حقوق بازنشستگان | حقوق بازنشستگان 1401 | افزایش حقوق بازنشستگان
مبلغ دقیق افزایش حقوق بازنشستگان مشخص شد | آخرین جزئیات از افزایش حقوق بازنشستگان
سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی احکام اصلاح شده از شهریورماه شده و افزایش مطابق با مصوبه شورای عالی کار و هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی به بازنشستگان پرداخت خواهد شد.
افزایش حقوق بازنشستگان نهایی شد. از اوایل سال خبر افزایش حقوق بازنشستگان اعلام شد و حتی در جلسات دولت رقم افزایش حقوق به 57 درصد رسید. اما خبری از افزایش حقوق بازنشستگان نبود. افزایش ۱۰ درصدی حقوق بازنشستگان باطل شد. مبلغ حقوق بازنشستگان شهریور تغییر میکند. فرمول جدید افزایش حقوق بازنشستگان ابلاغ شد.
سرانجام پس از گذشت ۵ ماه از اعتراضات، هشدارها و درخواستهایی که از دولت برای تمکین به قانون جهت اعمال افزایش ۳۸ درصدی حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران تامین اجتماعی به عمل آمد، روز پنجشنبه در نهایت مصوبه شورای عالی کار مورد تایید و تصویب دولت قرار گرفت.
در همین راستا مطابق با اعلام سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی احکام اصلاح شده از شهریورماه شده و افزایش مطابق با مصوبه شورای عالی کار و هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی به بازنشستگان پرداخت خواهد شد.
براین اساس، احکام جدید بازنشستگان کارگری شهریور ماه صادر میشود و حقوق شهریور براساس ابلاغیه جدید عین مصوبه شورای عالی کار پرداخت خواهد شد. همچنین معوقات بازنشستگان سایر سطوح از یکم فروردین سال جاری تا امروز، به تدریج از شهریورماه پرداخت خواهد شد و بازنشستگان عین مصوبه شورای عالی کار یعنی افزایش ۳۸ درصد به اضافه مبلغ ثابتِ ۵۱۵ هزار و ۱۶۶ تومان را دریافت خواهند کرد.
این مساله در حالی سرانجام پس از گذشت ۵ ماه ابلاغ شد که در طول این مدت علاوه بر اعتراض بازنشستگان به اقدام یکجانبه دولت در کاستن از افزایش حقوق آنها، مجلس نیز دولت را ملزم به رعایت قانون، مصوبه شورای عالی کار و ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی کرده بود. در این راستا نکته عجیب و تاملبرانگیز این است که تامین اجتماعی مصوبه شورای عالی کار را مورد تایید قرار داده بود اما از اردیبهشت امسال دولت به این مساله تمکین نکرده و حالا سرپرست وزارت کار در توجیه این تاخیر اعلام کرده است: ما در زمینه پرداخت حقوق افزایشیافته بازنشستگان مشکل کمبود منابع نداریم اما منابع تامین اجتماعی بیشتر «تعهدی» است و بحث نقد شدن این منابع نیاز به کار و زمان داشت و به همین علت کار با تاخیر انجام شد تا پرداختها انجام شود!
در همین رابطه، حمید حاجاسماعیلی، کارشناس ارشد روابط کار توضیح میدهد: به هر حال این چالش بسیار بزرگ و طولانی مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی خوشبختانه بر اساس رعایت مر قانون که همان مصوبه شورای عالی کار و سازمان تامین اجتماعی بود، تایید شد و دولت سرانجام به آن تمکین کرد. این مساله از چند جنبه حائز اهمیت است. اول اینکه، محور و مدار رفع چالشها و اختلافات باید قانون باشد و تاکید بازنشستگان و نهادهای مرتبط با آنها نیز رعایت قانون بود. ما باید قانون را محور و مدار حل اختلافات در کشور بدانیم و از این جهت که قانون سرانجام پیروز شد، باید به فال نیک گرفته شود.
