کد خبر : 2606 / /
/

​رضا عطاران یکی از موفق‌ترین بازیگران و کارگردان‌های سینما و تلویزیون است که در زمان فعالیتش در تلویزیون چند سریال پرطرفدار ساخته است که این آثار اغلب مناسبتی بوده و در ایام نوروز و ماه مبارک رمضان پخش شده‌اند.

 رضا عطاران (زادهٔ ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷) بازیگر، کارگردان و فیلم‌نامه‌نویس ایرانی است. رضا عطاران در رشتهٔ اقتصاد دیپلم خود را دریافت کرد و برای ادامهٔ تحصیل به دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران رفت. رضا عطاران پس از مدتی تحصیل را رها کرد و به سینما روی آورد.  آغاز فعالیت رضا عطاران به‌عنوان بازیگر در تئاتر حسن حامد در دههٔ ۱۳۶۰ صورت گرفت و این همکاری تا سال ۱۳۷۱ ادامه داشت. اولین حضور رضا عطاران در تلویزیون در مجموعه بیداران در سال ۱۳۶۹ به کارگردانی اصغر عبداللهی آغاز شد.

سریال‌های مناسبتی همیشه یکی از آثار پرطرفدار تلویزیون بوده و شاید بتوان دهه 1380 را یکی از پر رونق‌ترین دوران‌های تولید سریال‌های مناسبتی در تلویزیون دانست. زمانی که سریال‌های موفق بسیاری توسط کارگردان‌های مطرح و پرطرفدار ساخته و پخش شد که هنوز هم جزو آثار پرطرفدار و پربیننده است که بازپخش این آثار هم هنوز پربیننده است.

یکی از کارگردان‌های موفق در عرصه تولید آثار مناسبتی در تلویزیون رضا عطاران است که سریال‌های ماندگاری ساخته و این آثار که هنوز هم تکه‌کلام‌هایی از بازیگرانش در بین مردم رایج است نه تنها در بین آثار مناسبتی که به طور کل در دهه 1380 قطعاً از سریال‌های موفق تلویزیون به حساب می‌آید.

رضا عطاران کارگردان موفق 

رضا عطاران

«خانه به دوش» اولین سریال مناسبتی است که رضا عطاران کارگردانی آن را بر عهده داشته و علاوه بر کارگردانی در این سریال ایفای نقش کرده است. «خانه به دوش» ماه رمضان سال 1383 از شبکه سه سیما پخش و در همان سال پرطرفدارترین سریال ماه رمضان شد.

حمید لولایی، مریم امیرجلالی، علی صادقی، رضا عطاران، آناهیتا همتی، فلور نظری، بهنوش بختیاری، غلامحسین لطفی، خشایار راد و رضا عطاران از بازیگران این مجموعه تلویزیونی هستند.

پس از موفقیت سریال «خانه به دوش»، سال بعد رضا عطاران موفقیت در جلب نظر مخاطب را با سریال «متهم گریخت» تکرار کرد. این سریال که در ماه رمضان سال 1384 از شبکه 3 سیما پخش شد توانست همانند «خانه به دوش» نظر مخاطبان بسیاری را به خود جلب کند.

سیروس گرجستانی، مریم امیرجلالی، سعید آقاخانی، علی صادقی، محمود بهرامی، ملیکا زارعی و رضا عطاران از بازیگران این مجموعه تلویزیونی هستند.

چندی پیش در سال 1396 مریم امیرجلالی در یک گفت‌وگوی تلویزیونی مدعی شد که اصغر فرهادی نویسنده مجموعه تلویزیونی «خانه به دوش» و «متهم گریخت» است ولی سعید آقاخانی در گفت‌وگویی این ماجرا را تکذیب و تأکید کرد که نویسندگان سریال‌ها همان افرادی هستند که نامشان در تیتراژ مطرح شده است.

رضا عطاران در سریال متهم گریخت

رضا عطاران

در سال 1386 رضا عطاران اولین سریال نوروزی خود را با عنوان «ترش و شیرین» از شبکه یک سیما به پخش رساند. این سریال نیز همانند سریال‌های دیگر مورد استقبال بینندگان قرار گرفت و طبق نظرسنجی در نوروز 1392 که از طرف شبکهٔ یک سیما صورت گرفت از سریال‌هایی بود که مورد پسند مخاطبان قرار گرفته و رتبهٔ سوم را در بین سریال‌های طنز نوروزی به خود اختصاص داد.

