کد خبر : 20191 / /
/

تلفات سیل | افزایش تلفات سیل | خسارات و تلفات سیل

سازمان هواشناسی از تشدید فعالیت سامانه بارشی تا روز دوشنبه در ۶ استان ازجمله اردبیل، گیلان و مازندران خبر داد و اعلام کرد که احتمال جاری شدن روان‌آب و سیلابی شدن رودخانه‌های فصلی وجود دارد.

بارش های سنگین دوباره آغاز خواهد شد. تلفات سیل‌ جدید بسیار زیاد بود و تهران بیشترین آمار تلفات را داشت. از جمله تلفات سیل که می‌توان به آن اشاره کرد، تلفات سیل امامزاده داوود، تلفات سیل فیروزکوه و تلفات سیل الیگودرز می‌باشد. امروز بارش در پایتخت نداریم اما در شهذ مشهد هنوز بارندگی وحشتناک است و تلفات بسیاری تاکنون داشته است.

تلفات سیل

هشدار به تلفات سیل در استان ها

 بر اساس اعلام سازمان هواشناسی، امروز (شنبه) در اردبیل، گیلان و مازندران و فردا (یکشنبه) در گیلان، مازندران، گلستان و خراسان شمالی بارش باران، رگبار ‌و در مناطق مستعد تگرگ پیش‌بینی شده است.

روز دوشنبه نیز در گیلان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی، شمال خراسان رضوی، شمال اردبیل و شمال آذربایجان شرقی همین شرایط آب و هوایی پیش‌بینی می‌شود.

بر اساس اعلام سازمان هواشناسی جاری شدن روان‌آب و آب‌گرفتگی معابر، سیلابی شدن رودخانه‌های فصلی، صاعقه، خسارت در اثر باد شدید لحظه‌ای از مخاطرات فعالیت این سامانه است.

سازمان هواشناسی اعلام کرده است که در مناطق مستعد خیزش گردوخاک موقت، کاهش شعاع دید و اختلال در ناوگان حمل‌ونقل، احتمال خسارت به صنعت کشاورزی وجود دارد.

سازمان هواشناسی به اجتناب از تردد و اسکان در حاشیه و بستر رودخانه‌های فصلی، عدم تردد عشایر کوچ‌رو و دام‌ها در ارتفاعات، تسریع در برداشت مزارع برنج، پرهیز از فعالیت‌های کوه‌نوردی و عدم پارک خودروها در کنار درختان فرسوده توصیه کرده است.

عدم پرواز با هواپیماهای سبک و بالگرد، آمادگی دستگاه‌های اجرایی مانند نیروهای امدادی، راهداری، شهرداری، وزارت نیرو و غیره جهت مقابله با بحران از دیگر توصیه‌های سازمان هواشناسی است.

منطقه اثر:

چهارشنبه ۱۴۰۱/۰۵/۱۲: جنوب سیستان و بلوچستان، هرمزگان، شرق خوزستان، شمال غرب کهگیلویه‌وبویراحمد، غرب چهارمحال‌وبختیاری، ارتفاعات استان‌های تهران و البرز، ارتفاعات غربی مازندران.

پنجشنبه ۱۴۰۱/۰۵/۱۳: کهگیلویه‌وبویراحمد

اثر مخاطره: جاری شدن روان‌آب و آب‌گرفتگی معابر، سیلابی شدن رودخانه‌های فصلی، صاعقه، خسارت در اثر باد شدید لحظه‌ای همراه با خیزش گردوخاک موقت و کاهش شعاع دید و اختلال در ناوگان حمل‌ونقل.

توصیه: اجتناب از تردد و اسکان در حاشیه و بستر رودخانه‌های فصلی، عدم جابجایی عشایر کوچ‌رو، عدم صعود به ارتفاعات، عدم اتراق در بستر رودخانه‌ها، عدم قرار گرفتن در مسیل‌ها، عدم پارک خودروها در کنار درختان فرسوده، عدم پرواز با هواپیماهای سبک و بالگرد، آمادگی دستگاه‌های اجرایی مانند نیروهای امدادی، راهداری، شهرداری و وزارت نیرو جهت مقابله با بحران.