دومین موضوع، پیگیری بازنشستگان و نهادهای مرتبط با آنهاست که نوعی پیروزی صنفی و مدنی تلقی میشود. به این دلیل که مطالبهگری در خصوص حق و حقوق طبقات اجتماعی، صنفی و مردمی یک مساله جدی است که در دنیا به رسمیت شناخته شده و در قانون اساسی ما نیز روی آن تاکید شده است. در واقع حق کارگران و بازنشستگان است که پیگیر حقوقشان باشند. آنچه در طول سالهای گذشته اتفاق افتاده، افزایش فشار تورمی روی خانوارهای کارگری و بازنشستگان است و حق آنها بود که جبران تورم را از دولت مطالبه کنند. متاسفانه شاهد بودیم که دولت در این خصوص پاسخگو نبود و دست آخر نیز پیگیری و اتهام بازنشستگان و نهادهای مرتبط با آنها بود که چنین پیروزی صنفی، مدنی و حتی ملی را محقق کرد.
حاجاسماعیلی در ادامه افزود: قانون اساسی ما در اصل ۲۶ چنین راهکاری را برای مطالبهگری در نظر گرفته و من به شخصه خرسندم که چنین دستاوردی از طریق پیگیری بازنشستگان به ثمر نشست. موضوع بعدی نیز تمکین و پاسخگویی دولت است. در واقع تلاشهای بازنشستگان باعث شد که دولت وادار به پاسخگویی و تمکین از قانون شود که چنین امری نیز یک دستاورد مهم محسوب میشود. یعنی اگر طبقات اجتماعی برای مطالبات بر حق و قانونی خود استوار باشند، میتوانند دولت را وادار به انعطاف کنند. این مساله مهمی است که نشان میدهد دولتها تکالیفی در قبال مردم دارند که باید پاسخگوی آنها باشند. همچنین معتقدم این فرآیند یک تجربه گرانبهایی برای بازنشستگان و کارگران در مسیر فرآیندهای آتی آنهاست.
البته لازم به ذکر است که هر چند افزایش ۳۸ درصدی حقوق سایر سطوح بازنشستگان تامین اجتماعی سرانجام پس از ۵ ماه محقق شد، اما همچنان حق مسکن کارگران و بازنشستگان که برخلاف مصوبه شورای عالی کار یکصد هزار تومان کاهش یافته و به ۵۵۰ هزار تومان رسیده، از دیگر مواردی است که تعیینتکلیف نشده است. در همین رابطه حمید حاجاسماعیلی توضیح داد: هر چند که سرانجام مصوبه افزایش ۳۸ درصدی حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران تامین اجتماعی پس از ۵ ماه از سوی دولت تایید شد، اما در این میان هنوز تکلیف حق مسکن کارگران و بازنشستگان که از آن یکصد هزار تومان کاسته شده است نامشخص و مبهم است. در واقع میتوان گفت که حق مسکن کارگران و بازنشستگان تحتالشعاع افزایش حقوق و مزایای آنها قرار گرفته است. این موضوع ناشی از مداخله غیرقانونی دولت در تغییر مصوبه شورای عالی کار است. در واقع دولت قصد داشت با تنزل حق مسکن کارگران، اقدام غیرقانونی خود در خصوص مستمری بازنشستگان را توجیه کند. به این معنی که حق دارد مصوبات شورای عالی کار و تامین اجتماعی را تغییر دهد؛ امری که مسبوق به سابقه نبوده و یک بدعت جدید محسوب میشود.
