترجیحی باشد، شرکتها دائما در انتظار دریافت، تخصیص و تایید وزارت بهداشت برای ارز ترجیحی هستند و در بانک مرکزی هم مدتها برای تامین ارز منتظر میمانند، در حالی که اگر این ارز را خودشان به صورت آزاد و نیمایی تامین کنند، واردات زودتر انجام شده و صنعت داروسازی ما زودتر به نتیجه میرسد و تولید داخلی افزایش مییابد.
این موضوع هم باعث میشود که با افزایش تولید داخل، فضای رقابتی برای صادرات ایجاد شود. همچنین شفافیت در بخش مالی دارو و درمان بهتر میشود.
جزئیات فرانشیز پرداختی بیماران
مدیرکل مرکز بودجه و پایش عملکرد وزارت بهداشت گفت: در حال حاضر فرانشیز در قسمت سرپایی بابت دارو و ملزومات پزشکی ۳۰ درصد است. یعنی فردی که بیمار میشود و میخواهد نسخهای را از داروخانه بگیرد.
۳۰ درصد مبلغ را خودش میپردازد و ۷۰ درصد آن را بیمه پرداخت میکند. حال وقتی قیمت داروها چند برابر شود، به همین نسبت ۳۰ درصد پرداختی بیماران هم بیشتر میشود که البته برای این موضوع فکر شده که پوشش بیمهای داروها افزایش یابد.
به عنوان مثال اگر در حوزه سرپایی اکنون بیمه ۷۰ درصد را پوشش میدهد، این ۷۰ درصد را باید بر اساس نرخهای استخراجی افزایش دهند و بین ۷۰ تا ۹۰ درصد اضافه کنند تا رقم کلی پرداختی مردم افزایش نیابد.
در بخش بستری هم در حال حاضر ۹۰ درصد را بیمهها پوشش میدهند و ۱۰ درصد هم مردم فرانشیز پرداخت میکنند، در این قسمت هم ممکن است فرانشیز پرداختی مردم از ۱۰ درصد هم کمتر شود تا حجم ریالی مبلغ پرداختی بیماران بالا نرود.