*توصیف سامانه دوم: وزش باد و گردوخاک

نوع مخاطره: خیزش گردوخاک و نفوذ گردوغبار، وزش باد شدید و در نواحی مستعد طوفان گردوخاک

منطقه اثر:

چهارشنبه ۱۴۰۱/۰۵/۱۲: آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، شرق کرمان، جنوب سمنان، شمال سیستان‌وبلوچستان، خراسان جنوبی.

پنجشنبه ۱۴۰۱/۰۵/۱۳: شمال سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، شرق کرمان، شرق یزد، جنوب سمنان، قم، خوزستان

اثر مخاطره: خیزش گردوخاک، کاهش شدید شعاع دید، کاهش کیفیت هوا، احتمال شکستن درختان کهنسال، احتمال خسارت به تأسیسات حساس به گردوخاک و صنعت کشاورزی، تأخیر یا احتمال لغو پرواز.

توصیه: اجتناب از فعالیت در فضای باز، اجتناب از قرار گرفتن در فضای باز در حین بروز گرد و خاک، آمادگی دستگاه‌های اجرایی مرتبط مانند نیروهای امدادی، دانشگاه علوم پزشکی و فرمانداری‌ها، اجتناب از پرواز با بالگرد و هواپیماهای سبک و پرهیز از توقف خودرو در کنار درختان فرسوده و ساختمان‌های نیمه‌کاره.

امدادرسانی به بیش از  ۶۱ هزار نفر در ادامه تلفات سیل

مهدی ولیپور رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر نیز به تشریح آخرین وضعیت خدمات ارائه شده از سوی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر در سیل اخیر پرداخت و گفت:‌ از ابتدای مردادماه تا کنون ۶۵۰۰ امدادگر در ۱۵۰۰ تیم عملیاتی در جریان امدادرسانی به سیل در ۲۵ استان کشور فعالیت داشتند. در این ماموریت‌ها ۱۲۰۰ دستگاه خودرو و ۱۵ فروند بالگرد نیز مورد استفاده قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه عملیات امدادونجات در ۱۶۶۹ نقطه متاثر از سیل صورت گرفته است، گفت:‌ ۱۶۷ شهرستان، ۱۳۰ شهر، ۱۳۸۶ روستا و ۱۵۳ محور مواصلاتی تحت سیل و آبگرفتگی قرار داشتند که عملیات امدادی در آنها از سوی هلال احمر انجام شده است. در جریان این عملیات‌ها به ۶۱ هزار و ۱۲۷ نفر امدادرسانی شده و ۸۵۸۵ نفر اسکان اضطراری داده شدند. همچنین ۳۰۱۸ نفر نیز به نقاط امن منتقل شدند.

رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با بیان اینکه خدمات هلال احمر در ۲۵ استان متاثر از سیل ادامه دارد، گفت:‌ این ماموریت‌ها به ویژه در استان‌های فارس، کرمان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، تهران، کهگیلویه و بویر احمد و لرستان ادامه دارد.

کن، در خطر بدترین سیلاب قرار دارد!

دره‌ای در غرب کن وجود دارد که یک حوضه آبریز برای سیلاب است. محدوده کن که دربرگیرنده حوضه آبریز امامزاده داوود نیز هست یک حوضه وسیع و سیلابی با شیب تند است. محدوده درکه، فرحزاد، گلاب‌دره و تجریش و دربند و دارآباد، دره‌رودها و آبراهه‌ها و مسیل‌های پرشیب مشرف بر شهر تهران هستند که متاسفانه در اغلب این موارد، ادامه مسیر این آبراهه‌ها با احداث بناهای متعدد قطع شده و مسیر سیلابی امکان جاری شدن نرمال خود را از دست داده است.