کارشناس ارشد روابط کار در ادامه میافزاید: اتفاقات در خصوص حق مسکن کارگران و بازنشستگان، برخلاف افزایش پایه مزدی و بن خواربار آنها در حالی است که قانون تاکید کرده چنین مصوبهای باید به تایید دولت برسد. اما آنچه در سالهای گذشته صورت میگرفت، یک روند تشریفاتی بود و دولت افزایش حقوق و حق مسکن کارگران و بازنشستگان را در نهایت تصویب و پرداخت میکرد. با این حال شاهد هستیم دولت چند ماه با تاخیر این کار را انجام داده و در نهایت از حق مسکن کارگران و بازنشستگان کاسته است که رویهای معمول نیست، زیرا چنین حقی برای کارگران و بازنشستگان طی یک روند سهجانبه میان نمایندگان دولت، کارفرمایان و کارگران انجام میشود که مجموع حداقل حقوق کارگران و بازنشستگان را تامین میکند. بنابراین میتوان گفت که این موضوع بخشی از حقوق حقه بازنشستگان و کارگران است که در قالب حداقل تعریف شده است. اینکه دولت مجددا مصوبه را مورد ارزیابی و بررسی قرار دهد در واقع اقدامی عجیب تلقی میشود.
بنابراین معتقدم بیش از آنکه دولت روی حق مسکن کارگران و بازنشستگان حساسیت داشته باشد، آن را قربانی توجیه برای عدم افزایش مستمری آنها کرد. امروز هم شاهد هستیم که دولت در این زمینه سکوت کرده و پاسخگو نیست؛ در حالی که مجلس و کمیسیون تطبیق مقررات در این زمینه کار و وظیفه دولت را مشخص کرده است.
حاجاسماعیلی در ادامه تاکید کرد: به اعتقاد من رقم یکصد هزار تومان علاوه بر اینکه حقوق حقه کارگران و مستمریبگیران است، با توجه به گذشت نیمی از سال ارزش آن را ندارد که دولت بخواهد آن را دوباره در شورای عالی کار مورد بررسی قرار دهد. در واقع این کار به صلاح دولت و کشور نیست و امیدوارم در این راستا دولت دست از لجاجت با قانون بردارد، زیرا کاری که دولت با قانون انجام میدهد، تقابل یا مخالفت با حقوق بازنشستگان و کارگران نیست، بلکه لجاجت با قانون و روندهای حقوقی و حاکمیتی کشور است. لذا انتظار این است که دولت دست از ابهام و تردید بردارد و حالا که مصوبه افزایش حقوق تایید شده، کاملا صریح تکلیف حق مسکن را نیز مطابق با ارقام مصوب ابلاغ کند، چراکه معتقدم دولت باید مدافع حقوق مردم، کارگران و بازنشستگان باشد و این مساله را نیز در عمل ثابت کند
افزایش حقوق بازنشستگان دقیقا از کی آغاز میشود؟!
در هفته های گذشته اخبار زیادی مبنی بر افزایش حقوق بازنشستگان به گوش رسیده است؛ اما این امر تا به امروز هنوز محقق نشده است و کماکان بازنشستگان به دنبال همسان سازی حقوق خود هستند.
سخنان رئیسجمهور رئیسی درباره ضرورت توجه به معیشت بازنشستگان و توصیههای او به مسئولین دولتی برای اتخاذ تصمیمات مؤثر به نفع آنان و ابلاغ و اجرای سریع این تصمیمات، حرکت پسندیدهایست که اگر با پشتوانه عملی همراه شود ارزشمند خواهد بود و اگر چنین نشود، نگاه بازنشستگان را به مسئولین دولتی بدبینانهتر خواهد کرد.
با توجه به روال هر سال حقوق بازنشستگان اوایل سال جدید کمی افزایش می یابد. حقوق بازنشستگان همانند سایر حقوق به صورت ماهانه پرداخت می شود. مجلس با افزایش حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۱ موافقت کرده است و طبق خبر های اخیر به دست آمده درباره حقوق بازنشستگان و میزان افزایش آن مشخص شده است. اخبار منتشر شده از کمیسیون تلفیق حاکی از آن است که حقوق بازنشستگان بالاخره امسال افزایش و همسانسازی اجرایی خواهد شد.
آخرین وضعیت افزایش حقوق بازنشستگان
رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی گفت: در بحث افزایش دستمزد بازنشستگان پیشرفتهایی حاصل شده است.