حمید لولایی، مریم امیرجلالی، مجید صالحی، رضا شفیعی‌جم، آناهیتا همتی، شهره سلطانی، خشایار راد، احمد پورمخبر، مختار سائقی، پروین ملکی، پرستو مقدم، باقر صحرارودی، آناهیتا افشار، عباس محبوب، حلیمه سعیدی، مجید شهریاری، سیدرضا حسینی، بهشاد شریفیان، سیدجلال طباطبایی، فرشاد ارج، نگین عبداللهی، سید حسام صالحی و رضا عطاران بازیگران اصلی این مجموعه هستند.

مریم امیرجلالی برای بازی در این سریال توانست جایزه بهترین بازیگر زن را از جشن حافظ از آن خود کند.

رضا عطاران در خانه بدوش

رضا عطاران

«بزنگاه» آخرین سریالی است که رضا عطاران برای تلویزیون ساخت. این سریال شاید در جلب نظر مخاطبان تلویزیون نسبت به دیگر آثار عطاران ضعیف‌تر بود اما باز هم جزو آثار پرمخاطب ماه رمضان سال 1387 به حساب می‌آید. رضا عطاران این سریال را به حسن حامد هنرمند بجسته تئاتر و استاد خود تقدیم کرده است.

سریال «بزنگاه» در زمان پخش با حواشی بسیاری مواجه شد، به طوری که شورای نظارت بر سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی در نامه‌ای به مدیریت این سازمان دستور توقف پخش آن را صادر کرد ولی روابط عمومی شبکه سه در همان زمان اعلام کرد که پخش «بزنگاه» متوقف نمی‌شود و این سریال تا قسمت‌های پایانی در ماه مبارک رمضان از شبکه سه پخش شد.

دلیل انتقادهای صورت گرفته از سریال «بزنگاه» که هر روز با ادامه پخش آن بیشتر می‌شد، به گفته منتقدان هنجارشکنی و انتقاد مردم از پخش این سریال بود. انتقادها بر این سریال به قدری بود که شورای نظارت بر سازمان صداوسیما بار دیگر در نامه‌ای خواستار توقف پخش «بزنگاه» شد. در این نامه ضمن تبیین رسالت صدا و سیما به عنوان دانشگاه عمومی و وظیفه خطیر این رسانه در ارتقاء بینش فرهنگی جامعه آمده است: اگرچه رسالت صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به عنوان رسانه‌ی ملی و مهمترین دستگاه فرهنگی، ارتقای دانش و بینش و منش عمومی آحاد جامعه و گسترش ارزش‌ها، آرمان‌های اسلام و انقلاب به مخاطبان به ویژه نسل جدید است، ولی متأسفانه محتوای برخی از سریال‌های تولیدی شبکه‌های صدا و سیما نه تنها در این راستا نبودهف بلکه متأثر از خاستگاه غربی آن، به عاملی برای رخنه و شکافی برای تهاجم فرهنگی و آسیب‌رسانی بر پیکره فرهنگ و دیانت کشور مبدل شده است.

با وجود اینکه «بزنگاه» در زمان پخش با حواشی بسیاری همراه بود در نهایت پخش این سریال هیچ‌گاه متوقف نشد اما در بازپخش‌های آن در شبکه‌هایی مثل آی‌فیلم بخش‌هایی از سریال سانسور شد. بسیاری بر این عقیده‌اند که دلیل عدم همکاری مجدد رضا عطاران با تلویزیون حواشی بسیاری است که برای سریال «بزنگاه» به وجود آمد.

هنرمندانی چون رضا عطاران که هر بار با ساخت یک اثر تلویزیون ثابت کرده‌اند که در جلب نظر مخاطب توانسته‌اند موفق باشند می‌توانند سرمایه‌های صداوسیما به حساب بیایند اما متأسفانه رسانه ملی در حفظ این سرمایه‌های ارزشمندش موفق نبوده و این هنرمندان معمولاً مسیر موفقیت خود را در رسانه‌های دیگر ادامه دادند. رضا عطاران با وجود اینکه دیگر در تلویزیون سریال‌سازی را ادامه نداد در سینما بازیگر و حتی کارگردان موفقی بود که حتی چند سال توانست پول‌سازترین بازیگر سینما باشد. او همچنان از بازیگران پولساز سینمای کشور به حساب می‌آید که حضورش در تلویزیون می‌تواند در افزایش میزان مخاطبان این رسانه قطعاً تأثیری مثبت داشته باشد.

ارسال نظر

خبرگزاری نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند. لطفا از نوشتن نظرات خود به لاتین (فینگیلیش ) خودداری نمایید توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت و منفی استفاده کنید.