از آن جمله می‌شود به محدوده امامزاده داوود اشاره کرد که موضوع روز هم هست. در این حوضه آبریز با مساحت بسیار کم، طویل‌ترین آبراهه حدود 3700 متر طول دارد، اما شیب تند حوضه بالادست این امکان را فراهم می‌کند که در صورت بارندگی‌های رگباری کوتاه‌مدت، سیلاب با سرعت و قدرت تخریب بالایی جریان پیدا کند که در ۵ مردادماه هم شاهد بودیم. سیلاب در حوضه آبریز امامزاده داوود، ناشی از حدود ۲۰ دقیقه بارش شدید به ارتفاع حدود ۲۷ میلی‌متر بارندگی بوده که سیلاب از چنین بارندگی کوتاه‌مدتی ایجاد شده. در حوضه پرشیب بالادست که شیب آن در برخی نقاط به بیش از ۷۰ درصد نیز می‌رسد موجب حرکت شدید و شتابان روان آب می‌شود و با توجه به سرعت بالایی که دارد قدرت حمل بیشتری پیدا می‌کند.

قلوه‌سنگ‌ها، تخته‌سنگ‌ها و درختان به عنوان بار، وارد این سیلاب شده و وارد امامزاده داوود و بناهای متعدد اطراف آن می‌شوند. در این مقطع که سیلاب می‌رسد، متاسفانه مسیر طبیعی دستخوش تغییرات می‌شود و کانالی برای ورود آب در این دره احداث شده که توانایی گذر آب را با بار جامد به ویژه در پیشانی ورود سیلاب نداشته است. در همان بدو ورود روان‌آ ب و جریانات سیلابی در سطح مقطع این کانال، انسداد مسیر صورت می‌گیرد و آب به روی معابر جریان پیدا می‌کند و وارد صحن امامزاده داوود و نیز موجب خسارت‌های زیادی به ساخته‌های اطراف آن می‌شود که واقعا یک سیل ناگهانی کوتاه در مدت چند دقیقه موجب تخریب بناها می‌شود. متاسفانه به دلیل وجود بنا در صحن امامزاده داوود آب تجمع پیدا می‌کند و تا ارتفاع یک یا یک و نیم متر هم بالا می‌آید که بعدا به دلیل شکستگی درها و دیوارها، جریان سیلابی ادامه پیدا کرده و به سمت جنوب حرکت می‌کند.

این وضعیت در یک حوضه آبریز بسیار کوچکی به اسم حوضه آبریز فرعی امامزاده داوود از حوضه دره کن اتفاق می‌افتد ولی همین وضعیت در دره‌های مشرف در شهر تهران با شدت بیشتر ممکن است وجود داشته باشد و احتمال ایجاد سیلاب نیز وجود دارد به این خاطر که وسعت این حوزه‌ها و نیز سکونتگاه‌ها بیشتر است. بنابراین خطر سیلاب و به ویژه سیلاب‌های تابستانی و سیلاب‌های ناگهانی در شهر تهران نظیر تعداد دیگری از شهرهای بزرگ کشور یک خطر جدی است.

البته اقدامات متعددی برای مقابله با سیل و خطرات سیل می‌شود انجام داد. کنترل احداث بنا در حریم بستر دره‌ها، رودخانه و مسیل‌ها امر بسیار مهمی است علاوه بر آن دو اقدام عمده اجرایی و زودبازده هم این است که می‌توان با احداث بندهای سرعت‌گیر و رسوب‌گیر در بالادست این دره‌ها که مشرف به شهر تهران است، بار جامد سیلاب و سرعت آن را کاهش داد تا قدرت تخریب آن به صورت قابل ملاحظه‌ای کاهش پیدا کند.

علاوه بر این، هشدار میدانی سیل به ویژه برای کلانشهر تهران و ۷ حوضه آبریز آن اقدام ضروری و ویژه‌ای است که اجرای این طرح علاوه بر کم هزینه بودن و بی‌نیاز به استفاده از تجهیزات خارجی، نه تنها در تهران بلکه در بسیاری از شهرهایی که در معرض خطر سیلاب هستند، باعث کاهش تلفات جانی می‌شود.

ارسال نظر

خبرگزاری نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند. لطفا از نوشتن نظرات خود به لاتین (فینگیلیش ) خودداری نمایید توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت و منفی استفاده کنید.