دورهمی شب یلدا/ یلدای عجیب قرن
امسال یلدا باید متفاوت باشد، بدون مهمانی و دورهمی؛ باید در خانههایمان بمانیم و از دور از همی لذت ببریم تا خیالمان راحت باشد که عزیزانمان در امانند از غولِ قرن...
هر سال روزهای آخر آذر، ایرانیها در تدارک شب چله بودند؛ دورهمی و مهمانی، دیدن بزرگترها، حافظ خوانی، شعر و خنده و هندوانه و انار؛ اما با آمدن کرونا، نه فقط زندگی و رسم و رسومات ما ایرانیان، بلکه زندگی در همه جهان تحت تاثیر قرار گرفته است.
تجمع، دورهمی، مهمانی، پاساژگردی، رستورانگردی و ... همه و همه میتوانند این روزها به بهای جانمان و زندگی عزیزانمان تمام شوند. امسال باید یلدای دور از هم را یاد بگیریم، دور از عزیزانمان و در خانههایمان بمانیم و دلتنگی و بساط جشنمان را به موبایلهایمان منتقل کنیم و از طریق فضای مجازی چهره بزرگترهای فامیل و عزیزانمان را ببینیم. زیرا در غیر این صورت حمله کرونا دو تا سه هفته دیگر پشیمانمان می کند.
وضعیت شکننده کرونا در کشور
باید بدانیم که وضعیت کرونا همچنان در کشور شکننده است. به طوری که به گفته دکتر سیما سادات لاری- سخنگوی وزارت بهداشت علی رغم خروج همه شهرستانهای کشور از وضعیت قرمز و همچنین تداوم روند کاهشی در موارد ابتلا، بستری و مرگ و میر ناشی از بیماری در کشور، وضعیت بیماری کووید-۱۹ در کشور همچنان ناپایدار، حساس و شکننده بوده و هر گونه عادی انگاری شرایط زمینهای را جهت خیز مجدد بیماری فراهم میکند.
لاری تاکید کرد که امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند ایستادگی و رعایت پروتکلها هستیم و امیدواریم با تداوم همکاری مردم در عمل به توصیه های بهداشتی و پرهیز از رفتارهای اجتماعی خطرآفرین و بهویژه خودداری از برگزاری هرگونه مهمانی و دورهمی شب یلدا، شاهد ادامه روند کاهشی بیماری در کشور باشیم.
به هر حال طبق اعلام وزارت بهداشتیها همچنان ۲۰۵ شهرستان کشور در وضعیت نارنجی یعنی پرخطر و ۲۴۳ شهرستان در وضعیت زرد قرار دارند و کوچکترین بیتوجهی میتواند آنها را به سمت قرمز شدن مجدد و طغیان بیماری بکشاند.
دورهمیها عامل ۵۰ درصد ابتلاها به کووید-۱۹
بر اساس گفته پزشکان و کارشناسان حوزه سلامت عامل ۵۰ درصد از ابتلاها به کرونا برگزاری دورهمی و به ویژه دورهمیهای خانوادگی است. در این زمینه دکتر علیرضا رییسی- سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، نیز اعلام کرده است که با توجه به سرد شدن هوا و فصل زمستان، مهم ترین عامل ایجاد بیماری و انتشار آن دورهمیهای خانوادگی است و دورهمیها می توانند تا ۵۱ درصد عامل انتشار بیماری کووید-۱۹ باشند.
