کد خبر : 2180 / /
/

شاخص کل بورس در معاملات صبح امروز با بیش از ۵ هزار واحد رشد به عدد یک میلیون و ۲۳۸ هزار واحدی رسید.

 سعید کرداری، کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفت وگویی وضعیت بورس  را در سال ۱۴۰۰ پیش بینی می کند. وضعیت بورس با توجه به وضعیت سردرگمی و ابهام همواره در موقعیت نوسان قرار می گیرد اما قوانینی نیز از سوی سیاستگذاران در جهت سوق دادن بازار سرمایه به سمت صعود قرار است انجام گیرد. وضعیت بورس در آغاز سال گذشته در محدوده 500 هزار واحد بود. وضعیت بورس پیرو مسائلی چون مذاکره بین ایران و آمریکا و ابهامات قیمت دلار دچار نوسان است. جزئیات مربوط به  آخرین وضعیت بورس در 1400 را در سایت خبر روز بخوانید.

شاخص کل بورس در معاملات صبح امروز (شنبه ۲۸ فروردین) با افت ۵ هزار و ۱۰۷ واحدی همراه بود و به رقم یک میلیون و ۲۳۸ هزار واحد رسید. شاخص کل هم وزن نیزبا ۲۶۱ واحد افت به عدد ۴۳۴ هزار و ۱۹۶ هزار واحدی رسید.

تا این لحظه نمادهای های پارند، سیتا، اپال، سپاس، کمند، افران و تاصیکوح بیشترین تقاضا را در بازار دارند.

 همچنین نماد‌های های شستا، فملی، بوعلی، برکت، سیتا، خودرو و اپال پر تراکنش‌های بازار بودند و نمادهای فولاد، فملی، فارس، شستا، کچاد، وبملت و تاپیکو بیش‌ترین تاثیر را بر روند حرکت شاخص گذاشته‌اند.

گره گشایی از ۲۸ نماد وضعیت بورس

وضعیت بورس

نماد معاملاتی مربوط به ۲۸ شرکت‌ در بورس اوراق بهادار، امروز(شنبه) مشمول دستورالعمل رفع گره معاملاتی می‌باشند.

بنابر اعلام مدیریت عملیات بازار شرکت بورس اوراق بهادار تهران نماد معاملاتی شرکت‌های گروه صنایع پمپ‌سازی ایران(تپمپی)، سایپا آذین(خاذین)، ریخته گری تراکتورسازی ایران(ختراک)، فنر‌سازی خاور(خفنر)، واسپاری ملت(ولملت)، کابل البرز(بالبر)، پارس سویچ(بسویچ)، نیرو ترانس(بنیرو)، پشم شیشه ایران(کپشیر)، فرآورده‌های نسوز ایران(کفرا)، صنعتی پارس خزر(لخزر)، سرمایه‌گذاری صنعت بیمه(وبیمه)، فروسلیس ایران(فروس)، شکر(قشکر)، شهد(قشهد)، قند هکمتان(قهکمت)، گلتاش(شگل)، لبنیات کالبر(غالبر)، شیر پاستوریزه پگاه خراسان(غشان)، صنعتی سپنتا(فپنتا)، سیمان خاش(سخاش)، سیمان خزر(سخزر)، سیمان فارس نو(سفانو)، سیمان ایلام(سیلام)، بیمه دانا(دانا)، داروسازی جابر بن حیان(دجابر)، صنعتی کیمیدارو(دکیمی) و نماد معاملاتی آسان پرداخت پرشین(آپ) امروز(شنبه) مشمول دستورالعمل رفع گره معاملاتی می‌باشند.

این گزارش می‌افزاید: بررسی روند معاملات بازار سهام نشان می‌دهد بیش از نیمی از نمادهای معاملاتی حاضر در بورس و فرابورس از ابتدای سال ۱۴۰۰ همانند چند هفته پایانی سال ۱۳۹۹ کماکان در صف‌های فروش قفل هستند.