در پی ابلاغ رسمی ابطال مصوبه افزایش حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی از سوی محمدباقر قالیباف، حال جلسات متعدد برای تصویب میزان افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در حال برگزاری است.
علی دهقان کیا، رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی، در خصوص روند افزایش حقوق بازنشستگان گفت: " در بحث افزایش دستمزد بازنشستگان پیشرفت داشته ایم و جلساتی در حال برگزاری است و امروز نیز جلساتی برگزار میشود و انشاالله که به زودی این قضایا به اتمام خواهد رسید."
در این باره ولی اسماعیلی، نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس به تسنیم گفت: با توجه به این ابلاغ رسمی، دولت یک هفته مهلت دارد تا برای بازنشستگان غیر حداقل بگیر افزایش ۳۸ درصدی را منظور کند.
وی در این گفتگو یادآور شده است که در رابطه با مستمری بگیران حداقلی بگیر تغییری صورت نخواهد گرفت و مبلغ دریافتی آنها مطابق همان مصوبه پیشین خواهد بود.
برای مستمری بگیران حداقلی بگیر سازمان تامین اجتماعی دولت موافقت خود را با افزایش ۵۷ درصدی حقوق بازنشستگی اعلام کرد و در نتیجه مستمری این افراد به میزان ۵٫۸ میلیون تومان شد.
برای بازنشستگان سایرسطوح یا همان غیر حداقل بگیران قرار بود طبق پیشنهاد سازمان تامین اجتماعی افزایشی ۳۸ درصدی به علاوه رقم ثابت ۵۱۵ هزار تومان صورت بگیرد اما دولت این افزایش را به ۱۰ درصد تقلیل داد و در عوض برای صاحبان حقوق بازنشستگی زیر ۱۰ میلیون تومان رثابت ۶۵۰ هزار تومان درنظر گرفت.
نتیجه این اقدام دولت، اعتراض بازنشستگان غیر حداقل بگیر سازمان تامین اجتماعی بود، این اعتراض با مکاتبه رئیس مجلس و پادرمیانی معاون اول رئیس جمهور خاموش نشد و حتی استعفای وزیر پیشین تعاون، کار و رفاه اجتماعی منجر شد.
به دنبال این اتفاق بود که هیات تطبیق مقررات مجلس شورای اسلامی، بررسی این موضوع را در دستور کار خود قرار داد و در نهایت به ابطال این مصوبه رای داد.
مذاکراه دولت در مورد حقوق بازنشستگان
این مذاکره میان سرپرست وزارت رفاه، مدیران سازمان تامین اجتماعی با اعضای کانونهای بازنشستگان تامین اجتماعی و با هدف یافتن راهی برای اصلاح مصوبه افزایش حقوق بازنشستگان انجام شده است.
از جزئیات این جلسه اطلاعات زیادی منتشر نشده، کلیت آن اما تمایل دولت برای اصلاح هرچه زودتر مشکل به وجود آمده است. آنهم به طریقی که برخلاف دفعه قبل، این بار رضایت عموم بازنشستگان تامین اجتماعی را جلب کند.
از قرار معلوم برای اصلاح این مصوبه چند سناریو وجود دارد که نتیجه هرکدام از آنها با مقداری اختلاف به خواسته بازنشستگان نزدیک است.
از مجموع این وقایع چنین برمیآید که در ابتدای هفته پیشرو، محمدهادی زاهدی وفا، سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با رونمایی از فرمول جدید افزایش مستمریها، به صورت رسمی پایان اختلاف به وجود آمده میان بازنشستگان تامین اجتماعی و دولت را اعلام کند.
در صورتی که این اتفاق بیفتد، نوبت هیات دولت است تا با تصویب این پیشنهاد، مصوبه قبلی خود را اصلاح کند.
براین اساس قابل انتظار خواهد بود که از پایان ماه مرداد، حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی برمبنای مصوبه جدید محاسبه و پرداخت شود.