در عین حال متخصصان حوزه بیماریهای عفونی نیز هشدار دادهاند که در صورت عادیانگاری، خطر اوجگیری مجدد بیماری و بروز یک پیک خوفناک زمستانه هم وجود دارد. به طوری که دکتر مینو محرز- عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا چندی پیش به ایسنا، گفت: در صورتیکه مردم رعایت نکنند و بر همین اساس یک پیک زمستانه داشته باشیم، اوضاع بدتر میشود. بنابراین عملکرد مردم بعد از این بسیار مهم است. این تجربهای است که در اردیبهشت ماه هم داشتیم. عملکرد مردم میتواند نشان دهد که آیا میخواهند کووید-۱۹ کنترل شده باشد و یا میخواهند بیماری مجددا اوج بگیرد. اگر میخواهند بیماری کنترل شود، باید پروتکلهای بهداشتی را رعایت کرده و اقداماتی را که بارها و بارها تاکید کردهایم انجام دهند؛ یعنی ماسک بزنند، فاصله فیزیکی را رعایت کنند، تجمع نکنند، دستشان را مرتب بشویند و تا حد امکان از خانه بیرون نیایند.
محرز تاکید کرد: به محض اینکه مردم نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی بیخیال شوند و به حالت قبل بازگردند، دوباره بیماری اوج خواهد گرفت.
محرز با تاکید بر عدم برگزاری دورهمی در شب یلدا نیز اظهار کرد: در عید نوروز هم مردم به دیدن بزرگترها نرفتند و هر کس در خانه خودش ماند. در شب یلدا هم همین روند را پیش بگیرند تا سلامت بمانند. ثابت شده که بدترین موضوع برای کرونا دورهمی است. گرفتاری با همین دروهمیها شروع میشود و بیماری به سرعت شیوع و توسعه پیدا میکند. فعلا مهمانیهای خانوادگی، عروسی و عزا و... را کنار بگذاریم. در حال حاضر رعایتها بیشتر شده و بیماری کمتر شده است، اما اگر مراقبت نکنیم دوباره روز از نو و روزی از نو.
یلدایی مجازی
در این شرایط بسیاری از کارشناسان هم پیشنهاد دادهاند که مردم در شب یلدا از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی مجازی برای دید و بازدید با خانواده و اقوام استفاده کنند و حتی پیشنهاداتی مانند تخفیف ۵۰ تا ۶۰ درصدی اینترنت در شب چله، خطاب به وزارت ارتباطات داده شده است تا مردم بتوانند با اینترنت ارزان و از طریق تماس تصویری، دور از همی لذت بخشی داشته و دورهمی مجازی را تجربه کنند.
هدیه یلدایی به کادر درمان
در عین حال دکتر حسین کرمانپور- مدیر کل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی و پزشک اورژانس ضمن هشدار نسبت به خطرت برگزاری دورهمی در شب یلدای امسال، تاکید کرد: دورهمی شب یلدا، خطر مضاعفی که دارد، این است که بزرگان را نشانه میرود. زیرا افراد به بزرگان فامیل سر میزنند. پیشبینی ما این است که اگر مردم رعایت نکنند، بعد از شب یلدا در حدود دهم تا ۱۵ دی ماه آمار مراجعه افراد مسن بالا رود. خطری هم که افراد مسن را تهدید میکند، این است که در مقابله با کرونا کمتر از افراد جوان میتوانند مقاومت کنند.
وی در عین حال از مردم خواست که به کادر درمان یلدایی هدیه کنند و اعلام کرد: مردم میتوانند در شب یلدا، فایل صوتی، پیام، شعر، قصه کوتاه و هرچه دوست دارند، برای واتس آپ نظام پزشکی به شماره ۰۹۱۲۸۳۴۹۴۷۶ ارسال کنند و نظام پزشکی این محتواها را به پزشکان و پرستاران که آن شب در بیمارستانها هستند، میرساند تا کادر درمان ما که آن شب در بیمارستان ها و مراکز درمانی هستند نیز شاد شوند.
بر این اساس بجای اینکه خطر کرونا را به جان بخریم و شب یلدا را به خاطره ای تلخ بدل کنیم، بهتر است یلدایی متفاوت را رقم بزنیم و خیالمان هم راحت باشد که عزیزانمان در سلامتاند، نه بیمار شدهایم و نه دیگران را بیمار کردهایم.