در بازار سهام، با توجه به اینکه برای دامنه مجاز نوسان نرخ محدودیت وجود دارد، احتمال ایجاد صف خرید یا فروش‌های سنگین برای نمادهای معاملاتی با حجم نقدینگی پایین وجود دارد. این امر موجب کند شدن روند معاملات این نمادها می‌شود. در این شرایط، با توجه به پایین بودن حجم معاملات و حجم مبنا، نرخ پایانی نسبت به روز قبل تغییر محسوسی نخواهد داشت. درصورتی‌که شرایط توضیح داده‌ شده، در چند جلسه معاملاتی ادامه پیدا کند و نماد روی صف‌های خرید یا فروش قفل باشد، گره معاملاتی اتفاق افتاده است. در این صورت این نماد مشمول دستورالعمل رفع گره معاملاتی خواهد شد.

با توجه به دستورالعمل سازمان بورس، در خصوص ایجاد وضعیت گره معاملاتی، نمادی که شرایط زیر را داشته باشد مشمول گره معاملاتی است:

. یک نماد معاملاتی با وجود برخورداری از صف خرید یا صف فروش در پایان جلسه معاملاتی حداقل معادل یک برابر حجم مبنا برای شرکت‌هایی با ۳ میلیارد سهم و بیشتر و دو برابر حجم مبنا برای سایر شرکت‌ها، به علت عدم تقارن قیمت‌های درخواست خرید و فروش، حداقل به مدت ۵ جلسه معاملاتی متوالی مورد معامله قرار نگیرد یا متوسط معاملات روزانه آن در این دوره (به‌استثنای معاملات در بازار معاملات عمده)، کمتر از ۵ درصد حجم مبنا باشد.

وضعیت بورس امروز 28 فروردین 

وضعیت بورس

چه شرکت‌های مشمول دستورالعمل رفع گره معاملاتی می‌شوند؟

فهرست شرکت‌های مشمول گره معاملاتی توسط بورس استخراج و حداکثر تا پیش از شروع روز معاملاتی از طریق سامانه معاملات و همچنین سایت رسمی TSETMC.COM(بخش پیام‌های ناظر بازار) به اطلاع عموم می‌رسد. مقررات گره معاملاتی در مورد سهام برخی شرکت‌ها به تشخیص مدیرعامل بورس می‌تواند حداکثر تا ۵ روز کاری اعمال نگردد. برخی از شرکت‌ها ممکن است برخلاف قوانین بالا، مشمول رفع گره معاملاتی نشوند. در این شرایط ناظر بازار با توجه به نسبت P/E سهم، در نظر گرفتن معاملات مشکوک و حجم صف ساختگی سهم، ممکن است از مشمول کردن نماد جلوگیری کند.

ماده واحده: در صورت قرار گرفتن شرکت‌هایی با سرمایه کمتر از ۱۵۰ (یک‌صد و پنجاه) میلیارد ریال در گره معاملاتی، رفع گره و عدم اعمال حجم مبنا با پیشنهاد مدیریت بازار بورس تهران همراه با ذکر دلایل مربوطه و تأیید مدیرعامل شرکت بورس صورت می‌پذیرد.

دامنه نوسان در رفع گره معاملاتی

نمادهای معاملاتی که بر اساس اعلام سازمان بورس مشمول دستورالعمل رفع گره معاملاتی می‌شوند، در ابتدای روز معاملاتی بعد و در مرحله گشایش با دو برابر دامنه نوسان روزانه نرخ عادی آن نماد بازگشایی شده و سپس در حراج پیوسته، معاملات در دامنه نوسان روزانه نرخ انجام می‌شوند. نرخ مرجع در دوره حراج پیوسته، نرخ کشف‌شده از طریق حراج ناپیوسته است. برای درک بهتر این موضوع به مثال زیر توجه نمایید:

به‌عنوان‌مثال فرض کنید یک نماد از بازار اول بورس که دارای نوسان نرخ ۵ درصدی است به مدت ۱۰ جلسه معاملاتی متوالی با صف خرید همراه شود. بر اساس شرایط ایجاد گره معاملاتی که در بخش‌های پیشین توضیح داده شد، این نماد مشمول رفع گره معاملاتی بوده و در روز معاملاتی بعدی، در زمان پیش گشایش با نوسان ۱۰ درصدی عرضه می‌شود. در مدت‌زمان ۳۰ دقیقه از زمان پیش گشایش تا گشایش کشف نرخ صورت می‎‌گیرد و پس ‌از آن بر اساس نرخ کشف‌شده، معاملات سهم ادامه پیدا می‌کند.

شایان‌ ذکر است که حداکثر به مدت ۵ روز معاملاتی متوالی، حجم مبنا برای محاسبه نرخ پایانی این نماد که مشمول رفع گره معاملاتی شده است در نظر گرفته نمی‌شود؛ بنابراین کوچک‌ترین تغییری در نرخ سهم بدون توجه به حجم معاملات آن، نرخ پایانی را تغییر می‌دهد.

برای نمادهای معاملاتی که بر اساس اعلام بورس مشمول گره معاملاتی می‌شوند، در ابتدای روز معاملاتی بعد بازگشایی نماد مطابق ترتیبات ماده ۲۲ انجام می‌گیرد.

وضعیت بورس در روز اول هفته 

وضعیت بورس

ماده ۲۲ دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات در بورس اوراق بهادار تهران

بازگشایی نماد معاملاتی از طریق حراج ناپیوسته در بازه ۳۰ دقیقه‌ای با اعمال یک مرحله پیش گشایش، شروع و با اجرای حراج ناپیوسته پایان می‌یابد. پس‌ازاین مرحله، معاملات از طریق حراج پیوسته در زمان باقیمانده تا پایان جلسه معاملاتی و در دامنه نوسان مجاز روزانه نرخ انجام می‌شود. نرخ مرجع در دوره حراج پیوسته، نرخ کشف‌شده از طریق حراج ناپیوسته است.

تبصره ۱: درصورتی‌که در دورۀ حراج ناپیوسته معامله‌ای صورت نپذیرد یا معاملات انجام‌شده در دوره حراج ناپیوسته توسط بورس تأیید نگردد، به تشخیص بورس و پس از اطلاع‌رسانی، حراج ناپیوسته موضوع این ماده برای یک‌بار دیگر در همان جلسه معاملاتی یا در ۹۰ دقیقه ابتدایی جلسه معاملاتی بعد قابل تکرار است. به هر ترتیب در صورت عدم کشف قیمت، آخرین نرخ پایانی نماد معاملاتی، نرخ مرجع در دوره حراج پیوسته خواهد بود.

تبصره ۲: در خصوص قیمت‌گذاری حق تقدم سهام برای نخستین بار پس از افزایش سرمایه و در زمان عرضه حق تقدم استفاده‌نشده در صورت عدم کشف نرخ پس از دو نوبت حراج ناپیوسته، حراج ناپیوسته تا کشف نرخ تکرار می‌شود. در زمان عرضه‌ی حق تقدم استفاده‌نشده، مدت‌زمان حراج ناپیوسته از شروع عملیات حراج آغاز و تا پایان جلسه‌ی معاملاتی ادامه خواهد داشت.

تبصره ۳: در تمامی مواد این دستورالعمل، حراج ناپیوسته بدون محدودیت دامنه نوسان صورت می‌گیرد، مگر اینکه نوع محدودیت به‌صورت صریح بیان شده باشد.

ارسال نظر

خبرگزاری نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند. لطفا از نوشتن نظرات خود به لاتین (فینگیلیش ) خودداری نمایید توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت و منفی استفاده کنید.