تلاطم بازار انرژی با بحران روسیه و اوکراین| پیش بینی قیمت نفت در صورت حمله
روزنامه نیویورک تایمز آمریکا با انتشار گزارشی در این باره نوشت: در صورت حمله روسیه به اوکراین قیمت نفت در بازار جهانی به شدت افزایش خواهد یافت و به بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه خواهد رسید.
بحران بین روسیه و اوکراین بازار جهانی انرژی را متلاطم کرده و غالب تحلیلگران بازار نفت معتقدند در صورت حمله روسیه به اوکراین و بالا گرفتن تنش، قیمت انرژی به شدت افزایش خواهد یافت.
روزنامه نیویورک تایمز آمریکا با انتشار گزارشی در این باره نوشت: در صورت حمله روسیه به اوکراین قیمت نفت در بازار جهانی به شدت افزایش خواهد یافت و به بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه خواهد رسید.
بر اساس گزارش این روزنامه: حمله احتمالی روسیه به اوکراین میتواند قیمت نفت و گاز طبیعی در بازار جهانی را به شدت بالا ببرد و دوره تورم بالا جهانی در پی پاندمی کرونا را در سراسر جهان طولانی تر کند و ضربهای اساسی به هر کشوری که از نظر انرژی به روسیه وابسته است، وارد کند.
قیمت نفت و گاز در ماه های گذشته در روندی صعودی قرار گرفته است زیرا کشورهای صادرکننده مانند لیبی با مشکلات تولید دست و پنجه نرم میکنند و تقاضا پس از ۲ سال از همهگیری کرونا به سرعت افزایش یافته است. به گفته تحلیلگران همه این عوامل طبیعی رشد قیمت انرژی، در صورت حمله روسیه به اوکراین تشدید خواهد شد.
روسیه ۱۰ میلیون بشکه در روز نفت تولید می کند که تقریبا ۱۰ درصد تقاضای جهانی مصرف (روزانه ۱۰۰ میلیون بشکه) نفت است؛ این کشور همچنین بزرگترین تامین کننده گاز طبیعی اروپا است که سوختی حیاتی برای نیروگاه ها و تامین گرمای خانه های قاره سبز است.
نیویورک تایمز در ادامه نوشت: با وجود افزایش تقاضای جهانی مصرف نفت در ماه های گذشته، اما تولید جهانی نفت در سال گذشته با رشد تقاضا افزایش نیافته است. تولید چندین عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در سال گذشته (۲۰۲۱) کاهش یافته است و تولید کشورهای صادر کننده خارج از اوپک از جمله اکوادور و قزاقستان هم به دلیل بلایای طبیعی و ناآرامی های سیاسی داخلی با وقفه هایی همراه شده است. ازسرگیری تنش سیاسی همچنین لیبی را به دوره جنگ داخلی بازمی گرداند که می تواند تولید روزانه دستکم ۳۰۰ هزار بشکه یا حتی بیشتر را در معرض خطر قرار دهد.
"نیشانت بوشان" تحلیلگر ارشد بازار نفت در شرکت مشاوره "ریستاد انرژی"، می گوید: " تهدید جنگ و اختلال های طبیعی در روند تولید نفت کشورهای صادر کننده به سادگی می تواند برای بالا رفتن قیمت ها کافی باشد."
در عین حال در ۲ سال گذشته بسیاری از مردم از بیم احتمال آلوده شده به ویروس کرونا از وسایل حمل و نقل عمومی کمتر استفاده می کنند و ترجیح می دهند از خودروهای شخصی خود استفاده کنند که این عامل هم بر افزایش جهانی مصرف انرژی تاثیرگذار بوده است.
شرکتهای نفتی آمریکایی به تدریج تولید خود را افزایش دادهاند، اگرچه هنوز به سقف تولید ۱۳ میلیون بشکه در روز خود در قبل از همه گیری ( سال ۲۰۱۹ ) نرسیده اند. کاهش سرمایهگذاری در اکتشاف و تولید به دلیل همهگیری کرونا، و کاهش علاقه سرمایهگذاران به نفت و گاز به دلایل زیستمحیطی از دیگر دلایل عمده است.
"اسکات شفیلد"، مدیر اجرایی شرکت بزرگ نفت و گاز "پایونیر نچرال ریسورسز" در ایالت تگزاس آمریکا درباره دورنمای بازار نفت به نیویورک تایمز گفت: " اگر پوتین به اوکراین حمله کند، نفت از ۱۰۰ دلار به ۱۲۰ دلار در هر بشکه خواهد رسید و اگر بایدن تحریمهای ایران را بردارد، ۱۰ دلار کاهش خواهد یافت."
او افزود: "تقاضای جهانی مصرف قوی است و عرضه کافی در بلندمدت وجود ندارد، بنابراین در نهایت بدون توجه به سایر عوامل ژئوپلتیک و سیاسی، قیمت نفت به زودی به بالای ۱۰۰ دلار خواهد رسید."